Αντισυνταγματική η λειτουργία των σταθμών

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει πρώτα να προχωρήσει στην ψηφιακή μετάβαση όλων των σταθμών και μετά το καλοκαίρι του 2013 στην αδειοδότηση, όμως η νέα απόφαση του 560/2012 χτυπάει ξανά το καμπανάκι, επαναλαμβάνοντας πως είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις που επιτρέπουν την επ’ αόριστον λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών χωρίς άδεια. Το ΣτΕ με την απόφασή του επί της προσφυγής του Channel 9 (τότε Polis TV) για πρόστιμο 300.000 ευρώ, με την οποία ακυρώθηκε το πρόστιμο, επαναλαμβάνει πως «όπως έχει κριθεί με την απόφαση 3578/2010 της Ολομέλειας του ΣτΕ, υπό τις εκτεθείσες συνθήκες η επ’ αόριστον ανοχή της λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών οι οποίοι ιδρύθηκαν και λειτούργησαν παρανόμως αντίκειται προς το Σύνταγμα».

Καθώς οι άδειες όλων των σταθμών έχουν λήξει και λειτουργούν με το λεγόμενο προσωρινό καθεστώς, νομικά η τηλεόραση είναι στον αέρα και επιπλέον κινδυνεύει η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση και τα έσοδα που πιθανόν θα προκύψουν από τη διάθεση των συχνοτήτων.

Το ΣτΕ ρητά δεν δέχεται το μεταβατικό καθεστώς λειτουργίας με βάση τις ανανεώσεις διαρκείας που έχουν γίνει από τις κυβερνήσεις, με την τελευταία να δίνει περιθώριο για νέα προκήρυξη στο τέλος του 2012. Στην περίπτωση του προστίμου των 300.000 ευρώ, το ΕΣΡ επανήλθε και μείωσε το πρόστιμο σε 150.000 ευρώ.


Σχολιάστε εδώ