Κάτω στον Πειραιά

// Την αγορά από το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου του Κυπέλλου που κατέκτησε ο Σπύρος Λούης για τη νίκη του στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας στο αγώνισμα του Μαραθώνιου Δρόμου χαιρέτισε ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος, καθώς, όπως είπε, ένα κειμήλιο της νεώτερης Ιστορίας μας επαναπατρίστηκε.

// Ας αρχίσουν οι χοροί… Ο Δήμος Πειραιά την Κυριακή 29 Απριλίου (Παγκόσμια Ημέρα Χορού) δίνει χώρο έκφρασης στην τέχνη της Τερψιχόρης την πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου της πόλης μας. Μια ολόκληρη ημέρα αφιερωμένη σε όσους ασχολούνται μαζί της, αλλά και σε όσους απλώς την απολαμβάνουν. Το πρόγραμμα θα αρχίσει στις 11 το πρωί με χορούς από Καρπάθιους και Κρήτες και θα συνεχιστεί με χορούς από την Κεφαλονιά, τον Πόντο και τη Μάνη. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν το βράδυ με γλέντι και συμμετοχή στον χορό όλων των παρευρισκομένων.

// Λιλιπούτειοι ελαιοπαραγωγοί έγιναν οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Ρέντη και κατάφεραν να μαζέψουν 150 κιλά ελιές, να παραγάγουν 80 κιλά λάδι και να φτιάξουν τα δικά τους χειροποίητα σαπούνια στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Την προηγούμενη χρονιά με τη συνδρομή του Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη δενδροφύτευσαν στην αυλή του σχολείου τους ελαιόδεντρα και φέτος απόλαυσαν τους καρπούς τους.

// Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των Ομίλων Συλλόγων Κέντρων UNESCO (EFUCA), στο Μινσκ της Λευκορωσίας, από 3-6 Απριλίου, στο οποίο παραβρέθηκε ο πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων Ιωάννης Μαρωνίτης. Όπως ανέφερε ο κ. Μαρωνίτης μετά την επιστροφή του από το Μινσκ, έγινε απολογισμός για τις ενέργειες και δράσεις κατά το 2011 ενώ παρουσιάστηκε και ο αρχικός προϋπολογισμός για το 2012.

// Έπειτα από πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Στέφανου Χρήστου, η οποία εστάλη στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΝΠΕ και την ηγεσία των υπουργείων Εσωτερικών και Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενσωματώθηκε στο άρθρο 2 του Ν. 4071/2012 υπό τον τίτλο «Κοινωνικά Παντοπωλεία» διάταξη η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει: «Στο πλαίσιο των παντοπωλείων οι ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού μπορούν να διοργανώνουν και συσσίτια για τη διανομή φαγητού σε απόρους και αστέγους. Μπορούν επίσης, να λαμβάνουν κάθε άλλο μέτρο υποστήριξης αστέγων και απόρων».

// Όσοι πολιτικοί διαπιστωθεί ότι έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό να αποκλειστούν από τα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων. Τη δήλωση αυτή έκανε ο δήμαρχος Πειραιά μιλώντας την περασμένη Τρίτη στο Δημοτικό Ραδιοσταθμό Κανάλι 1 – 90,4. «Να δεχθώ ότι δεν διέπραξαν ποινικό αδίκημα», τόνισε, «αλλά έχουν παρακμιακή συμπεριφορά. Επίσης», συμπλήρωσε, «να αποκλειστούν από τους συνδυασμούς όσοι πολιτικοί έχουν offshore εταιρείες ή είχαν. Γιʼ αυτό δεν χρειάζεται απόφαση της Δικαιοσύνης, χρειάζεται απόφαση των αρχηγών. Ή τουλάχιστον να βγουν και να πουν ότι όσοι είναι στα ψηφοδέλτιά μας, δεν είχαν offshore εταιρείες ή δεν έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό. Οι αρχηγοί να αναλάβουν αυτήν την ευθύνη».

// Ουσιαστική συνάντηση με την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου, η οποία αποτελεί την πρώτη Εισαγγελέα στην Ελλάδα που αναλαμβάνει την προστασία των ζώων, πραγματοποίησε την περασμένη Τετάρτη αντιπροσωπεία του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ). Ο πρόεδρος του Συνδυασμού Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, αφού συνεχάρη την κ. Αγγελοπούλου για την ανάληψη των νέων της καθηκόντων, χαιρέτισε την πρωτοβουλία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένης Ράικου και εν συνεχεία ανέπτυξε τη δράση που υλοποιεί ο ΠΕΣΥΔΑΠ για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων, μέσα από τη λειτουργία του Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ).

// Επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Διαπολιτισμική Επιμόρφωση Δημοτικών Αστυνομικών που Συναλλάσσονται με Υπηκόους Τρίτων Χωρών», που συνδιοργανώνουν το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, θα παρακολουθήσουν οι δημοτικοί αστυνομικοί του Πειραιά κατόπιν πρωτοβουλίας του προϊσταμένου τους αντιδημάρχου Γ. Δαβάκη.

// Ευρεία σύσκεψη στον Δήμο Κορυδαλλού για την πυρασφάλεια στα βουνά της περιοχής, Αιγάλεω, Σχιστό, Ποικίλο κ.λπ., εν όψει της θερινής περιόδου, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Παρέστησαν ο δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης, οι επικεφαλής της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, εκπρόσωποι των εθελοντών δασοπυροσβεστών και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κορυδαλλού Γ. Γουρδομιχάλης. Έλαμψε διά της απουσίας του το Δασαρχείο… Προφανώς η σύσκεψη δεν αφορούσε τον κύκλο δραστηριοτήτων του… Εκείνο που τονίστηκε στη σύσκεψη είναι ότι χωρίς πόρους δεν μπορεί να υπάρξει πυρασφάλεια. Αν δεν ασφαλιστούν οι εθελοντές δασοπυροσβέστες, αν δεν υπάρξουν μέσα, τα δάση της Δυτικής Αττικής το καλοκαίρι θα είναι στο έλεος των πυρκαγιών. Τώρα, αν για μερικά χιλιάρικα αξίζει να αφήσουμε τα βουνά της περιοχής μας ακάλυπτα, ας το κρίνουν οι αρμόδιοι. Και κυρίως αυτοί που ζητάνε την ψήφο μας στις 6 Μαΐου.

// Ένα εξαιρετικής σημασίας έργο, ένα DVD και CD με αφηγήσεις και διδαχές του εθναποστόλου Κοσμά του Αιτωλού, του γνωστού Πατροκοσμά, ολοκλήρωσαν το Σωματείο «Ενωμένη Ρωμιοσύνη» και το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο της Αιτωλοακαρνανίας Αχελώος ΤV. Η μεγάλη αυτή παραγωγή αποτελεί την πρώτη επιστημονική προσπάθεια οπτικοακουστικής καταγραφής του έργου και της δράσης του Αγίου Κοσμά. Αποτελείται από οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και σπάνιες εικόνες και φωτογραφίες από τις πόλεις και επαρχίες όπου έζησε και έδρασε ο άγιος (Μακεδονία, Θεσσαλία, Αιτωλία, Ακαρνανία, Άρτα, Πρέβεζα, Λευκάδα, Κεφαλληνία, Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Β. Ήπειρος κ.ά.). Η παρουσίασή του πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία προχθές στη γενέτειρα του Αγίου Κοσμά, στον Δήμο Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας. Ο παραπάνω οπτικοακουστικός δίσκος (σε μορφή DVD και CD) θα κυκλοφορήσει σε δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα, σε καλαίσθητη κασετίνα, και θα διανέμεται δωρεάν.


Σχολιάστε εδώ