Αλλάζει τα πάντα ο Σαμαράς

Παράλληλα και στο πλαίσιο του Κοινωνικού Προγράμματος του κόμματος προωθεί μια σειρά αλλαγών σε θεσμούς (Δικαιοσύνη, Εκκλησία κ.ά.), αλλά και στη διαχείριση (αντιμετώπιση) κρίσιμων ζητημάτων που απασχολούν την κοινωνία (παιδεία, μεταναστευτικό κ.ά.) με το βλέμμα στραμμένο προς τη μεσαία τάξη και το συντηρητικό τμήμα των ψηφοφόρων. Οι βασικοί πυλώνες του προγράμματος είναι τέσσερις: Ασφάλεια, Νομιμότητα, Θρησκεία και Πατρίδα.

Οι προτάσεις της ΝΔ συνθέτουν μια ευρεία συνταγματική μεταρρύθμιση και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: Καθιέρωση ασυμβίβαστου του αξιώματος υπουργού και βουλευτή. Ενίσχυση του ρόλου του βουλευτή τόσο σε νομοθετικό όσο και σε ελεγκτικό επίπεδο. Ενίσχυση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και, ανάλογα με τις εξουσίες που θα του αποδοθούν, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο εκλογής του απευθείας από τον λαό. Καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος, με την πρόβλεψη ότι η αλλαγή του θα απαιτεί τις ψήφους των τριών πέμπτων της Βουλής.

Επανεξέταση του αριθμού των βουλευτών και των βουλευτών Επικρατείας με μείωση από τους 300. Ουσιαστικός εκδημοκρατισμός των κομμάτων και εγγυήσεις διαφάνειας των οικονομικών τους. Έλεγχος του «πόθεν έσχες» των πολιτικών από ειδικό σώμα δικαστών. Αναθεώρηση της διάταξης περί ευθύνης υπουργών και της άρσης ασυλίας των βουλευτών. Διεξαγωγή δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία. Ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Παρουσιάζοντας το Κοινωνικό Πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, ο Αντ. Σαμαράς έκανε λόγο για ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» με τους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό δεσμεύτηκε για την κατάργηση του νόμου Ραγκούση για τη χορήγηση ιθαγένειας στους αλλοδαπούς, με επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων χορήγησης ασύλου, με άμεση απέλαση όσων το αίτημα απορριφθεί. Τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας χώρων κράτησης παράνομων μεταναστών, αλλά έξω από τον αστικό ιστό, επισημαίνοντας τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, με την προοπτική ωστόσο εντός τετραμήνου να έχουν απελαθεί. Ακόμη δεσμεύτηκε για την πιστή και πλήρη εφαρμογή του νόμου περί πανεπιστημιακού ασύλου, λέγοντας ότι ορισμένα ανώτατα ιδρύματα έχουν μετατραπεί σε «ορμητήρια παράνομων συμμοριών, ενώ δικτυακοί τόποι που υποστηρίζουν την τρομοκρατία βρίσκονται εγκατεστημένοι σε σέρβερ πανεπιστημίων». Αναφερόμενος στο θέμα των κουκουλοφόρων, είπε ότι στο παρελθόν συλλαμβάνονταν, αλλά δεν προσάγονταν σε δίκη ή έπεφταν στα μαλακά, κι αυτό γινόταν επειδή ήταν αδύναμοι οι νόμοι στην Ελλάδα. «Αυτό θα αλλάξει», πρόσθεσε. Το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει αλλαγές και στο θέμα των απεργιών-διαδηλώσεων με εφαρμογή όσων ισχύουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Σεβόμαστε απόλυτα τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, ιδιαίτερα σε τέτοιες εποχές, αλλά εδώ τα προνόμια των λίγων διαλύουν τους πολλούς», σημείωσε ο κ. Σαμαράς. Στο ζήτημα της δικαιοσύνης υποσχέθηκε επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης, ενώ μεταξύ των μέτρων που θα ληφθούν είναι ο τριπλασιασμός της αξίας του παραβόλου, ώστε να αποθαρρυνθούν οι δικομανείς και να ελαφρύνει ο φόρτος εργασίας των δικαστηρίων. Για τις φυλακές είπε ότι πρωταρχικός στόχος είναι η αποσυμφόρηση με την ίδρυση νέων σωφρονιστικών καταστημάτων και την απέλαση αλλοδαπών κρατουμένων μέσω διακρατικών συμφωνιών με τις χώρες καταγωγής τους. Για την Αστυνομία υπογράμμισε ότι οι αστυνομικοί είναι κακοπληρωμένοι και κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον ρόλο τους και δεσμεύτηκε ότι, πρώτον, δεν θα γίνουν άλλες περικοπές στις αποδοχές τους και, δεύτερον, θα αποκατασταθούν μισθολογικά για τις αδικίες που έγιναν σε βάρος τους.


Σχολιάστε εδώ