Λούκα: Ήρθαμε για να μείνουμε

Θα κάνουμε τη μεγάλη ανατροπή, λέει, και δείχνει την πίστη της στο τόλμημα που επιχειρεί. Που δεν σταματά στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Προσβλέπει και στην επόμενη μέρα. Σε συγκλίσεις για να κυβερνηθεί ο τόπος από προοδευτική και όχι νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση, αιχμή που έχει παραλήπτη και το σημερινό ΠΑΣΟΚ.

Η Λούκα αποκαλύπτει ότι ήταν τέτοιες οι διαφωνίες της με μέτρα αντιλαϊκά, που έφθασε στο σημείο τρεις φορές να υποβάλει την παραίτησή της στον Παπανδρέου.

// Μήπως θα έπρεπε να είχατε νωρίτερα διαχωρίσει τη θέση σας; Μήπως ήταν λάθος που μετά τη διαγραφή σας επανήλθατε;
Το ΠΑΣΟΚ διαχώρισε τη θέση του από την κοινωνική του βάση με την ψήφιση του δεύτερου Μνημονίου. Οι δικές μου θέσεις δεν άλλαξαν. Παρέμεινα συνεπής σε αυτές, αναλαμβάνοντας προσωπικό κόστος. Αυτό έκανα με την καταψήφιση του άρθρου 37, που είχε ως αποτέλεσμα να διαγραφώ από την ΚΟ – επανήλθα, όπως θα θυμάστε, με απόφαση του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια στάση τήρησα και για το δεύτερο Μνημόνιο, το οποίο καταψήφισα.
Από την αρχή, όμως, είχα, όπως θα θυμάστε, επισημάνει, τόσο στο Υπουργικό Συμβούλιο όσο και δημοσίως, την ανάγκη νʼ αλλάξει η οικονομική πολιτική. Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2009 είχα, σε συνέντευξή μου, πει ότι έπρεπε να προωθήσουμε μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και όχι μειώσεις μισθών. Από τον Νοέμβριο του 2010 προειδοποιούσα με άρθρο μου ότι το «φάρμακο της “τρόικας” σκοτώνει» και είχα γίνει τότε το «μαύρο πρόβατο» της κυβέρνησης.
Αυτήν τη συνέπεια υπηρέτησα και αυτήν θα συνεχίσω να υπηρετώ.

// Αληθεύει ότι τρεις φορές είχατε υποβάλει παραίτηση; Για ποια θέματα ήταν η αιτία;
Είχα επιλέξει να είμαι στην κυβέρνηση δίνοντας μάχες.
Είναι γνωστό ότι όταν έθετα «κόκκινες γραμμές» με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, δεν έκανα πίσω. Είναι αυτονόητο ότι την επιλογή μου αυτήν την έθετα πάντοτε στη διακριτική ευχέρεια του πρωθυπουργού.
Αυτό είχε συμβεί όταν ως υπουργός Οικονομίας προώθησα τον νόμο για ρυθμίσεις δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και λίγο αργότερα τον νόμο για την προστασία των νοικοκυριών από την υπερχρέωση, που σήμερα είναι γνωστός ως «νόμος Κατσέλη». Ως υπουργός Εργασίας στις διαπραγματεύσεις με την «τρόικα» δεν έκανα πίσω και πέτυχα, τελικά, τη διατήρηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της διαιτησίας και της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων. Ανέτρεψα τα σχέδια για οριζόντια μείωση του κατώτατου μισθού και ανατροπή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

// Επιδιώξατε να συνεργαστείτε με άλλα κόμματα, Οικολόγους, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ;
Διατηρούσα, και διατηρώ, ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, οι οποίες είναι έτοιμες να προτάξουν έναν εναλλακτικό δρόμο απέναντι στο αδιέξοδο μονόδρομο του Μνημονίου. Με προοδευτικές δυνάμεις που δεν φοβούνται να κυβερνήσουν. Γιʼ αυτό και πιστεύω ότι, μετεκλογικά, μπορεί να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις, ώστε στο αίτημα να κυβερνηθεί ο τόπος, να απαντήσουμε με μια προοδευτική και όχι νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση.

// Από ποιους χώρους βλέπετε να έχετε ψήφους; Βλέπετε να πείθετε;
Η Κοινωνική Συμφωνία απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που δεν πείθονται από τον δήθεν μονόδρομο της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης. Σε όλους όσοι αναζητούν μια πειστική, ρεαλιστική πρόταση για να βγούμε από την κρίση χωρίς να πληρώνουν τα βάρη οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και η μέση ελληνική οικογένεια. Η πρότασή μας βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση. Γιατί έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να διαπραγματευθούμε σκληρά για να διεκδικήσουμε τον άλλον δρόμο. Οι πολίτες μάς το αναγνωρίζουν αυτό.

// Αν παρʼ ελπίδα δεν μπείτε στη Βουλή, θα συνεχίσετε;
Η Κοινωνική Συμφωνία ήρθε για να μείνει.
Πιστεύω ειλικρινά, όμως, ότι θα κάνουμε τη μεγάλη ανατροπή. Οι πολίτες θα μας εμπιστευθούν ώστε να λειτουργήσουμε ως καταλύτες στην ανασύνταξη της προοδευτικής παράταξης στον τόπο.


Σχολιάστε εδώ