Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

• Συναλλακτική δραστηριότητα ισχνή, κινητικότητα ελάχιστη για το σημαντικότερο τμήμα του ταμπλό. Πλην τραπεζικών και ελάχιστων μετοχών του εικοσάρη δείκτη, όλες οι άλλες εισηγμένες ενίοτε δεν καταγράφουν ούτε μία πράξη επί ώρες.

• Παρ’ όλα αυτά και με δεδομένο πως «χάθηκε» μια εργάσιμη ημέρα, λόγω της αργίας της Δευτέρας, δεν προξενεί εντύπωση η έστω μικρή ανοδική κίνηση της αγοράς την Τρίτη και την Τετάρτη, αφού οι μετοχές που κινήθηκαν και… έσυραν ψηλότερα τον Γενικό Δείκτη ήταν οι γνωστές: τράπεζες, η 3Ε Coca-Cola και εναλλάξ ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Αντιθέτως, δεν «τράβηξαν» οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, της Αlpha, ενώ την Τετάρτη καταγράφηκε και νέο ιστορικό χαμηλό για τη ΔΕΗ, η οποία αντέδρασε ευθύς αμέσως την επομένη.

• Το γεγονός πως την αγορά μας εξακολουθούν να «μονοπωλούν» οι τράπεζες πρωτίστως και δευτερευόντως οι μετοχές του εικοσάρη δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης απεικονίζεται όχι τόσο στην πορεία του Γενικού Δείκτη, αλλά στην πορεία των κλαδικών δεικτών. Κι όσοι φοβούνται την… «τραπεζική κόπωση» και την αδυναμία των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης εστιάζουν την προσοχή τους στις επιδόσεις των επιλεγμένων μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που όλο το προηγούμενο διάστημα συγκαταλέγονταν σε εκείνες που «κινούνταν» και ξέφυγαν από τη γενικότερη αρνητική εικόνα. Το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτές οι μετοχές θα μπορέσουν να κάνουν τη διαφορά εάν παραστεί ανάγκη και κατά πόσο μπορούν να «κρατήσουν άμυνα» σε περίπτωση νέας «βουτιάς» της αγοράς προς χαμηλότερα επίπεδα.

• Το κακό είναι πως υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα παλαιότερων συνεδριάσεων κατά τις οποίες αρκετές από αυτές τις μετοχές εμφανίζονταν ως θετικοί πρωταγωνιστές και είχαν σημειώσει τελικά τα κέρδη τους με ελάχιστα κομμάτια και μια ή δύο εντολές όλες κι όλες…

• Κατά συνέπεια, αυτό που τονίζουν οι επαγγελματίες της αγοράς είναι πως η εικόνα που δείχνει αυτήν την περίοδο το ελληνικό χρηματιστήριο δεν προσφέρεται για εξαγωγή συμπερασμάτων. Κι αυτό γιατί για πολλοστή φορά το ΧΑ παραμένει ευάλωτο λόγω των εξελίξεων στο πολιτικό πεδίο. Πρακτικά, με τις εκλογές να απέχουν πια δυο… Κυριακές και με το πολιτικό περιβάλλον να είναι -αν μη τι άλλο- εξαιρετικά ρευστό, το σίγουρο είναι πως η πιο «συνετή» στάση που μπορεί να έχει κανείς είναι αυτή της αναμονής. Κάτι που επί της ουσίας πράττουν σε μεγάλο βαθμό τα περισσότερα χαρτοφυλάκια εδώ και καιρό.

ΥΓ.: Έχουμε συνηθίσει να λέμε πως το ελληνικό χρηματιστήριο ελέγχεται από τους ξένους επενδυτές και τα μεγάλα χαρτοφυλάκια. Κι αυτό είναι αλήθεια. Όσο αλήθεια είναι και το γεγονός πως οι περισσότεροι έχουν καταφέρει να αποκομίσουν σημαντικότατα κέρδη από την αγορά μας, κάτι που αποδεικνύεται και από μια απλή παράθεση στατιστικών στοιχείων. Με βάση, λοιπόν, τα επίσημα στοιχεία του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών, την τελευταία πενταετία της κρίσης (2007-2012) καταγράφηκαν συνολικές εκροές κεφαλαίων 8,4 δισ. ευρώ από την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά προς το εξωτερικό! Τα περισσότερα από αυτά αφορούν τις γνωστές κινήσεις που κάνουν τα hedge funds, όμως ένα μεγάλο ποσοστό οφείλεται και σε «αναδιαρθρώσεις θέσεων» από πιο συντηρητικά θεσμικά χαρτοφυλάκια. Με δυο λόγια, αρκετοί μεγάλοι ξένοι επενδυτές -και όχι οι γνωστοί κερδοσκόποι- αποσύρουν κεφάλαια από το ΧΑ. Ενδεικτικό είναι πως μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, δηλαδή σε μια περίοδο που η αγορά μας είχε θετικές επιδόσεις, οι καθαρές εκροές κεφαλαίων από ξένους επενδυτές ξεπέρασαν τα 73 εκατ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ