Αλλάζουν το όνομα του ψευδοκράτους για να πετύχουν αναγνώριση!

Αυτό είναι το πρώτο σκέλος του σχεδίου Β’, που θα εφαρμοστεί μετά την 1η Ιουλίου, ημέρα της έναρξης της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ. Με την αλλαγή του ονόματος η τουρκική πλευρά έχει την προσδοκία ότι οι αποφάσεις που αφορούν το ψευδοκράτος και τη μη διεθνή αναγνώρισή του δεν θα ισχύουν (όπως τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας), ενώ θα είναι δύσκολο για την Κυπριακή Δημοκρατία να επιτύχει νέες. Υπό αυτές τις συνθήκες, η τουρκική πλευρά θα επιδιώξει διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους με νέο όνομα.

Ενιαία ζώνη
Το δεύτερο σκέλος του Σχεδίου Β’, που είναι προφανώς εναλλακτικό του πρώτου, αφορά την προσάρτηση των κατεχομένων, είτε με μια μορφή συνομοσπονδίας με το ψευδοκράτος, που θα σημαίνει και τη σταδιακή απορρόφησή του, είτε με την άμεση προσάρτησή του, που θα έχει όμως για την Τουρκία αρνητικές επιπτώσεις στην ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτού του δεύτερου σκέλους, γίνεται λόγος και για την οικονομική ενοποίηση των κατεχομένων με την Τουρκία στη λογική μιας ενιαίας ζώνης.

Αμμόχωστος
και εποικισμός
Τα σενάρια του σχεδίου Β’ είναι αποτέλεσμα του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται το Κυπριακό, αφού από τη μια η τουρκική πλευρά ζητά σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης και κλείσιμο έως την 1η Ιουλίου, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά συνέχιση των συνομιλιών και μετά την 1η Ιουλίου, κατά τη διάρκεια της κυπριακής Προεδρίας.

Η Τουρκία, πάντως, τονίζει μέσω των αξιωματούχων της ότι δεν πρόκειται να συνομιλεί με την Κυπριακή Προεδρία και ότι δεν θα συνεχιστούν οι συνομιλίες μετά την 1η Ιουλίου.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι για να εφαρμοστεί το σχέδιο Β’, θα πρέπει να αποτύχει το σχέδιο Α’, δηλαδή η σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης για κλείσιμο του Κυπριακού έως την 1η Ιουλίου. Πάντως, η κυπριακή κυβέρνηση, και ειδικότερα ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είχε επαφές στη Λευκωσία με πρέσβεις των μόνιμων κρατών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στο επίκεντρο των επαφών ήταν αφενός οι απειλές της Τουρκίας για αλλαγή ονόματος του ψευδοκράτους και οι ενέργειες αναγνώρισης, αφετέρου το ενδεχόμενο η τουρκική πλευρά να επιτρέψει επιστροφή των κατοίκων της πόλης της Αμμοχώστου, αλλά υπό τη διοίκηση του ψευδοκράτους, κάτι που θα οδηγεί στην αναγνώρισή του.

Η Λευκωσία εκτιμά ότι η τουρκική πλευρά ενδέχεται να προβεί σε μια τέτοια κίνηση για να θολώσει τα νερά διεθνώς, να αναγκαστεί η κυπριακή κυβέρνηση να την απορρίψει και να περάσει έτσι στο σχέδιο Β’ και στον εποικισμό της πόλης. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Κυπριακή Δημοκρατία δρα αποτρεπτικά.

Η έκθεση Ντάουνερ
Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ έχει ολοκληρώσει την έκθεσή του, η οποία επιδόθηκε την περασμένη Παρασκευή στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο οποίος με τη σειρά του μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Ντάουνερ ζήτησε να συζητήσει με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την τύχη των συνομιλιών, αφού συνεννοηθούν με τις δυο πλευρές στην Κύπρο για το τι μέλλει γενέσθαι. Πάντως, μεταξύ των επιλογών μία είναι και το πάγωμα της διαδικασίας των συνομιλιών έως τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2013.


Σχολιάστε εδώ