ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

Θεωρώ επικίνδυνη, για τη συνοχή της κοινωνίας μας, τη διχαστική αντιπαράθεση:

Από τη μία, των «μνημονιακών» δυνάμεων της εμμονής στον «μονόδρομο» πειθήνιας εφαρμογής κοινωνικά ανάλγητων μέτρων και πολιτικής ατέρμονης λιτότητας. Αυτό καταστρέφει και δεν οδηγεί σε λύση του προβλήματος της χώρας μας.

Από την άλλη, «αντιμνημονιακών» δυνάμεων του λαϊκίστικου βερμπαλισμού, του «όχι σε όλα και σε όλους» και του «επαναστατικού» μηδενισμού.

Πιστεύω ότι υπάρχει τρίτος δρόμος. Που απορρίπτει και την καταστροφική ατέρμονη λιτότητα και ύφεση αλλά και τον αδιέξοδο μηδενισμό του λαϊκισμού.

Είναι ο δρόμος που λέει «όχι» στα εξουθενωτικά μέτρα των Μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων. Αλλά λέει «ναι» στις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα και που έπρεπε να έχουν γίνει από χρόνια, χωρίς κανένα Μνημόνιο να τις επιβάλλει.

Είναι ο δρόμος που θέλει συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων της Ελλάδας και της Ευρώπης, κόντρα στον ανάλγητο νεοφιλελευθερισμό. Με την Ελλάδα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ.

Είναι ο δρόμος που θέλει στην Ελλάδα νέα προοδευτική πολιτική ηγεσία, που θα διαπραγματευτεί και θα πετύχει αλλαγή των καταστροφικών όρων στις δανειακές συμβάσεις (που δεσμεύουν την χώρα) μέχρι την οριστική απαλλαγή από αυτές.

Είναι ο δρόμος που θα στηρίξει ολόπλευρα τους οικονομικά ασθενέστερους και τα θύματα της μνημονιακής πολιτικής, στη διάρκεια του αγώνα για αλλαγή πορείας, που δεν θα είναι ούτε στιγμιαίος ούτε εύκολος.

Είναι ο δρόμος που θα ενισχύσει την αγορά, μέσα από δημόσιο τραπεζικό πυλώνα. Και με διαρθρωτικές αλλαγές θα ξαναβάλει μπροστά την παραγωγική και αναπτυξιακή μηχανή της χώρας. Με εγγυημένη, επαρκώς αμειβόμενη και ασφαλισμένη εργασία. Και με στηριγμένη από το κράτος έντιμη επιχειρηματικότητα της καινοτομίας και της εθνικής ανταγωνιστικότητας.

Είναι ο δρόμος που δεν μπορούν να βαδίσουν οι πολιτικές δυνάμεις και τα πολιτικά πρόσωπα που ευθύνονται, με τις προηγούμενες κυβερνητικές και τις σημερινές μνημονιακές πολιτικές τους, για την τραγωδία που βιώνει ο ελληνικός λαός.

Είναι ο δρόμος της έντιμης και καθαρής θέσης, του προοδευτικού ρεαλισμού και της αποτελεσματικής δράσης.

Αυτός είναι ο τρίτος δρόμος μεταξύ του μνημονιακού «μονόδρομου» και του λαϊκίστικου αδιεξόδου. Ο μόνος δρόμος που οδηγεί σε εφικτές λύσεις και προοπτικές για τη χώρα μας.

Εγώ τον λέω δρόμο του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Εσείς πείτε τον όπως θέλετε. Αλλά, αν συμφωνείτε με τα παραπάνω, ας τον βαδίσουμε όλοι μαζί.

Αυτόν τον δρόμο, τον Τρίτο Δρόμο στη σημερινή και αυριανή πολιτική συγκυρία, τον δρόμο της εθνικής και κοινωνικής χρησιμότητας, ευθύνης και αποτελεσματικότητας, αυτόν βαδίζουμε και εμείς της πολιτικής κίνησης των Ελεύθερων Πολιτών, ενταγμένοι συνειδητά στον κοινό αγώνα, με τη Δημοκρατική Αριστερά και τον Φώτη Κουβέλη.

Είναι η ώρα που όλοι οι προοδευτικοί πολίτες, όλοι οι δημοκράτες, καλούμαστε να δώσουμε το «παρών» μας στην κάλπη της 6ης Μαΐου και στη μεγάλη προσπάθεια ανάταξης των πραγμάτων στη χώρα μας.


Σχολιάστε εδώ