Βγήκαν νωρίς τα μαχαίρια…

Με παρέμβαση των τριών βουλευτών βγήκε την τελευταία στιγμή από το ψηφοδέλτιο, ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί, η Ειρήνη Μαρούπα, επειδή στο πασχαλινό της μήνυμα, απευθυνόμενη προς τον κόσμο της περιφέρειας, έγραφε: «Σε ραπίσανε, σε ληστέψανε, σε εξαπατήσανε, σε κλέψανε…», εννοώντας προφανώς πως όλα αυτά τα έκανε η τελευταία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπό τον Γ. Παπανδρέου! Οι τρεις βουλευτές θεώρησαν ότι το κείμενο θίγει το ΠΑΣΟΚ και απαίτησαν τον αποκλεισμό της από τη λίστα, όπερ και εγένετο. Να σημειώσουμε ότι η Ειρήνη Μαρούπα, λόγω και του συζύγου της, γνωστού δικηγόρου κ. Ταουξή, έχει μεγάλο ρεύμα στην περιοχή και η απουσία της αποδυναμώνει αισθητά το ψηφοδέλτιο του Κινήματος. Για να καλυφθεί το κενό και να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις επιστρατεύθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος Μάκης Ζαχαρόπουλος.

Στη ΝΔ τα πράγματα είναι ομαλά, το ψηφοδέλτιο είναι πολύ ενισχυμένο και θεαματικά ανανεωμένο, κάτι που δείχνει ότι ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να «χτυπήσει» στη… μικρή περιοχή του το ΠΑΣΟΚ. Από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στη Β΄ Πειραιά ξεχωρίζουν οι «παλιοί» Τάσος Νεράντζης και Γιάννης Τραγάκης αλλά και οι… νέοι Φαήλος Κρανιδιώτης και Τάσος Μητρόπουλος, που ο καθένας για δικούς του λόγους θα… πρωταγωνιστήσει στις εκλογές.

Όσον αφορά την Α΄ Πειραιά, η ΝΔ «έκλεισε» το ψηφοδέλτιό της με την Ευαγγελία Γιαννακάκου (όπως είχαμε γράψει την περασμένη Κυριακή) και την κ. Χατζημανωλάκη. Από τους υπόλοιπους υποψήφιους, εκείνοι που έχουν ήδη ξεχωρίσει είναι ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο Σπύρος Σπυρίδων και ο Κώστας Κατσαφάδος, ενώ σε καλό πλασάρισμα ελπίζουν ο Νίκος Βλαχάκος και η Ζωή Ρούσσου που έχει… οργώσει τον Πειραιά. Ένα ανώνυμο γράμμα που στάλθηκε σε ψηφοφόρους της ΝΔ με χτυπήματα… κάτω από τη μέση εναντίον του Κ. Κατσαφάδου, τάραξε τα νερά, αποδοκιμάστηκε όμως απʼ όλο τον πολιτικό κόσμο της πόλης. Το γεγονός πάντως δείχνει ότι το ξεκαθάρισμα των… μανιάτικων λογαριασμών μόλις άρχισε και κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον. Από εκεί και πέρα ο «πόλεμος των μπλογκ» είναι σε πλήρη εξέλιξη, αφού ο κάθε υποψήφιος προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι είναι περισσότερο αποδεκτός από τον άλλον. Ανεξάρτητα όμως από το τι κάνει ο καθένας, γεγονός είναι ότι ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας είναι γενικά παραδεκτό πως έχει τον πρώτο λόγο στο ψηφοδέλτιο, αφού ο πολιτικός του λόγος και το ήθος του έχουν δημιουργήσει ένα ισχυρό «ρεύμα» υπέρ του. Από την άλλη, ο Σπ. Σπυρίδων έχει το αβαντάζ ότι ελέγχει πολλές ψήφους στα νησιά, μια και ήταν δήμαρχος Πόρου, ενώ ο Κ. Κατσαφάδος προσπαθεί να προσεταιριστεί τον εκλογικό πυρήνα του δημάρχου Β. Μιχαλολιάκου με «ανοίγματα» προς δημοτικούς συμβούλους και αντιδημάρχους.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα. Ο νυν βουλευτής Δημήτρης Καρύδης αισθάνεται πλέον πολύ άνετα μετά την απόφαση του Μ. Μπεντενιώτη να μην είναι υποψήφιος, ενώ από τις νέες παρουσίες να ξεχωρίσουμε τον γνωστό δικηγόρο Βασίλη Κατσαφάδο.

Τα υπόλοιπα κόμματα

Όσον αφορά, τώρα, τα υπόλοιπα κόμματα, τα πράγματα είναι λίγο-πολύ ξεκάθαρα, γιατί οι πιο γνωστοί υποψήφιοι έχουν ανακοινωθεί. Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχαν ανακοινώσει τα ψηφοδέλτιά τους ο ΛΑΟΣ, η Δημοκρατική Συμμαχία και η Χρυσή Αυγή. Ανεξάρτητα απʼ αυτό όμως, όπως προαναφέραμε, τα κυριότερα ονόματα υπάρχουν και μπορούμε (μαζί με αυτά που ανακοινώθηκαν) να έχουμε σαφή εικόνα. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Στο ΚΚΕ στην Α΄ Πειραιά ξεχωρίζει η επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού του κόμματος Ελπίδας Παντελάκη, που θα «κοντραριστεί» με τον συνδικαλιστή της ΠΕΜΕΝ Σάββα Τσιμπόγλου… Στο ψηφοδέλτιο μετέχει επίσης και ο δημοτικός σύμβουλος Γρηγόρης Μόφορης, ενώ από τις νέες υποψηφιότητες ξεχωρίζει εκείνη της Στέλλας Μπαρδούνια, συνδικαλίστριας νοσηλεύτριας του ιδιωτικού τομέα, με σημαντική προσφορά και γενικότερη καταξίωση στον χώρο της.

Στη Β΄ Πειραιά το ΚΚΕ θα στηριχτεί στην πρώην βουλευτή Διαμάντω Μανωλάκου, τη δημοσιογράφο Αθηνά Ζύμαρη, την Κάτια Κρόκου και τον Ηλία Πατίδη. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Πειραιά θα επανεκλέξει βουλευτή τον Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος δεν φαίνεται να έχει… αντίπαλο, ενώ στο ψηφοδέλτιο μετέχουν η Λία Φράγκου, η Ελένη Σταματάκη, ο Γρηγόρης Μανουσάκης, η Βίβιαν Γλένη και ο Δημ. Σταθακόπουλος. Στη Β΄ Πειραιά αδιαφιλονίκητο φαβορί είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ ξεχωρίζουν οι υποψηφιότηες της Εύης Καρακώστα, της Καίτης Κυλάκου και του Μιχάλη Ψαλτάκου.

Η Δημοκρατική Αριστερά κατεβάζει στην Α΄ Πειραιά τη Μαρία Ρεπούση, παρόλο που οι αντιδράσεις για την επιλογή της οδήγησαν στην αποχώρηση σημαντικό τμήμα των Ελεύθερων Πολιτών, που είχαν δηλώσει αρχικά ότι θα συνεργαστούν μαζί της. Επίσης κατεβαίνει ο Νότης Ανανιάδης, από τους πιο συνεπείς και σοβαρούς δημοσιογράφους του πειραϊκού ρεπορτάζ, που έχει πολλές πιθανότητες να έρθει πρώτος, η Σοφία Τσάλτα (παλαιό στέλεχος του ΣΥΝ), ο Μιχάλης Παπαδόπουλος κ.ά. Στη Β΄ Πειραιά ξεχωρίζουν οι υποψηφιότητες του Γιάννη Κακουλίδη, του Ν. Γαλανού, του Γεράσιμου Γεωργάτου, του Στ. Κασαπίδη και του Πρόδρομου Ιορδάνογλου, προέδρου του Σωματείου Μικροπωλητών.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Π. Καμμένου στηρίζονται στην Α΄ Πειραιά στον βουλευτή Π. Μελά, τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Γ. Ζησιμάτο, τον δημοτικό σύμβουλο Αντ. Καλογερόγιαννη και τον Δημήτρη Μάρκου. Στη Β΄ Πειραιά ξεχωρίζουν οι υποψηφιότητες του πρώην βουλευτή Γιάννη Κουράκου, του απόστρατου αξιωματικού ΛΣ Κ. Πατρίκιου και του δικηγόρου Μιχάλη Φάρσαρη.

Ο ΛΑΟΣ στην Α΄ Πειραιά κατεβάζει τον Π. Μαντούβαλο, ο οποίος θα «κοντραριστεί» με τον βουλευτή Βαΐτση Αποστολάτο. Στη Β΄ Πειραιά θα στηριχθεί στον βουλευτή Γιώργο Ανατολάκη.

Η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη θα στηριχτεί στην Α΄ Πειραιά στον Κώστα Νιζάμη, τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Γιώτη Τσαλουχίδη και τη Μ. Μπουκουβάλα, η οποία ανακοινώθηκε την επομένη της δημοσίευσης των ψηφοδελτίων της ΝΔ, στα οποία –παρά τις προσπάθειές της– το όνομά της δεν υπήρχε! Δεν κατεβαίνει ο τ. υφυπουργός Γ. Καλός. Στη Β΄ Πειραιά θα κατέβει ο ηθοποιός και πρώην βουλευτής Γιώργος Βασιλείου, ο Νεκτάριος Σφυράκης, η Σταυρούλα Βερυκουκίδου, ο Γιάννης Σαρτζετάκης και ο Νώντας Σταυριανός. Η Κοινωνική Συμφωνία στην Α΄ Πειραιά στηρίζεται στον Βασίλη Κασάπογλου και την Ευαγγελία Σερεμεντάκη, ενώ στη Β΄ Πειραιά το «βαρύ πυροβολικό» της είναι ο Μιχάλης Νικητάκης και οι Ελευθέριος Καλκάνης, Θ. Βασιλάκος και Παντελής Εμμανουηλίδης.

Τέλος, η Χρυσή Αυγή στην Α΄ Πειραιά θα κατεβάσει μεταξύ άλλων τον γιατρό Παν. Κασσιδιάρη, τον πύραρχο ε.α. Σταύρο Κρίκο και τον Φραγκίσκο Πορίχη. Στη Β΄ Πειραιά οι πιο γνωστοί είναι οι Γιάννης Λαγός, Παν. Πιπίνης και Μιχάλης Παπαδημητρίου.

Δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα καταθέσουν ψηφοδέλτια οι Οικολόγοι, ενώ ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει ανακοινώσει προ καιρού ότι θα κατεβάσει συνδυασμό με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο Θανάση Διαβολάκη.


Σχολιάστε εδώ