Λίγοι οι νέοι στα ψηφοδέλτια

Σε οργασμό δραστηριοτήτων βρίσκονται οι νεολαίες, προσπαθώντας αφενός να βοηθήσουν οργανωτικά τα κόμματά τους και αφετέρου να προσδώσουν στις καμπάνιες πιο νεανικό χρώμα. Σε όλα τα κόμματα, κυρίως όμως σε ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος από τα νεαρά στελέχη στην επάνδρωση του μηχανισμού των εκλογικών αντιπροσώπων, όμως για πρώτη φορά αντιμετωπίζουν δυσκολίες και οι αριθμοί τελικά δεν θα έχουν σχέση με άλλα χρόνια.
Αγώνας μέχρι την κάλπη
Πρωτοπόρα στην επικοινωνιακή προσπάθεια είναι η ΟΝΝΕΔ, που από τη μία πλευρά έχει αναλάβει μεγάλο κομμάτι της (διαδικτυακής) επικοινωνίας του Αντώνη Σαμαρά (όπως σας αποκαλύψαμε), ενώ από την άλλη ξεδιπλώνει μία δική της ανεξάρτητη καμπάνια υπό τον γενικό τίτλο «Χάρτα Νέων 2012» και με σύνθημα «Ελλάδα – Αλλαγή». Στο πλαίσιο της καμπάνιας παρουσιάζουν αυτό το Σαββατοκύριακο τις προτάσεις τους για την οικογένεια και την προστασία της μητρότητας. Η ΟΝΝΕΔ θα έχει και αρκετούς υποψήφιους στα γαλάζια ψηφοδέλτια. Πρώτος στη λίστα είναι ο αντιπρόεδρος της Οργάνωσης Νέων Κώστας Κατσαφάδος, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στην Α’ Πειραιώς. Στο Λεκανοπέδιο Αττικής κατεβαίνουν με «επίσημη» ΟΝΝΕΔίτικη υποψηφιότητα η Κλειώ Λαζογεώργου στην Α’ Αθήνας, η Κατερίνα Παπαχρήστου και Εύη Φώτου στη Β’ Αθήνας και η Ελένη Κριτσιδήμα στη Β’ Πειραιά. Στην υπόλοιπη Ελλάδα από πλευράς ΟΝΝΕΔ θα είναι υποψήφιοι με αξιώσεις (ακόμη και για εκλογή) ο Γιάννης Κεφαλογιάννης στο Ρέθυμνο, ο Παντελής Τσακίρης και η Πόπη Καλαϊτζή στη Β’ Θεσσαλονίκης, ο Γιώργος Τοπαλίδης στην Κοζάνη, ο Μιλτιάδης (Μίμης) Χρυσομάλλης στη Μεσσηνία. Νέοι σε ηλικία υποψήφιοι που έχουν σχέση με την ΟΝΝΕΔ είναι ακόμη η Κατερίνα Μονογιού στις Κυκλάδες, η Νικολέττα Καρυτσιώτη στη Λακωνία, η Άρτεμις Διαλυνά στην Α’ Θεσσαλονίκης. Τριαντάρηδες, μέχρι πρόσφατα ενεργά στελέχη στη γαλάζια νεολαία, που θέλουν να κάνουν την έκπληξη στις εκλογές (κάποιοι έχουν τις προϋποθέσεις επιτυχίας…) είναι ο Χρίστος Δήμας στην Κορινθία, ο Κώστας Κωτούλας στην Καρδίτσα, η Αγάπη Γερογιαννάκη στη Β’ Αθήνας, η Μαρία Τσέγκα στην Α’ Πειραιά, η Δήμητρα Ράπτη στην Αττική, ο Μανώλης Λογοθέτης στη Σάμο. Από την άλλη πλευρά του δικομματισμού, στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ ρίχνουν πολύ μεγάλο βάρος στην οργανωτική προσπάθεια, ενώ φιλοδοξούν να κάνουν την πιο πετυχημένη προεκλογική συγκέντρωση για τον Βαγγέλη Βενιζέλο, καθώς έχουν αναλάβει την εκδήλωση στην Πάτρα, όπως πρώτοι σας γράψαμε, η οποία θα γίνει στον «Απόλλωνα» και μάλλον είναι ο μεγαλύτερος χώρος όπου θα κάνει συγκέντρωση στις πόλεις της περιφέρειας. Από το πράσινο στρατόπεδο θα είναι υποψήφιοι ο Αντώνης Σαουλίδης και η Ράνια Κεδίκογλου στη Θεσσαλονίκη, ο Αποστόλης Πανάς στη Χαλκιδική, ο Νίκος Γιαλλιτάκης στο Ηράκλειο, ο Λάμπρος Παλάντζας στα Γρεβενά, η Δήμητρα Κολιογιάννη στη Θεσπρωτία, η Πέρση Ντούλια στα Ιωάννινα. Επίσης, στα ψηφοδέλτια θα βρίσκονται ο γραμματέας της νεολαίας στην Εύβοια Μπάμπης Καραβάς (η υποψηφιότητα έκλεισε την τελευταία στιγμή) και ο 29χρονος Κυριάκος Μαντούβαλος στη Β’ Πειραιά. Στο υπόλοιπο Αττικής θα υπάρχουν τρεις νέοι σε ηλικία υποψήφιοι: ο Νίκος Ασημακόπουλος, η Έλλη Κοκολιού και ο Γιάννης Ράπτης, με τους δύο τελευταίους να πρόσκεινται στο ρεύμα των Νέων Μεταρρυθμιστών.
Τα άλλα κόμματα
Αισθητή είναι η παρουσία των νέων στα ψηφοδέλτια των μικρότερων κομμάτων.
Το ΚΚΕ, παγίως, δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στα πρόσωπα που πλαισιώνουν τα ψηφοδέλτια, καθώς έχει διαφορετικό προσανατολισμό στην εκλογική του παρουσία. Ωστόσο, αξίζει να σημειώσουμε ότι περισσότεροι από ένας στους τρεις (150 στους 424) κομμουνιστές υποψηφίους ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 25-39 ετών και προέρχονται, βασικά, από την ΚΝΕ, ενώ ακριβώς αντίστοιχο είναι και το ποσοστό των γυναικών στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ. Ξεχωρίζει, βέβαια, η υποψηφιότητα του γραμματέα της ΚΝΕ Θοδωρή Χιόνη, που βρίσκεται στην τρίτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος, θέση εξαιρετικά τιμητική, αλλά δύσκολα εκλέξιμη με τα έως τώρα δεδομένα των δημοσκοπήσεων. Έχει επίσης τη σημασία του ότι ο (ιστορικός, πλέον) πρώην γραμματέας της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός λαμβάνει την τελευταία θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΚΕ, καθώς σηματοδοτεί την (τότε) πάλη της ΚΝΕ ενάντια στη διάσπαση αλλά και τον κεντρικό ρόλο που του επιφυλάσσει το κόμμα για το παρόν και το μέλλον… Ο μέχρι τώρα βουλευτής και προηγούμενος γραμματέας της ΚΝΕ Γιάννης Πρωτούλης βρίσκεται στη δέκατη θέση του ίδιου ψηφοδελτίου, ενώ τουλάχιστον άλλα δεκαπέντε κεντρικά και περιφερειακά στελέχη της ΚΝΕ είναι υποψήφια με αυτήν τους την ιδιότητα.
Περισσότερα από άλλες φορές είναι τα νεαρά στελέχη και τα μέλη της ΝΕΟΣ στα ψηφοδέλτια του ΛΑΟΣ. Πέρα από τον βουλευτή Θανάση Πλεύρη (που στις κομματικές εκδηλώσεις προσφωνείται «μέλος της
ΝΕΟΣ», λόγω της μικρής ηλικίας του) και την αναπληρώτρια εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Σίσσυ Αλιγιζάκη, που θα είναι υποψήφια στη Β’ Αθήνας, υπάρχουν αρκετά άλλα νεανικά πρόσωπα. Υποψήφιοι από τη
ΝΕΟΣ θα είναι ο πρώην επικεφαλής της οργάνωσης Παναγιώτης Καράμπελας και η Νικολέτα Μητσά-Καρανικόλα στην Α’ Θεσσαλονίκης, η Αθηνά Κρεμμύδα και η Δώρα Βεργιοπούλου στη Β’ Πειραιά, η Γεωργία Λυκάκη (25 ετών, η μικρότερη υποψήφια του κόμματος) στην Περιφέρεια Αττικής, η Μαρία Κρητικού και η Αγράμπελη Ανριού στη Β’ Αθήνας, ο Σπύρος Κόνιαρης στη Β’ Θεσσαλονίκης, ο Μάριος Μπενίσης στις Σέρρες, ο Βασίλης Πλιάτσικας στην Καβάλα και ο Γρηγόρης Αξιώτης στην Αχαΐα.
Από τη Νεολαία ΣΥΝ κατεβαίνει υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθήνας ο γραμματέας της νεολαίας Νάσος Ηλιόπουλος, στη Β’ Αθήνας η Νεφέλη Σαμιακού και η Αλίκη Κοσυφολόγου, στην Α’ Θεσσαλονίκης η Εύη Καραγκιοζίδου και στη Β’ Θεσσαλονίκης η Λίτσα Ζέρβα, στον Βόλο ο Νικόλας Βαμβούκης, στο Ηράκλειο η Κατερίνα Πετράκη, στην Αρκαδία ο Δημήτρης Παπαζαχαρίας και στη Δράμα ο Αντώνης Γεροντάρης.
Στη Δημοκρατική Αριστερά νεαροί υποψήφιοι θα είναι η Κική Πετρίτη και η Μυρσίνη Λιοναράκη στη Β’ Αθήνας, ο Βαγγέλης Μυτιληναίος στην Περιφέρεια Αττικής, ο Γιώργος Αποστολίδης στη Λάρισα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στην Αχαΐα, ο Χρήστος Ανδριόπουλος στο Ηράκλειο Κρήτης, ο Δημήτρης Αθηνάκης στη Δράμα.
Από πλευράς Κοινωνικής Συμφωνίας, με αξιώσεις κατεβαίνει ο Γιάννης Μιχαλόπουλος στην Αχαΐα, που μαθαίνουμε ότι αναδεικνύεται ως περιφέρεια ισχυρό χαρτί για το νεότευκτο κόμμα.
Στους Ανεξάρτητους Έλληνες φαίνεται ότι είχαν προβλήματα με τα ψηφοδέλτια ακόμη και μετά την ανακοίνωσή τους, οπότε δεν επιβεβαίωναν επισήμως, μέχρι την Παρασκευή, τους νέους σε ηλικία υποψηφίους. Από όσα είδαμε, ξεχωρίζουν τα ονόματα της Άννας Μπάστα στην Α’ Αθήνας και του Μπάμπη Αποσκίτη στη Β’ Αθήνας.
Στη Δημοκρατική Συμμαχία διαπραγματεύονταν μέχρι αργά την Παρασκευή το βράδυ την τελική συγκρότηση των ψηφοδελτίων, με αρκετούς δυσαρεστημένους μεγαλοπαράγοντες της υπόλοιπης κεντροδεξιάς, οπότε κάποιοι από τους νεολαίους κόβονταν από τα ψηφοδέλτια μέχρι τελευταία στιγμή. Πάντως, η Συμμαχία Νέων (Νεολαία της ΔΗΣΥ) ξεκινά από Δευτέρα ξεχωριστή, δική της καμπάνια, με στόχο την «ανανέωση στην πολιτική» και κοινή ατζέντα (καμπάνιας και νεαρών υποψηφίων) για την προώθηση των ζητημάτων που αφορούν τους νέους. Υποψήφιοι της νεολαίας στα ψηφοδέλτια (χωρίς απαραίτητο κριτήριο την εντοπιότητα, μαθαίνουμε…) θα είναι οι Ρένος Αρβανίτης και Μαρία Στασινοπούλου στη Β’ Αθήνας, ο Γιάννης Χρύσης στην Α’ Αθήνας, ο Παναγιώτης Αργυρόπουλος στην Αττική, η Ασημίνα Κούβελου και ο Παναγιώτης Αντωνόπουλος στη Μεσσηνία, η Σοφία Μαυρατζά στη Μαγνησία, ο Ανδρέας Παπαδάκης στο Ηράκλειο, ο Θωμάς Παπαθανασίου στην Α’ Θεσσαλονίκης, ο Άκης Κελέσης στη Λευκάδα, η Παναγιώτα Δημητροπούλου στην Κοζάνη, οι Αλέξανδρος Παφιατάς και Νικόλας Βαρκάκης στο Κιλκίς, ο Τάσος Χατζηβασιλείου και ο Χρήστος Μοχλελής στις Σέρρες, ο Γρηγόρης Κοντοδήμος στην Αχαΐα, ο Γιώργος Σαράγος στη Μυτιλήνη, ενώ στην Εύβοια υπάρχουν τρεις (!) υποψήφιοι: ο Νίκος Μανής, η Παρασκευή Παπαθανασίου και ο Αντώνης Σεπέτης.
Οι Οικολόγοι-Πράσινοι δίνουν μεγάλη έμφαση στη συμμετοχή νέων στα ψηφοδέλτια, καθώς έχουν πολλούς νεαρούς υποψηφίους. Από τους Νέους Πράσινους κατεβαίνουν υποψήφιοι οι Ζωή Βροντίση και Όλγα Ευθυμιάδου στην Α’ Αθήνας, ο Τάσος Δαφνομίλης στη Β’ Αθήνας, η Χριστίνα Κοττώρη και ο Γιάννης Δρόσος στο Υπόλοιπο Αττικής, ο Ορέστης Κολοκούρης στην Α’ Πειραιά, ο Αριστείδης Πετράκης στην Α’ και ο Παναγιώτης Λογγινίδης στη Β’ Θεσσαλονίκης.

****

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Συζητήσεις
Μετακομίζει (ξανά) η Νεολαία
ΠΑΣΟΚ; Αφήνει την Ιπποκράτους; Πολύ πιθανόν, ακούμε. Υπό άλλες συνθήκες θα υπήρχε θέμα. Τώρα, όμως, μάλλον δεν τους κακοφαίνεται. Ο λόγος; Ακούμε ότι θα φιλοξενούνται στα ιστορικά γραφεία του Κινήματος, στη Χαριλάου Τρικούπη!
Διεθνής επιτυχία
Ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών και Άμυνας της ΟΝΝΕΔ Άρης Καλαφάτης εξελέγη νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Κεντροδεξιών Νεολαιών (IYDU). Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες μόλις εβδομάδες είχε αναλάβει αναπληρωτής πρόεδρος, αλλά στο μεσοδιάστημα παραιτήθηκε ο Χιλιανός που προήδρευε, λόγω πολέμου που δεχόταν από το αγγλοσαξονικό μπλοκ.
Ο Καλαφάτης κατάφερε, με την υποστήριξη των Ευρωπαίων, να συνασπίσει αρκετές δυνάμεις (ακόμη και από τη Λατινική Αμερική) και έτσι εκλέχθηκε, για πρώτη φορά, Έλληνας στην παγκόσμια ένωση των συντηρητικών νεολαιών. Καλή επιτυχία!
Γαλάζιες γενιές
Με μόλις μία ημέρα κινητοποίησης (ενδεικτικό του μπάχαλου συντονισμού που επικρατεί στη Συγγρού…) έγινε η συνάντηση παλαιών και νέων ΟΝΝΕΔιτών στη Μεσογείων, παρουσία του Αντώνη Σαμαρά. Πετυχημένη η εκδήλωση, αλλά ο κόσμος δεν χωρούσε, καθώς μαζεύτηκαν «αι γενεαί πάσαι» των γαλάζιων. Φοβήθηκαν να πάνε σε μεγαλύτερο χώρο;
Αναγνώριση
Μέχρι και στο Βήμα FM ακούσαμε σχόλιο, στην εκπομπή του Παπαχρήστου, που έλεγε ότι καλύτερα θα ήταν να ανέθετε η ΝΔ στην ΟΝΝΕΔ, τη ΔΑΠ και τον Παπαμιμίκο την οργάνωση του εκλογικού αγώνα, καθώς ο μηχανισμός της Συγγρού «δεν υφίσταται». Οι μικροί ξέρουν από εκλογές, έλεγαν…
Φήμες
Τη θρυλούμενη υποψηφιότητα του Κώστα Χατζή στην Εύβοια δεν την είδαμε. Εσείς;
Βεντέτα;
Αντιπαράθεση μεταξύ Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και «Καθημερινής» είδαμε. Αφορμή, άρθρο του δημοσιογράφου Αποστόλη Λακασά, που σχολίαζε την αντίθεση του ΜΑΣ με τη συνεργασία επιχειρήσεων και ΑΕΙ. Ανταπάντησε, σκληρά και κομμουνιστικά, το ΜΑΣ.
Απορία
Γιατί άραγε το ΜΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση ειδικά για την ΕΣΕΕ, χωρίς αντίστοιχη για την ΕΦΕΕ, όπου προτείνει ημερομηνία εκλογών μία εβδομάδα μετά τη συμφωνία των άλλων παρατάξεων;
Μνήμη
Μεγάλη απώλεια για το τραγούδι ο θάνατος του Δημήτρη Μητροπάνου, που συντρόφευσε μουσικά γενιές Ελλήνων. Ελαφρώς απωθητική, όμως, η πολιτική σπέκουλα για τις απόψεις του, για πρόσκαιρες εντυπώσεις.
Όσοι ξέρουν, πάντως, θυμούνται τις παρουσίες του στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Ακόμη και στο τελευταίο, το 37ο, τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε… Το ΚΣ της ΚΝΕ απέδωσε τις ευχαριστίες του στον εκλιπόντα με ανακοίνωση, κίνηση που δεν συνηθίζει για τις απώλειες καλλιτεχνών…
Παραίτηση
Απηυδισμένος με τις επιλογές των ψηφοδελτίων του ΛΑΟΣ, αναφέροντας ότι περιλαμβάνονται συνταξιούχοι αστέρες της τέχνης, εξόριστα στελέχη της ΝΔ και Παπανδρεϊκοί της δεκαετίας του ’80, μάθαμε ότι αποχώρησε από το κόμμα και τη νεολαία ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της στη Β1 Νομαρχιακή της Αθήνας Βαγγέλης Κομνηνάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν του κλίματος «Βορίδη-Γεωργιάδη», αλλά δεν προτίθεται να ακολουθήσει στη ΝΔ. Ακούσαμε, επίσης, ότι κάποιοι γαλάζιοι «ψήνουν» και άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος της ΝΕΟΣ για αποχώρηση και μεταγραφή. Μπορεί, λοιπόν, να έρχονται και άλλα, πολύ πιο ηχηρά, νέα…
Κινητοποίηση
Τους δρόμους παίρνουν οι νέοι του ΛΑΟΣ για να υποστηρίξουν το κόμμα τους. Από τη Δευτέρα θα ακολουθούν επτά βαν νεολαίων τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ σε όλη την Ελλάδα, ενώ άλλα τόσα θα προστεθούν αργότερα, τα οποία θα ταξιδεύουν ανεξάρτητα στην ελληνική επαρχία για να μεταφέρουν το μήνυμά τους. Τα βανάκια των νεολαίων θα συνδέονται μέσω skype με το laos.tv και θα δίνουν τον λόγο στις τοπικές κοινωνίες. Η ΝΕΟΣ κυκλοφορεί επίσης φυλλάδιο ενάντια στην αποχή από τις εκλογές.


Σχολιάστε εδώ