Έως εδώ, καμία άλλη μείωση σε μισθούς και συντάξεις

// Κύριε Βούρο, είστε νέος πολιτικός, αλλά ανήκετε σʼ ένα κόμμα με παρελθόν.
Είμαι νέος βουλευτής. Πρώτη φορά το 2009 εκπροσώπησα τους συμπολίτες μου, στο μέσον της μεγαλύτερης μεταπολεμικής ευρωπαϊκής κρίσης, η οποία αιφνιδίασε κυριολεκτικά ένα κόμμα με διαφορετικό πρόγραμμα, από αυτό που αναγκάσθηκε να εφαρμόσει. Οι συμπολίτες μας το ξέρουν. ΔΕΝ ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ εμείς την πολιτική της μείωσης των εισοδημάτων των απλών ανθρώπων. ΜΑΣ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ, πρώτον, από την κατάσταση χρεοκοπίας που παρέδωσε –ακριβέστερα εγκατέλειψε– ο κ. Καραμανλής, ο οποίος τηρεί τη «σιωπή του κατηγορουμένου» και η ΝΔ του κ. Σαμαρά και, δεύτερον, από τους εταίρους και δανειστές μας ταυτόχρονα.

// Ναι, αλλά ο κόσμος δυσκολεύτηκε πολύ.
Είναι δικαίωμα και απαίτηση να αποκτήσουν οι πολίτες ελπίδα και αξιοπρέπεια. Να θεμελιωθεί το δικαίωμα στην εργασία και να αποκτήσουν ξανά ελπίδα και προοπτική.

// Σʼ αυτά τα δύο χρόνια κληθήκατε όμως να αναλάβετε δυσχερείς αποφάσεις. Πώς συμμεριστήκατε αυτήν την κατάσταση;
Με δυσκολία. Γνωρίζετε ότι η πολιτική πορεία μου ήταν διαφορετική. Δεν είμαι δεκαετίες στη Βουλή. Ούτε υπουργός της μεταπολίτευσης υπήρξα, ούτε γενικός γραμματέας, ούτε διοικητής σε Οργανισμό ή ΔΕΚΟ, ούτε στέλεχος κόμματος εξουσίας. Με πλήρη συνείδηση και ευθύνη για τη χώρα, πήρα αποφάσεις και ανέλαβα την ευθύνη ενός βουλευτή, από τους 175 που μπήκαμε το 2009 στη Βουλή, ο οποίος μάλιστα εξελέγη για πρώτη φορά. Αυτήν την ευθύνη έχω, αυτήν αναλαμβάνω και ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ. Δεν ανήκω στο κατεστημένο και δεν πρόκειται να ενταχθώ ποτέ μου. Η πορεία μου το έδειξε και το απέδειξε. Και να σας πω και κάτι άλλο; Άλλο το 2009, άλλο το 2012. Από δω και πέρα, στη νέα Βουλή με τους νέους εκπροσώπους των πολιτών, τίποτα δεν θα είναι ίδιο με το χθες, που τελειώνει. Η πολιτική που θα ασκηθεί θα είναι και υπεύθυνη για τη χώρα, αλλά ταυτόχρονα και καθαρή. Καμιά άλλη μείωση για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, έλεγχος των τιμών, πάταξη της διαφθοράς, τιμωρία για τους επίορκους, καμιά νέα μείωση στο κράτος πρόνοιας. Έως εδώ.

// Είπατε διαφθορά και ήρθε στο νου μου η υπόθεση Τσοχατζόπουλου.
Και σωστά. Είναι λυπηρό. Ένας άνθρωπος που εκπροσώπησε μια ολόκληρη εποχή, τελειώνει μαζί της.
// Πιστεύετε ότι μπορεί διαφοροποιηθεί το ΠΑΣΟΚ από το σημερινό πλαίσιο;
Βεβαίως και θα διαφοροποιηθεί. Το γενικό πλαίσιο μπορεί να αλλάξει στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πεδίο. Η εκλογή Ολάντ, τα προβλήματα της Ισπανίας κ.λπ. είναι οι προπομποί.
Στο εσωτερικό επίπεδο έχουμε σημαντικά περιθώρια. Και θα τα καταφέρουμε. Τη διαφορά θα την κάνει ο λαός. Αυτός με την ψήφο του και τους εκπροσώπους που θα επιλέξει θα οδηγήσει τα πράγματα. Εσείς τι πιστεύετε, το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές, με την εντολή που θα λάβει, δεν θα προχωρήσει σε αλλαγές στην πολιτική του; Ήδη, ο Βαγγέλης Βενιζέλος τις έχει προαναγγείλει. Το μήνυμα του λαού είναι η θεμελιώδης εντολή, την οποία όλοι πρέπει να σεβαστούν. Και το μήνυμα είναι σαφές. Διόρθωση πολιτικής, νέα πολιτική και νέα πρόσωπα για να την προωθήσουν.

// Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ; Θα υπάρξει πιστεύετε ανταπόκριση σε αυτό το διαφορετικό πλαίσιο;
Οι πολίτες και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ είναι προβληματισμένοι για το αύριο. Το άμεσο αύριο. Της 7ης Μαΐου. Διότι, το θέμα είναι και ο θυμός να εκφραστεί, αλλά και η σύνεση να επικρατήσει. Υπάρχει άραγε άλλη προοπτική, πέρα από αυτήν που σας ανέλυσα; Αλλά, κι αν υπάρχει, ποια κόμματα, ποιες συνεργασίες βλέπετε για να την υλοποιήσουν;


Σχολιάστε εδώ