XΡΗΜΑτιστήριο

> Μιλάμε για τα λεγόμενα… ψυγεία! Πόσες από τις εταιρείες του δημόσιου και ευρύτερου τομέα εξακολουθούν να έχουν στις τάξεις τους στελέχη που, αν και πληρώνονται με παχυλές αμοιβές, παραμένουν ανενεργά λόγω πολιτικών φρονημάτων;

> Έπειτα από συνεχείς καθυστερήσεις, παραλείψεις, πειραματισμούς, ελιγμούς, παρεμβάσεις… ένιψε τας χείρας της ως άλλος Πόντιος Πιλάτος! Την ώρα που η μεταβατική συγκυβέρνηση μη λαϊκής νομιμοποίησης δεσμεύτηκε απέναντι στην «τρόικα» να λάβει κάθε επαχθές μέτρο, δεν τόλμησε να περάσει τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ρίχνοντας το μπαλάκι στη νέα που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

> Πώς να πετύχει η εσωτερική υποτίμηση, όταν ό,τι κερδίζουμε από τη μια το χάνουμε από την άλλη; Μπορεί η ύφεση και ο περιορισμός της εγχώριας ζήτησης να έχουν συμβάλει στη μικρή πτώση των τιμών των μη εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών, ωστόσο οι αυξήσεις στους φόρους επιβαρύνουν την όλη κατάσταση.

> Αποτελούν τα ιδανικά οχήματα για χειραγώγηση! Καλώς ή κακώς, η χαμηλή εμπορευσιμότητα μιας εισηγμένης κάνει τις χρηματιστηριακές της αξίες να ανεβοκατεβαίνουν ανεξάρτητα από τις οικονομικές τους επιδόσεις και τις συνθήκες που επικρατούν στους κλάδους τους ειδικότερα και στην αγορά γενικότερα.

> Αν έχετε μπερδευτεί, μην ανησυχείτε, δεν είστε οι μόνοι! Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά ομόλογα είναι πολύ περισσότερα από τα επισήμως ανακοινωθέντα, αφού εκτός από αυτά που βρίσκονται κατοχυρωμένα στην πλατφόρμα του ΣΑΤ, υπάρχουν και εκείνα που δεν εμφανίζονται τα ίδια ως κάτοχοι, αλλά οι τράπεζες που έχουν μεσολαβήσει για την αγορά.

> Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να κάνουμε ότι δεν το γνωρίζουμε! Αυξάνονται και πληθύνονται τα αλλοδαπά funds που με όπλο τη ρευστότητά τους επιτίθενται στις στεγνές από ρευστότητα εγχώριες εταιρείες, αποκτώντας στην αρχή ένα μικρό ποσοστό τους, είτε απευθείας από τις διοικήσεις τους είτε μέσω εξαγοράς των υποχρεώσεών τους από τις τράπεζες, και προχωρώντας στη συνέχεια σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, χωρίς να μπορούν οι ντόπιοι επιχειρηματίες να τις ακολουθήσουν, με αποτέλεσμα στο τέλος να τους παίρνουν τα κλειδιά των μαγαζιών τους.

> Κάθε εγχώριο νομοθέτημα έχει και τις κερκόπορτές του, έτσι ώστε κάποιοι λίγοι να μπορούν να ξεφεύγουν! Το δίχτυ που επιχειρεί να απλώσει το οικονομικό επιτελείο πάνω από τους φορολογουμένους για να συλλάβει τη φοροδιαφυγή μπάζει εξαρχής, αφού ο αριθμός των εμπλεκομένων είναι τόσο μεγάλος (τράπεζες, χρηματιστήριο, ασφαλιστικές, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ΔΕΚΟ κ.λπ.) και οι απαιτήσεις προς αυτούς τόσο πολλές (καταθέσεις, θυρίδες, μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία, λογαριασμοί κ.λπ.), που στο τέλος, αφού ακολουθήσει η έκδοση ασαφών και πολυάριθμων διοικητικών εγκυκλίων, η όλη διαδικασία θα παραπέμπει σε μια πολύπλοκη εξίσωση για δυνατούς λύτες.

> Μιλάμε για τον ορισμό της στρέβλωσης, αφού όχι μόνο δεν ισχύει ο κανόνας της προσφοράς – ζήτησης, αλλά δημιουργούνται τεχνητές ελλείψεις που ανεβάζουν τις αξίες! Από τη στιγμή που απελευθερώθηκε πλήρως η αγορά των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης επί των προϊόντων – τροφών και μπορούσαν να τοποθετούνται σε αυτά όχι μόνο οι αγρότες που ήθελαν να διασφαλίσουν την παραγωγή τους, αλλά και οι χρηματιστηριακοί παίκτες που επεδίωκαν να κερδίσουν βραχυπρόθεσμα, χωρίς να ενδιαφέρονται να αγοράσουν το ίδιο το προϊόν, οι τιμές τους άρχισαν να παίρνουν την ανηφόρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα φτωχά κοινωνικά στρώματα.

> Άνεργοι και απλήρωτοι βρίσκονται σε απόγνωση για έναν ακόμη λόγο! Αληθεύει ότι στις περισσότερες επιχειρήσεις που έχουν εκδώσει τις βεβαιώσεις αποδοχών για τους νυν και πρώην εργαζομένους τους παρατηρείται το φαινόμενο της αναγραφής ποσών που ουδέποτε έχουν καταβληθεί;

> Απ’ ό,τι φαίνεται, η ΠΑΣΟΚική νομενκλατούρα παραμένει αμετανόητη! Λιγότερο από έναν μήνα πριν από τις εκλογές, και ένα από τα θέματα ημερήσιας διάταξης του διοικητικού συμβουλίου της ATEbank είναι ο ορισμός νέου εκπροσώπου του ελληνικού Δημοσίου.

> Μπορεί η διοίκηση μιας ημικρατικής εταιρείας, με πρόσχημα το ξεμπλοκάρισμα ενός έργου της, να προχωρήσει σε εκπτώσεις στο οικονομικό του αντιστάθμισμα; Αν κρίνουμε από την περίπτωση της ΓΑΙΑΟΣΕ και την κατασκευή του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο, μάλλον ναι.

> Μιλάμε για χρήματα που κάποια στιγμή θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι! Πόσα επιχειρηματικά δάνεια έχουν ακολουθήσει τη διαδρομή από την παλαιά στη νέα και πάλι στην υπό εκκαθάριση Proton Bank; Ποιος λαμβάνει αυτές τις αποφάσεις; Με τι είδους κριτήρια; Υπό ποιες προϋποθέσεις;

> Πρόκειται για μια ύποπτη υπόθεση, που τείνει να εξελιχθεί σε σκάνδαλο, αγγίζοντας και τη διοίκηση της εταιρείας! Αληθεύει ότι μετά το αλαλούμ που επικράτησε κατά τη διαδικασία πώλησης της ΣΕΚΑΠ, οι επικεφαλής της καπνοβιομηχανίας απέχουν (συνειδητά;) από τη μάχη διεκδίκησης μεριδίων αγοράς και υλοποίησης επενδυτικών προγραμμάτων, λες και αναμένουν το μοιραίο;

> Στις πόσες παρατάσεις καίγονται οι παίκτες σε έναν αγώνα; Είναι πολύ πιθανόν να το μάθουμε από τις πιθανές αποχωρήσεις των υποψηφίων στην ιδιωτικοποίηση του ΟΔΙΕ, που μάλλον θα πάει για αργότερα.

> Για να μην αρχίσουμε τις συνωμοσιολογίες περί αμερικανικού δακτύλου, ας μείνουμε στα καθ’ ημάς, που είναι εξίσου σημαντικά! Αν η κυβέρνηση Παπαδήμου είχε λίγο ευθιξία (τσίπα, πιο λαϊκά), θα έπρεπε να είχε ζητήσει από την πρώτη στιγμή την παραίτηση του υπευθύνου της ελλιπούς προστασίας του δημόσιου συμφέροντος. Είναι δυνατόν να κατηγορείται το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας ότι δεν υπήρξε διαφάνεια στις διαδικασίες του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ και κανείς να μη συγκινείται; Ο καταγγέλλων δεν είναι κανένας τυχαίος, μιλάμε για τη Fund ENERGY, που διοικείται από τον πρώην υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας κ. Γιουσούφοβ, ο οποίος συμμετέχει στο συμβούλιο της Γκαζπρόμ και χαίρει της εμπιστοσύνης του Προέδρου Πούτιν.

> Σε ρόλο τροχονόμου, μεσάζοντα, διεκπεραιωτή! Μπορεί η Κομισιόν, όταν θέλει να περάσει τη θέση της σε εν εξελίξει διαδικασίες αξιοποίησης εθνικών περιουσιών, να θέτει κατά το δοκούν θέματα ανταγωνισμού, ωστόσο τα κράτη-πωλητές θα πρέπει να λειτουργούν βάσει των δικών τους συμφερόντων. Και εξηγούμαστε: Η Ελλάδα, από τη στιγμή που κακώς δεσμεύτηκε να παραχωρήσει τον ΟΣΕ, οφείλει να το κάνει έτσι ώστε να πετύχει το καλύτερο δυνατό τίμημα για το σύνολο των υπηρεσιών μεταφοράς, εμπορίας, αποθήκευσης κ.λπ.

> Για να δούμε αν η διαδικασία του κατεπείγοντος επιλέχθηκε προκειμένου στο τέλος να μη γίνει απολύτως τίποτε… Για άμεση έναρξη λειτουργίας των VLTs από τον ΟΠΑΠ… ξανακούμε, περί επικείμενης έγκρισης από την Κομισιόν του κανονισμού λειτουργίας της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων… ξαναδιαβάζουμε, αποτελέσματα όμως δεν βλέπουμε και απορούμε γιατί, αφού υποτίθεται ότι θέλουν να αποκρατικοποιήσουν άμεσα τον οργανισμό.

> Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα από τους κ. Λαζαρίδη, Καπράλο, Αλεξάκη! Σε αντίθεση με την πρώην Σοφοκλέους, που παρά τα υποτιθέμενα μεγαλεπήβολα σχέδια των εκάστοτε διοικήσεων δεν κατάφερε να προσελκύσει την ελληνόκτητη ποντοπόρο ναυτιλία, η Wall Street πήρε τη μερίδα του λέοντος και σε αυτό το κομμάτι του εφοπλισμού.

> Για να μην ξεχνιόμαστε κιόλας! Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ΕΔΕ που διεξάγει ο ΟΛΠ για τον καταλογισμό τυχόν διοικητικών ευθυνών στο θέμα των λανθασμένων υπολογισμών κατά την κατασκευή της Προβλήτας I στο Ν. Ικόνιο;

> Σπεύδει να κλείσει τα τελευταία ανοιχτά γραμμάτια, δεσμεύοντας και τους επόμενους; Αν και η ΔΕΗ ανήκει στις ημικρατικές εταιρείες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στον δανεισμό, εντούτοις η διοίκησή της θέλει να «τρέξει» το έργο εγκατάστασης των έξυπνων μετρητών ηλεκτρικού, προϋπολογισμού μόλις 50,5 εκατ. ευρώ…

> Αν δεν στηρίξουν οι ίδιοι την επένδυσή τους, τότε ποιοι θα το κάνουν γι’ αυτούς; Είναι γεγονός ότι οι περισσότερες από τις θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της μετοχής της Ελλάκτωρ προέρχονται από αναλυτές που εργάζονται σε θυγατρικές εταιρείες των οποίων οι μητρικές τράπεζες έχουν συγχρηματοδοτήσει κάποια έργα της κατασκευαστικής;

> Υπάρχει μια λαϊκή ρήση που λέει… «δώσε θάρρος στον χωριάτη να σου ανέβει στο κρεβάτι» και ταιριάζει γάντι στις παραχωρήσεις της τελευταίας στιγμής! Σημείο τριβής μεταξύ των συνδικαλιστών στην ΟΤΟΕ αποτελεί η συνυπογραφή της μείωσης του επιδόματος ισολογισμού και της αύξησης των ωρών απασχόλησης από τον Σύλλογο Εργαζομένων της ΤτΕ.

> Η αγορά των συλλογικών επενδύσεων στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα! Η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους κρατικούς τίτλους φαίνεται και από τις επενδύσεις στα Ομολογιακά ΑΚ, που τον Φεβρουάριο κατέγραψαν εισροές μειωμένες κατά 13 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριο.

> Αν έχεις τέτοιους φίλους, τι τους θέλεις τους εχθρούς! Γιατί οι διοικήσεις των Ανώνυμων Εταιρειών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου (ΑΕΕΧ) επέλεξαν να τοποθετήσουν μικρό μέρος των διαθεσίμων τους σε ελληνικές μετοχές;

> Δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο νέων επισφαλειών! Οι μαζικοί πλειστηριασμοί ακινήτων θα οδηγούσαν σε καταβαράθρωση των τιμών τους, με αποτέλεσμα η αξία κάποιων στεγαστικών με εγγύηση αυτά να είναι πολύ μικρότερη από το ύψος της οφειλής, άρα και ασύμφορη η αποπληρωμή τους.

> Λες και έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε κοινοτικά κονδύλια! Ελέω των κυβερνητικών παλινωδιών, δεκάδες από τα εν εξελίξει έργα κινδυνεύουν να χάσουν τον χαρακτηρισμό ως Κοινού Ενδιαφέροντος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χρηματοδότησή τους.

> Είναι απαράδεκτo και δεν μιλάμε για το νόμιμο του θέματος, αλλά για το ηθικό! Ένα από τα είδη δαπανών που σε γλιτώνουν από τον φόρο εισοδήματος είναι τα ποσά που καταβάλλονται λόγω δωρεάς στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που επιδιώκουν κοινωφελείς σκοπούς και τα ερευνητικά κέντρα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

> Για να μην κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας! Μπορεί τον Μάρτιο να μειώθηκε ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών, ωστόσο αυτό δεν οφείλεται στην καλυτέρευση της οικονομικής πραγματικότητας, αλλά στην άρνηση των τραπεζών να εκδώσουν νέα μπλοκ ακόμα και σε καλούς τους πελάτες.

> Κάπως έτσι λειτουργούν οι ευνομούμενες χώρες, που διαθέτουν ανεξάρτητες εποπτικές αρχές και αξιόπιστους ελεγκτικούς μηχανισμούς! Η γνωστή μας Goldman Sachs ήρθε σε διακανονισμό με τη SEC, καταβάλλοντας 22 εκατ. δολάρια, επειδή δεν έλεγχε τους αναλυτές της για ανταλλαγή πληροφοριών σε επικείμενες αλλαγές ερευνών.

> Κοροϊδεύουν εδώ και κάτι μήνες ότι σήμερα το ολοκληρώνουμε, αύριο το τελειώνουμε, μεθαύριο θα είναι έτοιμο! Πόσες από τις υποτιθέμενες κλεισμένες επενδύσεις των κηπουρών του κ. Παπανδρέου, που στις πλείστες των περιπτώσεων είχαν συμφωνηθεί διακρατικά και διαφημιστεί αναλόγως, παραμένουν ακόμα στα χαρτιά;

Ήταν καιρός…
Καιρός ήταν να ειπωθούν κάποιες αλήθειες για τον ύποπτο ρόλο ορισμένων -ευτυχώς λίγων- εισαγγελικών λειτουργών που έχουν αλώσει τις ανεξάρτητες αρχές! Το άβατό τους προσπαθεί να θίξει η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδας, που για την καταπολέμηση της διαφθοράς μεταξύ άλλων προτείνει τη «θέσπιση κωλυμάτων για κατάληψη συγκεκριμένων θέσεων από συνταξιοδοτηθέντες δικαστικούς…».


Σχολιάστε εδώ