Από το Ζάππειο ξεκινάει η τελική επίθεση του Σαμαρά

Παράλληλα αποτελούν απάντηση σε όσους επίμονα τα τελευταία τρία χρόνια υποστηρίζουν ότι η έξοδος από το τούνελ είναι μονόδρομος χωρίς παρακαμπτηρίους. Στο επιτελείο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας έχουν επενδύσει πολλές προσδοκίες στο «Ζάππειο ΙΙΙ» (όπως τιτλοφορείται το πρόγραμμα) καθώς εκτιμούν ότι οι ανακοινώσεις θα βελτιώσουν το κλίμα και θα ενισχύσουν τη δυναμική του κόμματος. «Οι ρεαλιστικές προτάσεις που θα καταθέσει ο Αντ. Σαμαράς θα ξαναζωντανέψουν τις ελπίδες του κόσμου και ταυτόχρονα θα ενισχύσουν το δίλημμα “Αυτοδυναμία ΝΔ ή ακυβερνησία;”» σημειώνουν στενοί συνεργάτες τους. Οι τελευταίοι κρατούν ως παρακαταθήκη τη θετική απήχηση που είχαν στο παρελθόν τόσο το «Ζάππειο Ι» όσο και στη συνέχεια το «Ζάππειο ΙΙ». Χωρίς πάντως να παραγνωρίζουν ότι τα δεδομένα είναι σήμερα εντελώς διαφορετικά, οι πολίτες είναι περισσότερο επιφυλακτικοί και καχύποπτοι, ενώ δεν υπάρχει κι ο απαιτούμενος χρόνος ώστε να εμπεδώσουν τα μέτρα.

Η δυσχερής κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εθνική οικονομία και οι δεσμεύσεις έναντι των δανειστών δεν αφήνουν περιθώρια για προεκλογικές παροχές… παλαιού τύπου. Έτσι οι μόνες εξαγγελίες άμεσης κοινωνικής απόδοσης που θα κάνει ο κ. Σαμαράς θα αφορούν την αποκατάσταση των χαμηλών συντάξεων, αλλά και των επιδομάτων των πολυτέκνων που τους προηγούμενους μήνες το Μνημόνιο έβαλε στο «κρεβάτι του Προκρούστη» οδηγώντας στην απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες από τις πλέον ασθενείς οικονομικά τάξεις. Για τον σκοπό αυτό θα παρουσιάσει ισοδύναμα μέτρα (από τα έσοδα του ΟΠΑΠ κ.ά.) πλήρως κοστολογημένα, από τα οποία θα προκύψουν τα ποσά που απαιτούνται για την υλοποίηση των παραπάνω εξαγγελιών. Ισοδύναμα μέτρα θα παρουσιάσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προκειμένου να αποτραπούν νέες περικοπές στις συντάξεις τον προσεχή Ιούνιο, όπως προβλέπει το δεύτερο Μνημόνιο. Προσπάθεια εξαιρετικά δύσκολη, καθώς τα περιθώρια εξεύρεσης πόρων είναι περιορισμένα, καθώς η φοροδιαφυγή παραμένει ανεξέλεγκτη και η είσπραξη βεβαιωμένων φόρων προχωράει με βραδείς ρυθμούς, με συνέπεια να παρατηρείται μεγάλη υστέρηση στα δημόσια έσοδα. Σημαντικό τμήμα στο «Ζάππειο ΙΙΙ» θα καταλαμβάνει το ζήτημα της φορολογίας, όπου ο κ. Σαμαράς θα κινηθεί στην πάγια γραμμή του για την ανάγκη μείωσης των φόρων. Θα προτείνει μέσα από την αναμόρφωση του συστήματος τη σταδιακή μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από 45% σε 40% και σε βάθος τριετίας στο 30% για τα εισοδήματα, με ταυτόχρονη επαναφορά του αφορολόγητου ορίου (στα 12.000 ευρώ), καθώς με το υφιστάμενο σύστημα πλήττονται ευθέως όλοι οι πολίτες, ακόμη και όσοι βρίσκονται σε φάση ανέχειας και εξαθλίωσης. Επίσης το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει τη θέσπιση φοροαπαλλαγών με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια. Παράλληλα θα επαναφέρει την πρόταση για μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, σε μια προσπάθεια να τονωθεί η αγορά και να αφυπνισθεί η ανάπτυξη, ενώ θα προτείνει να ισχύσει ο συμψηφισμός οφειλών μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών. Τα ποσά που οφείλει το κράτος είναι τεράστια και έχουν καθηλώσει κάθε αναπτυξιακή δραστηριότητα των επιχειρήσεων. Στο ίδιο πλαίσιο θα ταχθεί υπέρ πιο αυστηρών ποινών για τους φοροφυγάδες. Ο κ. Σαμαράς θα καταθέσει συνολική πρόταση για τη φορολογία ακινήτων, που θα προβλέπει ένα ενιαίο τέλος που θα δίνει τέρμα στο «αλαλούμ» των αλλεπάλληλων φόρων, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση με το «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Εκτενή αναφορά θα κάνει στο θέμα της ανάπτυξης και πέραν των φορολογικών θα μιλήσει για την ανάγκη να δοθούν κίνητρα για την επανεκκίνηση της οικοδομής, ένας κλάδος που βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, με σοβαρές συνέπειες σε πολλούς κλάδους επαγγελματιών και εργαζομένων. Επιπλέον θα προτείνει το «πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων για μία πενταετία.

Τις επόμενες ημέρες και σε νέα εκδήλωση, στο Ζάππειο και πάλι, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα παρουσιάσει το πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής του κόμματος, βασικοί πυλώνες του οποίου θα είναι η δημόσια ασφάλεια και η λαθρομετανάστευση. Προβλήματα που έχουν προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις και αγγίζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Στο πλαίσιο του προγράμματος, ο κ. Σαμαράς θα ανακοινώσει μέτρα για την πάταξη των κρουσμάτων παρανομίας στο Λεκανοπέδιο και την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας στην κοινωνία. Θα κάνει ειδική μνεία στην παράνομη (εγκληματική σε αρκετές περιπτώσεις) δράση των αλλοδαπών, αλλά και σε περιοχές της Αθήνας όπου επικρατεί αταξία, όπως η Ομόνοια και τα Εξάρχεια. Παράλληλα θα επαναβεβαιώσει τη θέση του για κατάργηση του νόμου Ραγκούση περί ιθαγένειας που λειτούργησε σαν μαγνήτης για τους ξένους και είχε αποτέλεσμα να συρρεύσουν στη χώρα μας χιλιάδες λαθρομετανάστες.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ