«Εισβολή» Ευρωπαίων στα κατεχόμενα

Από μια τέτοια εξέλιξη εμφανίζεται ο κίνδυνος να δημιουργηθεί η εικόνα ότι στην Κύπρο υπάρχουν «δυο οντότητες» και να γίνει διαφήμιση του ψευδοκράτους.

Πράσινοι και Βρετανοί

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέλη και προεδρεία πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κυρίως οι Πράσινοι και οι βρετανοί συντηρητικοί, επιδιώκουν να περάσουν στα κατεχόμενα, για να έχουν επαφές με τις λεγόμενες «Αρχές» του ψευδοκράτους. Ακόμη και μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασαν μια τέτοια πρόθεση, πλην του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της Αριστεράς. Στις Βρυξέλλες η Κυπριακή Μόνιμη Αντιπροσωπεία δίνει τη δική της επί του θέματος μάχη, ενώ στη Λευκωσία υπό το βάρος αρνητικών εξελίξεων ο Πρόεδρος Χριστόφιας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα, ζήτησε από τους αρχηγούς των κομμάτων να ενεργήσουν και εκείνοι μέσω των κομμάτων τους για να χαλιναγωγηθεί το κύμα ευρωπαίων αξιωματούχων στα κατεχόμενα.

Το εμπάργκο

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κυρίως οι Πράσινοι και οι βρετανοί συντηρητικοί έχουν στην πρώτη γραμμή της ατζέντας τους την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, που παραπέμπει στην εφαρμογή για τον κανονισμό του «απευθείας εμπορίου», η οποία σχετίζεται με το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου και του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου. Η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί τη νομική βάση του κανονισμού απαράδεκτη, αφού θεωρεί τα κατεχόμενα ως τρίτη υπό ένταξη επαρχία. Στις αρχές του 2009 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε τον κανονισμό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την προσδοκία να επιτύχει την έγκρισή του κατόπιν συναπόφασης με το Συμβούλιο και παράκαμψης του βέτο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πάγωμα και ξεπάγωμα

Όμως, μετά την έκδοση σχετικής με το θέμα νομικής γνωμάτευσης από τη νομική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Νομικών το ζήτημα παραμένει παγωμένο στη διάσκεψη των Προέδρων. Η γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η απόφαση της Επιτροπής Νομικών δικαιώνουν την Κυπριακή Δημοκρατία, καθιστώντας σαφές ότι η νομική βάση του κανονισμού είναι λανθασμένη. Για τη λήψη, όμως, της τελικής απόφασης απαιτείται απόφαση από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην περίπτωση κατά την οποία το Κυπριακό «μπει στο ψυγείο» λόγω αδιεξόδου, το φιλοτουρκικό μπλοκ θα επιδιώξει να ξεπαγώσει το θέμα του κανονισμού και να το φέρει στο προσκήνιο επιδιώκοντας θετική ψήφο από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Βεβαίως, ακόμη κι αν είναι θετικό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε επίπεδο Συμβουλίου, υπάρχει ακόμη μια νομική γνωμάτευση με την οποία δικαιώνεται η κυπριακή κυβέρνηση, ότι δηλαδή είναι λανθασμένη η νομική βάση του κανονισμού και ότι η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί ομόφωνα και όχι με ειδική πλειοψηφία. Αναγνωρίζεται, δηλαδή, το δικαίωμα του βέτο στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι δυο «οντότητες»

Το θέμα του απευθείας εμπορίου και η άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων αποτελούν μια μόνιμη απειλή εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθότι, εάν ο κανονισμός εγκριθεί, δημιουργούνται στην Κύπρο συνθήκες αναγνώρισης του ψευδοκράτους στη βάση των δυο χωριστών «οντοτήτων».


Σχολιάστε εδώ