Δώστε φιλί ζωής στην αγορά

Ανάσα που δεν κοστίζει τίποτα. Δεν προκαλεί καμιά επιβάρυνση στο κράτος, αντίθετα θα φέρει πολυπόθητα έσοδα, που αγωνιωδώς αναζητάει. Φιλί ζωής και για τις δύο πλευρές. Δημόσιο και αγορά. Θα είναι μια γενναία ρύθμιση που θα διευκολύνει όλους ώστε να μπορέσουν να πληρώνουν το χρέος τους, να μη ζουν σε ανασφάλεια και στην αγωνία να τους κτυπήσει την πόρτα ο χωροφύλακας.

Μια ρύθμιση εξόφλησης σε 120 (το λιγότερο) δόσεις των χρεών, με διαγραφή των προστίμων και προπληρωμή μόνο του τόκου που ισχύει στην αγορά, στις τραπεζικές συναλλαγές, θα φέρει αμέσως λεφτά στο Ταμείο, το κράτος θα καλύπτει τις ανάγκες του και τις υποχρεώσεις του, δεν θα τρέχει να δανειστεί.

Μια τέτοια απόφαση θα αλλάξει το κλίμα στην αγορά. Θα ξεμπλοκάρει χιλιάδες υποθέσεις που σήμερα είναι παγωμένες. Θα έχει η επιχείρηση φορολογική ενημερότητα που χρειάζεται για να εισπράξει χρήματα που της χρωστούν ή να πάρει χρήματα από τις τράπεζες. Για να υπογραφούν συμβάσεις, που εκκρεμούν, επειδή η επιχείρηση δεν έχει φορολογική ενημερότητα, συμβάσεις που αφορούν αναλήψεις έργων κάθε είδους από επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα! Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται σχεδόν όλοι οι δήμοι.

Όλοι οι έφοροι ζουν το πρόβλημα και ξέρουμε ότι έχουν κάνει προτάσεις στο υπουργείο Οικονομικών. Πολλές επιχειρήσεις θα είχαν εξοφλήσει τα χρωστούμενα αν η κάθε δόση ήταν μικρή, στο ύψος των σημερινών δυνατοτήτων τους.

Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στο ΙΚΑ, με τις ασφαλιστικές εισφορές.

Στις προεκλογικές δεσμεύσεις τους τα κόμματα μπορούν να αποδείξουν έμπρακτα ότι είναι κοντά στον πολίτη, στον μικρομεσαίο και όχι μόνον επιχειρηματία, στον κάθε οφειλέτη του Δημοσίου. Όποιοι κι αν γίνουν κυβέρνηση, η ρύθμιση της εξόφλησης σε 120 δόσεις χωρίς πρόστιμα πρέπει να είναι μια από τις πρώτες αποφάσεις τους. Αλλά και εκείνοι που θα είναι στην αντιπολίτευση, να δεσμευτούν από τώρα ότι θα στηρίξουν αυτήν τη ρύθμιση. Όφελος θα έχουν…


Σχολιάστε εδώ