ΕΡΓΑ & ΗΜΕΡΕΣ

• Εννέα εταιρείες και κονσόρτσιουμ εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το Ελληνικό, εκ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, μία ελληνική, μία κυπριακή, μία αγγλική, μία ισπανική, μία αμερικάνικη, δύο από το Ισραήλ και δύο από το Κατάρ. Το ενδιαφέρον ήταν μεγαλύτερο από το προσδοκώμενο, αφού αναμένονταν μέχρι πέντε ενδιαφερόμενοι. Φυσικά όμως ο δρόμος είναι πολύ μακρύς μέχρι το τέλος του εγχειρήματος και αναμένουμε να δούμε ποια πραγματικά οφέλη θα αποκομίσουν η χώρα και η πόλη…

• Νέα παράταση, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, έδωσαν το ΥΠΕΚΑ και το ΥΠΟΙΚ για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων. Θυμάστε τι σας γράφαμε προ εβδομάδων; Μέχρι τότε θα έχει συζητηθεί και η υπόθεση στο ΣτΕ…

• Παρατηρήσαμε μία σχεδόν ολοκληρωτική «παύση εργασιών» τόσο στο ΥΠΕΚΑ όσο και στο ΤΕΕ την τελευταία εβδομάδα, λόγω του Πάσχα. Βέβαια, το ΥΠΕΚΑ, μετά την ψήφιση και του ΝΟΚ, ολοκλήρωσε το νομοθετικό του έργο. Μπορεί να υπάρχει τρίμηνη παράταση της ισχύος του νόμου, αλλά ο νόμος πέρασε, και έτσι, σε τρεις μήνες, θα κληθούν οι μηχανικοί να αντιμετωπίσουν τις ασάφειες και τις ελλείψεις του. Ήδη η ΔΚΜ και η ΕΛΕΜ ετοιμάζουν αλλαγές (μέσω τροπολογιών) για να τις προωθήσουν στη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται επίσης τα σεμινάρια διαφόρων (ΤΕΕ, παρατάξεων, εταιρειών κ.λπ.) για τον νέο ΝΟΚ, που θα οδηγήσουν στα θρανία και πάλι τους μηχανικούς τις επόμενες εβδομάδες. Ελπίζουμε να μην τους ξεπαραδιάσουν… Στο Επιμελητήριο, πάντως, είδαμε ότι πολλές εργάσιμες ημέρες των περασμένων δύο «εορταστικών» εβδομάδων έλειπαν πολλοί -αν όχι οι περισσότεροι- υπάλληλοι σε άδεια – είτε κανονική είτε «από τη σημαία». Άλλωστε, άδεια είχαν και οι γραμματείς του προέδρου, αφού και ο ίδιος έφυγε σε ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη για ξεκούραση από τον εξουθενωτικό διάλογο με την κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες…

• Έπειτα από δύο χρόνια νέας διοίκησης του ΤΕΕ, ξεκίνησε η συγκρότηση των μόνιμων επιτροπών του Επιμελητηρίου. Είναι η γνωστή «ταχύτητα» των μηχανικών σε αυτές τις διαδικασίες. Κάνουν έξι μήνες να εκλέξουν διοίκηση, μετά τις εκλογές τους, και δύο χρόνια να συγκροτήσουν τις μόνιμες επιτροπές! Φάνηκε, άλλωστε, και στα νομοσχέδια, όταν αντιδρούσαν μετά την ψήφισή τους από τη Βουλή. Ίσως αυτά είναι τα κακά των «πολυκομματικών» προεδρείων, που μας προϊδεάζουν για το τι θα γίνει και σε περίπτωση πολυκομματικής κυβέρνησης. Μάλιστα, στην εσωτερική διαδικασία για την εκλογή συντονιστή σε κάποια επιτροπή, το μέλος της διοικούσας της ΔΚΜ Αριστείδης Καρλαύτης (που πρόσφατα έκανε πίσω για τη θέση του επικεφαλής της ΔΚΜ στους πολιτικούς μηχανικούς) ψήφισε με επιστολή από την Αφρική τον εκπρόσωπο του Συνασπισμού και όχι το μέλος της διοικούσας της ΔΚΜ, Κώστα Αλεξόπουλο, που ήταν υποψήφιος! Τελικά δεν εκλέχτηκε ο Αλεξόπουλος…

• Ανάλογα εσωτερικά προβλήματα έχει και η ΕΛΕΜ. Ο β’ αντιπρόεδρος του ΤΕΕ δήλωσε στα στελέχη της ΕΛΕΜ ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του αντιπροέδρου, αφού ο Σπίρτζης, τον οποίο στήριξαν, τους αγνοεί επιδεικτικά σε όλα τα θέματα. Αρκετοί από αυτούς που αμφισβητούν τον αντιπρόεδρο του ζήτησαν να παραιτηθεί και από μέλος της διοικούσας του ΤΕΕ, ώστε να πάρει άλλος τη θέση του αντιπροέδρου. Ύστερα από αυτήν την εξέλιξη έκανε πίσω και θα συνεχίσει να είναι β’ αντιπρόεδρος, τουλάχιστον προσωρινά.

• Μεγάλη πίεση ασκεί η ΠΑΣΚ για αναβολή των εκλογών του Συλλόγου των Πολιτικών Μηχανικών, κάτι που φαίνεται δύσκολο, αφού η Πανεπιστημονική, πατώντας στην απόφαση της γενικής συνέλευσης, δεν το συζητεί. Η ΔΚΜ δηλώνει ότι θα συμφωνήσει μόνο αν συμφωνούν όλοι, αφού δεν θέλει να χρεωθεί εκείνη την παράταση. Ο Κοτζαμπασάκης έχει πάρει πάνω του το θέμα, αλλά μάλλον είναι δύσκολο να πείσει τον σύντροφο Μακρόπουλο του ΚΚΕ.

• Πολύ καλή πρωτοβουλία ανέλαβε η διοίκηση του ΤΕΕ και ο πρόεδρος Χρήστος Σπίρτζης με τη νέα εβδομαδιαία ηλεκτρονική έκδοση του Επιμελητηρίου για την απασχόληση των μηχανικών. Η έκδοση θα περιλαμβάνει θέσεις εργασίας για μηχανικούς, προκηρύξεις για μελέτες και έργα, ύλη και πληροφορίες για τα αντίστοιχα θέματα. Αυτό που μας ξένισε, ωστόσο, στο πρώτο τεύχος είναι η μεγάλη έμφαση που δίνεται σε ευκαιρίες απασχόλησης στο εξωτερικό. Περισσότερο από το 75% της ύλης αναφέρεται σε θέσεις απασχόλησης σε άλλες χώρες. Είπαμε ότι υπάρχει σαφής τάση φυγής πολλών μηχανικών, ιδίως νεώτερων, αλλά αυτό που είδαμε μοιάζει με διαφήμιση απασχόλησης ελλήνων μηχανικών στο εξωτερικό…


Σχολιάστε εδώ