Χωρίς τηλεόραση στις εκλογές;

Ο κίνδυνος να μείνει χωρίς κάλυψη η προεκλογική περίοδος είναι ήδη ορατός, αφού η Νέα Δημοκρατία ανέβαλε την περασμένη Πέμπτη την παρουσίαση του οικονομικού της προγράμματος για σήμερα, Κυριακή, λόγω της απεργίας στην τηλεόραση! Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκονται τα αιτήματα της ΕΤΙΤΑ να διατηρηθούν οι όροι της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και να αποσυρθούν αμέσως όλες οι μηνύσεις και οι αγωγές κατά των τεχνικών που διεκδικούν τα δικαιώματά τους ή συνδικαλίζονται. Τα κανάλια επιχείρησαν αρχικά να πάρουν εικόνα από τα συνεργεία της ΕΡΤ, αλλά αντέδρασε η ΠΟΣΠΕΡΤ, η οποία με εξώδικό της υπενθύμισε στη διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης αλλά και στο υπουργείο Επικρατείας και στα πολιτικά κόμματα πως δεν θα παίξουν οι τεχνικοί της ΕΡΤ τον ρόλο του «απεργοσπάστη». Γι’ αυτό και η προκήρυξη των εκλογών από τον Λουκά Παπαδήμο καλύφθηκε από το διεθνές πρακτορείο Reuters την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή.
Διαχωρίζει
τη θέση του ο Alpha
Η πρωτοβουλία του Alpha να ταράξει τα νερά στις σχέσεις με τους τεχνικούς της τηλεόρασης, καλώντας σε συζήτηση για την τήρηση των όρων της Συλλογικής Σύμβασης, έχει ευθέως επιπτώσεις στους κόλπους της Ένωσης Ιδιοκτητών. Είναι χαρακτηριστικό πως ο διευθύνων σύμβουλος του Alpha Γ. Αλβέρτης κράτησε σαφείς αποστάσεις από την ΕΙΤΗΣΕΕ, λέγοντας στη συγκέντρωση προσωπικού την περασμένη Τετάρτη πως δεν γνωρίζει ποιοι βρίσκονται εκεί! Θέση που προμηνύει τη διαφορετική στάση που θα κρατήσει πλέον ο Alpha στο πλαίσιο της ΕΙΤΗΣΕΕ. Μέχρι στιγμής, από την πλευρά του σταθμού μετείχε στην Ένωση Ιδιοκτητών ο Κρίστοφερ Μάινους, ο οποίος αποχωρεί από την Ελλάδα τον Ιούνιο. Η ΕΙΤΗΣΕΕ μέχρι πρόσφατα εμφάνιζε δημόσια, προς το κράτος αλλά και προς τους εργαζομένους, ενιαία στάση στα μείζονα ζητήματα. Το κύριο μέτωπο το αποτελούν το Mega, το Star και ο ΣΚΑΪ, ενώ ο ΑΝΤ1 επέλεξε να διαφοροποιείται σε ορισμένα θέματα. Παράδειγμα, η επιθετική πολιτική έναντι του Publicis Groupe, τη στιγμή που οι άλλοι σταθμοί συμφώνησαν για την αποπληρωμή μέρους των χρεών της διαφημιστικής εταιρείας Leo Burnett. Πρόσφατα η ΕΙΤΗΣΕΕ με προσφυγή της στα δικαστήρια αμφισβήτησε τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των τεχνικών, ενέργεια που πυροδότησε τις αντιδράσεις της ΕΤΙΤΑ.
Επιχειρησιακή σύμβαση προωθεί ο Alpha!
Ούτε δύο μέρες όμως δεν κράτησε το καλό κλίμα που προσπάθησε να περάσει ο Γ. Αλβέρτης, διευθύνων σύμβουλος του Alpha, στη συγκέντρωση της περασμένης Τετάρτης στην Κάντζα. Η απόφαση του δημοσιογραφικού επιτελείου του καναλιού, με επικεφαλής τον διευθυντή Βασίλη Παπαδρόσο και τον παρουσιαστή του δελτίου Αντώνη Σρόιτερ, να σπάσουν την απεργία της ΕΣΗΕΑ και να βγάλουν δελτίο την ώρα της στάσης εργασίας το βράδυ της Πέμπτης πυροδότησε μια άνευ προηγουμένου ένταση στην Κάντζα.
Το δελτίο βγήκε με τη συνδρομή εξωτερικών τεχνικών, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος ενημέρωσε ότι ο σταθμός θα προτείνει επιχειρησιακή σύμβαση, στην οποία προβλέπεται μείωση προσωπικού και μειώσεις μισθών. Εντελώς διαφορετική ήταν η στάση του Alpha στη συνάντηση με την ΕΤΙΤΑ την Τετάρτη, στην οποία η διοίκηση είχε εμφανιστεί έτοιμη να αποδεχτεί τους όρους της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Στο Πειθαρχικό
για διαγραφή
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ παραπέμπει τους δημοσιογράφους του Τ/Σ ALPHA Βασίλη Παπαδρόσο, Αντώνη Σρόιτερ, Γιώργο Σμυρνή, Μάρθα Λεκκάκου, Μαρία Κολοβού, Βίκυ Χαντζή, Βαγγέλη Δουράκη, Σταύρο Μονεβασιώτη, Δήμο Βερύκιο, Γιώργο Βλάχο, Ηρώ Καριοφύλλη, Πέτρο Καρσιώτη, Γιάννη Πιτταρά, Πέτρο Γκάτζια, Χριστίνα Κράτση και Νίκο Κατσαρό και του Τ/Σ ΣΚΑΪ Χρήστο Παναγόπουλο, Νίκο Ευαγγελάτο, Κατερίνα Ακριβοπούλου, Άρη Πορτοσάλτε, Σία Κοσιώνη, Τάσο Τέλλογλου και Θάνο Δημάδη στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με το ερώτημα της διαγραφής τους από τα μητρώα της Ένωσης. Παραπέμπονται επίσης ο Αντώνης Καρπετόπουλος, γιατί συμμετείχε ως προσκεκλημένος σε εκπομπή του Τ/Σ ΣΚΑΪ κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας.
Οι προαναφερθέντες δημοσιογράφοι-μέλη της ΕΣΗΕΑ «έσπασαν» τη στάση εργασίας που είχαν προκηρύξει η ΕΣΗΕΑ και η ΕΠΗΕΑ παράλληλα με την 24ωρη απεργία των τεχνικών.
=Σε συνάντηση τη Δευτέρα προσκαλεί το ΔΣ της ΕΤΙΤΑ ο πρόεδρος της ΕΙΤΗΣΕΕ Πάνος Κυριακόπουλος, μετά τις συνεχόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, που έχουν ήδη δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην κάλυψη από τα ιδιωτικά κανάλια της προεκλογικής περιόδου. Το ενδεχόμενο να υπάρξει συντονισμός και με την ΕΡΤ δημιουργεί εφιαλτικά σενάρια για τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών καναλιών.


Σχολιάστε εδώ