Κολλημένα τα ποσοστά

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που έχει κληθεί να πάρει πάνω του όλη την προεκλογική καμπάνια του κόμματος, εμφανίζεται απελπιστικά μόνος στην προσπάθεια που καταβάλλει για την ανασύνταξη της παράταξης.

Αντιφατικά μηνύματα για συγκυβέρνηση

Την ίδια στιγμή, όμως, συνεχίζεται η αμφίσημη στάση του κόμματος στο ζήτημα του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας την επομένη των εκλογών. Στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ παραδέχονταν μάλιστα με νόημα πως το κόμμα ουσιαστικά σύρθηκε πίσω από την πρόταση του Ανδρέα Λοβέρδου για συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, υπό την πρωθυπουργία του Αντώνη Σαμαρά. Όπως, δε, επισημαίνουν, η θέση αυτή έδωσε την εντύπωση της ηττοπάθειας. Ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε αρχικά να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε λέγοντας πως το κόμμα θα συμπράξει κάτω από συγκεκριμένες και προγραμματικές προϋποθέσεις και στη συνέχεια έθεσε και τον όρο της εκλογικής πλειοψηφίας, δηλαδή του 50%+1 των συνολικών ψήφων. Όμως, ο Χρήστος Παπουτσής, πηγαίνοντας κόντρα ουσιαστικά στη γραμμή του κόμματος, δήλωσε ότι είναι αδιανόητο «ορισμένοι δικοί μας» να σπεύδουν να εκδηλώσουν προθυμία συμμετοχής σε μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά, ο οποίος αρνείται κάθε μορφή συνεργασίας. Την ίδια στιγμή η Άννα Διαμαντοπούλου έριξε «λάδι στη φωτιά», εκτιμώντας πως το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να πει κάτι περισσότερο από μια συγγνώμη στον ελληνικό λαό.

Έμπειροι κύκλοι στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ ερμήνευαν αυτήν τη στάση των Παπουτσή και Διαμαντοπούλου ως μια προσπάθεια να διασωθούν στη «δύσκολη» περιφέρεια της Α’ Αθήνας, όπου το ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει δύο μόνο βουλευτές.

Ρήξη με το παρελθόν και σαρωτικές αλλαγές

Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θεωρείται βέβαιο πως μετά τις εκλογές ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα αλλάξει την τακτική του «ανοίγματος προς όλους» και θα προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές, όχι μόνο στο οργανωτικό κομμάτι, αλλά και στη φυσιογνωμία του κόμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, θα προχωρήσει σε «ιδρυτικό συνέδριο συντακτικού χαρακτήρα», αλλάζοντας παράλληλα όλα τα κομματικά όργανα που λειτουργούν ανά τη χώρα. Έτσι, οι αλλαγές, που δρομολογείται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το φθινόπωρο, δεν θα πρέπει να προξενήσει εντύπωση αν συνοδευτούν και από την αλλαγή του σήματος, ενδεχομένως και του ονόματος του κόμματος. Ο ίδιος, μάλιστα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δείχνει τα πρώτα δείγματα γραφής, περιορίζοντας την «παρουσία» κατά πολύ του πράσινου ήλιου σε όλες τις προεκλογικές του ομιλίες και εμφανίσεις. Πάντως, κυρίαρχο μετεκλογικό ρόλο αναμένεται να παίξει και η σύγκρουση του Βενιζέλου με την προηγούμενη ηγεσία του Γιώργου Παπανδρέου. Άλλωστε, όπως παραδέχονται συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο σκληρός πυρήνας του κόμματος σε αυτές τις εκλογές παραμένει βαθιά παπανδρεϊκός, κάτι που όμως περιχαρακώνει την παράταξη γύρω από συγκεκριμένες στρατηγικές επιλογές. Ο νέος πρόεδρος σε δημόσιες τοποθετήσεις του έχει κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας -σε βαθμό αποδόμησης- από καίριες επιλογές της κυβερνητικής διετίας, δηλώνοντας, αφενός, ότι η προεκλογική φράση «λεφτά υπάρχουν» ήταν λανθασμένη και διατηρώντας, αφετέρου, επιφυλάξεις για την επιλογή του Γ. Παπανδρέου να ζητήσει η Ελλάδα χρηματοδότηση από το ΔΝΤ.

Παν. Τζαννετάτος


Σχολιάστε εδώ