Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1

Το 2011 η παγκόσμια οικονομία εισήλθε δειλά στον ενάρετο κύκλο της ανάκαμψης. Όμως αυτή η θετική πορεία ανακόπηκε στα τέλη του 2011, εξαιτίας κυρίως της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης και της αβεβαιότητας για τη δυνατότητα αντιμετώπισής της. Έτσι τελικά το 2011 το παγκόσμιο ΑΕΠ προβλέπεται να παρουσιάσει ρυθμό αύξησης γύρω στο 3,8%, με ατμομηχανή και πάλι τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας (8,6%-9,00%). Για το 2012 οι προβλέψεις είναι δυσμενέστερες και η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ υπολογίζεται στο 3,3% και ίσως και λιγότερο. Όμως ειδικά για την Ευρωζώνη προβλέπεται ελαφρά αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης, περίπου -0,5%. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι ΗΠΑ θα πετύχουν αύξηση του ΑΕΠ περίπου κατά 1,8% (έναντι 1,7% το 2011). Επίσης και στην Ιαπωνία θα υπάρξει μείωση κατά -0,9%. Στην Κίνα το 2012 το ΑΕΠ θα έχει μια ελαφρά υποχώρηση (8,2%) και στην Ινδία η αύξηση θα κυμανθεί στο 7%. Οι δύο αυτές χώρες βρίσκονται στις πρώτες θέσεις σε ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ των μεγάλων οικονομιών. Υποχώρηση της ανάπτυξης προβλέπεται και για τις οικονομίες των χωρών της Λατινικής Αμερικής, στο 3,6% έναντι 4,6% το 2011. Επίσης σημαντική θα είναι η υποχώρηση του ΑΕΠ στις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, περίπου στο 1,1% (2011=5,1%). Θετικές προβλέψεις υπάρχουν για επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ στις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, στο 5,5% έναντι 4,9% κατά το 2011, ενώ στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στασιμότητα (2011=3,1% και 2012=3,2%). Αυτά για την παγκόσμια οικονομία.

2

Αυτή η υστέρηση στον ρυθμό ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας θα έχει σημαντικές συνέπειες σχεδόν σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Ο όγκος του παγκοσμίου εμπορίου θα παρουσιάσει υποχώρηση το 2012 περίπου κατά 3,8%. Η ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών θα εξασθενήσει, με αποτέλεσμα οι διεθνείς τιμές των βασικών εμπορευμάτων να υποχωρήσουν. Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι το 2012 θα έχουμε μείωση της τιμής του πετρελαίου κατά 5% και αυτό αφορά το αργό πετρέλαιο και μείωση των τιμών των λοιπών εμπορευμάτων κατά 15% και καθόσον αφορά τα παράγωγα προϊόντα του πετρελαίου, όπως π.χ. η βενζίνη, τουλάχιστον εδώ στην Ελλάδα το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδος γνωρίζει τη μέθοδο να αυξάνει τις τιμές στην ελληνική αγορά, έστω και αν μειώνονται διεθνώς. Πάντως επειδή θα συρρικνωθεί η παγκόσμια ζήτηση, αυτό θα προκαλέσει και ανάλογη υποχώρηση της παραγωγής και της ζήτησης πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών. Επειδή το πρόβλημα της υπερχρέωσης των κρατών δεν προβλέπεται να επιλυθεί, ή τουλάχιστον να περιοριστεί κατά το 2012, για τον λόγο αυτόν στον δημοσιονομικό τομέα θα παρουσιαστεί σε διεθνή κλίμακα συνέχιση της λιτότητας και της υπερφορολόγησης στα περισσότερα κράτη της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής. Συνέπεια όλων των παραπάνω θα είναι ο περιορισμός των εισοδημάτων των εργαζομένων και η αύξηση της ανεργίας. Και οι αναλυτές της αγοράς προβλέπουν ότι η τελική κατάληξη θα είναι ο περιορισμός του πληθωρισμού κατά το 2012 και σε ποσοστό περίπου κατά 1,6%.

3

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι απεφάσισε οριστικά να «κοσμήσει» τη χώρα του με ένα μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Ο σκοπός του είναι να εξασφαλίσει ενεργειακή αυτάρκεια για την Τουρκία, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στη χώρα του και στις γειτονικές χώρες. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, το εργοστάσιο αυτό θα κατασκευαστεί στην παραλιακή περιοχή του Πόντου. Η περιοχή όμως αυτή παρουσιάζει έντονη σεισμικότητα, καθώς ευρίσκεται πάνω από το μεγάλο ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο έδωσε στο πρόσφατο παρελθόν σεισμούς άνω των 7 Ρίχτερ. Φαίνεται ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν παραδειγματίστηκε από τις τεράστιες καταστροφές που υπέστη ο πλανήτης από το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ και πρόσφατα από την πυρκαγιά που ξέσπασε στον πυρηνικό σταθμό της Ιαπωνίας έπειτα από ισχυρό σεισμό. Κάποιος πρέπει να πληροφορήσει τον κ. Ερντογάν για την επικινδυνότητα αυτών των εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας και για τις μακροχρόνιες καταστροφές στην υγεία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος. Και αν ο κ. Ερντογάν δεν νοιάζεται για τη ζωή τη δική του, ας νοιαστεί για τις ζωές των συνανθρώπων του.


Σχολιάστε εδώ