Καιρός είναι να συγχρονιστούν

Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου και Παύλου Γερουλάνου, κατά τα τέλη του 2011 ορίστηκε η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), με βασική αποστολή την προστασία των καταναλωτών, ειδικότερα των ανηλίκων και άλλων ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, από τον εθισμό στα παιγνίδια, ώστε να εξαλειφθούν ο παράνομος στοιχηματισμός και τα ποινικά αδικήματα που υποθάλπει.

Στις αρμοδιότητες της Επιτροπής είναι να εκδίδει ρυθμιστικές πράξεις και να επιβάλλει κυρώσεις, να βγάζει οδηγίες και να επιλαμβάνεται καταγγελιών.

Την Επιτροπή αποτελούν οι Ευγένιος Γιαννακόπουλος, πρόεδρος, στενός συνεργάτης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, Πολυμένης Βασίλειος, μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, και άλλοι, μεταξύ των οποίων και δικηγόροι, εξειδικευμένοι κυρίως στα ΜΜΕ. Το ερώτημα ωστόσο που προκύπτει είναι: Αν στην Επιτροπή κληθούν ως κατηγορούμενοι για παράβαση του νόμου τηλεοπτικοί ή ραδιοφωνικοί σταθμοί των οποίων ήσαν συνήγοροι δικηγόροι της ΕΕΕΠ, ποια θα είναι η στάση τους από ηθικής πλευράς;

Διατρέχουμε ήδη τον πέμπτο μήνα από τη σύσταση της Επιτροπής και, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, καμία υπόθεση ανάλογου παραπλανητικού τυχερού παιγνιδιού δεν έχει απασχολήσει ακόμη την εν λόγω Επιτροπή. Αυτή τουλάχιστον ήταν η απάντηση από την αρμόδια υπηρεσία. Κι όμως, κατά τη συνεδρίαση του ΕΣΡ στις 24 Απριλίου η απόφαση που ελήφθη για μια ακόμα φορά είναι η κατάργηση των τυχερών παιγνιδιών «Live Quiz» που προβάλλεται από τον ΑΝΤ1, «Night Quiz» (προβολή από τον τηλεοπτικό σταθμό Super TV Κορινθίας) καθώς και «Call for cash» από τους σταθμούς TRT Λάρισας και Αρχιπέλαγος TV Λέσβου. Ανάλογη απόφαση ελήφθη και για το τυχερό παιγνίδι που προβαλλόταν από την εκπομπή «Μίλα» της Τατιάνας Στεφανίδου (Star).

Έχει παρατηρηθεί ότι, στις δύσκολες στιγμές που περνάει ο τόπος, πολλοί απελπισμένοι καταφεύγουν στις φαινομενικά εύκολες λύσεις του εύκολου κέρδους, που παραπλανητικά προβάλλονται από τα κανάλια, με αποτέλεσμα την πρόσθετη οικονομική τους ζημία και τον πλουτισμό της γερμανικής εταιρείας Torna Media και των καναλιών που προβάλλουν τα ανάλογα τυχερά παιγνίδια της.

Φαίνεται πως η εν λόγω εταιρεία, μετά την ψήφιση του νέου σχετικού νόμου από τη Βουλή, βρίσκεται σε μεγάλο αδιέξοδο και προτιμά τον κλεφτοπόλεμο από το να καταφύγει στην ΕΕΕΠ, η οποία, μετά τη γνωμοδότηση του ΕΣΡ, που διαθέτει μεγάλη εμπειρία στο θέμα αυτό, είναι αρμόδια να εκδώσει τη σχετική απόφαση. Η Torna Media γνωρίζει ασφαλώς ότι παρανομεί, για τούτο και δεν περιμένει κάποια ευνοϊκή απόφαση. Άρα προτιμά να κωφεύει από το να πάει γυρεύοντας.

Το κράτος όμως τι κάνει; Τι κάνει το ΕΣΡ ύστερα από τις ριζικές αποφάσεις που παίρνει σε περίπτωση υποτροπιασμού; Τι κάνει η ΕΕΕΠ, που παραμένει ακόμη ανενεργή;

Ελπίζουμε να υπάρξει σχετική απάντηση.


Σχολιάστε εδώ