υπουργείο Εξω(φρεν)ικών
Βεβαίως, τότε πολλοί είχαν καταλογίσει στον κ. Λυκίδη λανθασμένους χειρισμούς στην υπόθεση της μειονότητας στη Θράκη, καθώς ο ίδιος είχε την ευθύνη της διεύθυνσης μειονοτικών του ΥΠΕΞ. Παρ’ όλα αυτά, έμεινε πάντα συνεπής στις προσωπικές φιλίες του.
— Ο κ. Λυκίδης, έπειτα από μια ενδιαφέρουσα θητεία από Κωνσταντινούπολη μέχρι Ινδία, επιστρέφει ως πρέσβης εκ προσωπικοτήτων και αναλαμβάνει την ευαίσθητη θέση του γενικού επιθεωρητή…
— Προαγωγές σε πληρεξούσιους υπουργούς Α’ αποφάσισε το Ανώτατο Υπηρεσιακό: Προάγονται οι Αλέξανδρος Κατράνης, Μαρία Διαμάντη, Δημήτρης Τσούγκας, Παναγιώτης Στουρνάρας, Αγλαΐα Μπαλτά, Ιωάννης Ανδρεάδης, Μαρία Θεοφίλη, Αλίκη Χατζή, Ελευθερία Γαλαθιανάκη, Ευθύμιος Πανταζόπουλος και Αικατερίνη Λούπα.
— Αποφασίστηκαν όμως και προαγωγές νομικών συμβούλων και έτσι προάγονται σε βαθμό νομικού συμβούλου Α’ οι Έλλη-Μαρκέλλα Μαμουνά, Νανά Δαφνιού-Κατσιάμη, Μαρία Μιχελογιαννάκη, Λυδία Πνευματικού, Γιώργος Καριψιάδης, Τατιάνη Παπαδοπούλου, Σοφία Χαλά.
— Μας διέφυγε να σας ενημερώσουμε για τα μέλη της νέας επιτροπής που όρισε ο Σ. Δήμας για την επεξεργασία των προτάσεων τροποποίησης του οργανισμού του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς το αποτέλεσμα της εργασίας της ομάδας Δημητριάδη είχε προκαλέσει πλείστες όσες αντιδράσεις.
— Δεν είναι τυχαίο ότι η απόφαση του υπουργού αναφέρει απλώς ότι θα συνεκτιμηθεί το αποτέλεσμα της ομάδας Δημητριάδη και δεν αποτελεί φυσικά βάση για τις εργασίες της νέας επιτροπής. Τα μέλη της επιτροπής, με πρόεδρο τη ΣΠΑ Άννα Κόρκα, είναι τα εξής:
Κυριακή Παρασκευοπούλου, νομική σύμβουλος του κράτους στο ΥΠΕΞ, Φ. Κωστελλένος, Αικ. Γκίνη, Αλέξ. Βιδούρης, Μ. Στελλακάτος-Λοβέρδος (ΕΝΥ), Α. Κιντής (Εμπειρογνωμόνων), Π. Τασάκου (ΟΕΥ) και οι διοικητικοί Η. Ζαχαριάδης, Στ. Κρομλίδου, Ελ. Σταχτάρη, Ε. Φραγκόπουλος και Γ. Σουφλής.
— Τι ακριβώς συμβαίνει στη Θράκη; Μαθαίνουμε ότι στη βουλγαρική πλευρά των συνόρων στο χωριό Ζλάτογκραντ χτίζεται τζαμί προδιαγραφών… Τουρκίας με μιναρέ 25 μ. Όπως αποκάλυψε ο βουλγαρικός Τύπος, τη χρηματοδότηση του έργου έχουν αναλάβει μουσουλμάνοι της Θράκης, οι οποίοι πραγματοποίησαν έρανο για τον σκοπό αυτό… Άραγε έχουν τρυπηθεί τα μπλοκ των εισφορών από την εφορία ή ακόμη μια φορά γίνεται παράξενο ξέπλυμα χρήματος (με τη γνωστή προέλευση;).
— Ο ψευδομουφτής Α. Μετέ δεν θα μπορούσε να λείψει από την εκδήλωση προσβολής του χριστιανικού αισθήματος που έγινε στην Αγία Σοφία για τον Μωάμεθ. Είδαμε στις φωτογραφίες να φιγουράρει στην εξέδρα δίπλα από τους τούρκους επισήμους και τον Τ. Ερντογάν…
— Το πιο ωραίο από τα «ανέκδοτα» της προεκλογικής περιόδου είναι αυτό που διαβάσαμε στο άρθρο της προέδρου της ΔΗΣΥ Ντόρας Μπακογιάννη στην ελληνική έκδοση του «Foreign Affairs». Λίγο-πολύ η κ. Μπακογιάννη παρουσιάζει ως δικό της έργο την προσέγγιση Ελλάδας-Ρωσίας επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή, ξεχνώντας προφανώς τη διπλωματική κρίση που είχε προκληθεί στις ελληνορωσικές σχέσεις με αφορμή την εσπευσμένη καταδίκη εκ μέρους της των αντιδράσεων της Μόσχας για την αμερικανική αντιπυραυλική ομπρέλα.
— Έκτοτε δεν αποκαταστάθηκε ποτέ η εμπιστοσύνη μεταξύ της ίδιας και της ρωσικής πλευράς, η οποία είχε επιλέξει να συνομιλεί απευθείας και αποκλειστικά με τον Κ. Καραμανλή αλλά και με τον Π. Μολυβιάτη.
• Είπαμε για Ρώσους και θυμηθήκαμε τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει με αφορμή το «κόψιμο» της ρωσικής εταιρείας Energiya, ιδιοκτησίας Ιγκόρ Γιουσούφοφ, από τον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Ο κ. Γιουσούφοφ δεν είναι τυχαίο πρόσωπο, καθώς έχει διατελέσει επί μακρόν υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, προσωπική επιλογή του Πούτιν, ενώ διατηρεί τη θέση του στο διοικητικό συμβούλιο της Gasprom, η οποία και αυτή συμμετέχει στον διαγωνισμό.
— Οι αντιδράσεις του κ. Γιουσούφοφ, που κατέχει και το αξίωμα του πρέσβη εκ προσωπικοτήτων, ήταν εντονότατες και η δυσαρέσκεια μεταφέρθηκε στον έλληνα πρέσβη στη Μόσχα Μ. Σπινέλη, ο οποίος εκλήθη στο ρωσικό ΥΠΕΞ.
— Με πολύ ενδιαφέρον πληροφορηθήκαμε από τον μειονοτικό Τύπο ότι κουβαλήθηκαν από την Τουρκία στην Κομοτηνή ο πρόεδρος της Συνταγματικής Επιτροπής της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης καθηγητής Μπουρχάν Κουζού και ο βουλευτής και μεγαλοστέλεχος του ΑΚΡ, καταγόμενος από τη Θράκη, κ. Μουεζίνογλου.
— Το ακόμη πιο ενδιαφέρον, όμως, ήταν ο λόγος για τον οποίο έφτασαν στην Κομοτηνή. Ο τούρκος καθηγητής μίλησε σε εκδήλωση στην Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής με θέμα το «Νομικό σύστημα της ΕΕ και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις» και έκανε εκτενείς αναφορές για το πλαίσιο προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλα τέτοια ωραία. Μήπως θα έπρεπε να αρχίσει τις… διαλέξεις από το Κουρδιστάν;
— Να δούμε τι θα τον κάνουν τώρα τον Τ. Μάτατζη όσοι επένδυσαν στο πρόσωπό του, μια και εκτός Βουλής μάλλον τους είναι άχρηστος. Ο ίδιος, πάντως, είχε «απειλήσει» ότι θα πολιτεύεται πλέον με το κόμμα του Σαδίκ.
— Στην Ξάνθη θα έχει πολύ ενδιαφέρον η επόμενη ημέρα των εκλογών, καθώς ο μειονοτικός στον οποίο καταλήγει το ΠΑΣΟΚ, κ. Μπαράν Μπουρχάν, πρόσφατα άφησε υπονοούμενα ότι το 2004 είχε χάσει την έδρα από «250 ύποπτες» ψήφους, που είχαν πάει στον αντιπρόεδρο της Βουλής Π. Σγουρίδη…
• Εδώ έχουμε εκλογές αλλά και στην Κύπρο φουντώνει το παρασκήνιο μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές του 2013. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας το ξανασκέφτεται, μια και οι προβλέψεις δεν είναι ευνοϊκές και φυσικά δεν θα ρισκάρει το κλείσιμο της πολιτικής του καριέρας με μια δυσάρεστη ήττα.
— Από το ΑΚΕΛ υπάρχει δυστοκία για εξεύρεση άλλου υποψηφίου, καθώς ο γγ του κόμματος Άνδρος Κυπριανού δεν έχει δυνατότητες συσπείρωσης πέραν των μελών του κόμματος, ενώ δύσκολα θα δεχόταν την υποψηφιότητα Ν. Κατσουρίδη, που έχει απήχηση και εκτός ΑΚΕΛ, καθώς θα ανατρεπόταν η εσωκομματική ισορροπία.
— Στο πλαίσιο αυτό ανοίγει η όρεξη του προέδρου του ΔΗΚΟ Μ. Καρογιάν, ο οποίος κρατάει ανοικτούς διαύλους με το ΑΚΕΛ και ήταν υπέρμαχος της συνέχισης της συγκυβέρνησης. Όμως, ο κ. Καρογιάν θα έχει να υπερπηδήσει ένα βασικό και κρίσιμο εμπόδιο, το ίδιο το κόμμα του, όχι μόνο τα κορυφαία στελέχη, αλλά και τα μέλη του, που εμπνέονται ακόμη από την παρακαταθήκη του Τάσσου Παπαδόπουλου σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.
— Μέσα σε όλο αυτό το περίπλοκο σκηνικό, θα συνεχιστεί η αναζήτηση υποψηφίου από τον ενδιάμεσο χώρο, αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το πιθανότερο αφού πρώτα ανοίξει τα χαρτιά του το ΑΚΕΛ. Εξάλλου, εάν αποτύχουν τα παζάρια μεταξύ των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, είναι παρούσα και η ανεξάρτητη υποψηφιότητα Γ. Λιλλήκα, ο οποίος, όσον αφορά το Κυπριακό, είναι πολύ πιο κοντά στον χώρο αυτό από τους υποψηφίους του ΔΗΣΥ ή του ΑΚΕΛ.