Θα χάσει το κύρος της η Αριστερά αν αποφύγει να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες

Στην Κουμουνδούρου, με βάση τις δημοσκοπήσεις αλλά και την επαφή με τους ψηφοφόρους, έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται το σενάριο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τρίτο κόμμα και ως εκ τούτου στη βέβαιη περίπτωση μη αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ο Α. Τσίπρας θα λάβει από τον Κ. Παπούλια τη διερευνητική εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση αν δεν τα βρουν «οι δύο μεγάλοι».

Τότε, λένε, στο προσκλητήριο που θα απευθύνουμε ο καθένας θα κριθεί από τη στάση που θα κρατήσει. Το κύριο για εμάς, ξεκαθαρίζουν, είναι εάν θα υπάρξει ένας σκληρός πυρήνας πλειοψηφίας της Αριστεράς στη Βουλή, μια συμφωνία σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα στόχων.

Η παρούσα συγκυρία, τονίζουν κατηγορηματικά, είναι ιστορική και ξεκαθαρίζουν διά στόματος Α. Τσίπρα: «Με το κόμμα του Π. Καμμένου μάς χωρίζουν σημαντικές διαφορές, αλλά, εάν εμείς καταθέσουμε στη Βουλή την πρότασή μας και χρειαζόμαστε πέντε ψήφους του Καμμένου και αυτός έρθει ως ανοχή ή στήριξη της πρότασής μας, δεν θα πούμε ότι δεν τις θέλουμε και δεν θα αφήσουμε όλους τους άλλους να συνεχίσουν την εφαρμογή του Μνημονίου».

Τα παλαιότερα -και ειδικά τα προερχόμενα από το ΚΚΕ- στελέχη θυμίζουν ότι το 1989 ο Χ. Φλωράκης για ένα απείρως μικρότερο -από τη σημερινή αντιλαϊκή λαίλαπα των Μνημονίων, όπου κατεδαφίζονται τα πάντα- ζήτημα, όπως το σκάνδαλο Κοσκωτά και το ονομαζόμενο τότε αίτημα για «κάθαρση», είχε πει ότι για να πετύχουμε τον στόχο «θα συμμαχήσουμε ακόμα και με τον διάβολο» και εντέλει έφτασε στο σημείο να προχωρήσει στη γνωστή συγκυβέρνηση του τότε ΣΥΝ με τον Κ. Μητσοτάκη.

Σήμερα, λένε, σε μια πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές για ένα μίνιμουμ πρόγραμμα που θα καταγγέλλει -με διατήρηση των υπαρκτών πολιτικών και ιδεολογικών διαφορών- πρωτίστως το Μνημόνιο και τις βάρβαρες πολιτικές που απορρέουν από αυτό, θα είναι πολύ δύσκολο για την Α. Παπαρήγα και τον Φ. Κουβέλη να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τους την όποια άρνηση συμπόρευσης, κάτι που πρακτικά θα σημαίνει ότι θα συνεχιστεί η υλοποίηση των απανωτών Μνημονίων με μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- ΝΔ και διάφορων άλλων που θα θελήσουν να πάρουν μέρος σε μια «συμμαχία των προθύμων».

Εάν ειδικά σήμερα, λένε, η Αριστερά -με την όποια εκδοχή της- απογοητεύσει τον λαό, που θέλει να τιμωρήσει τους υπεύθυνους και όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις προκρίνει μετεκλογικά μια κυβέρνηση της Αριστεράς, τότε θα επέλθει μια συνολική υποχώρηση του κύρους της, αφού θα φανεί ότι στα δύσκολα δεν μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες της, κάτι που θα είναι ολέθριο όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για τον ελληνικό λαό, ο οποίος θα βιώσει μια μεγάλη απογοήτευση και θα είναι ευεπίφορος στην προπαγάνδα ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από αυτήν των απανωτών Μνημονίων.

Στο μεταξύ, στη Δημοκρατική Αριστερά έχουν ανέβει οι τόνοι κατά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και ο Φ. Κουβέλης ξεκαθαρίζει ότι το κόμμα του δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να πάρει μέρος σε μια συγκυβέρνηση των δυο κομμάτων.


Σχολιάστε εδώ