XΡΗΜΑτιστήριο

> Αν είστε όρθιοι, καλύτερα να καθίσετε! Φόρος εισοδήματος, τέλος επιτηδεύματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, έκτακτη εισφορά επί των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης, ενιαίο τέλος ακινήτων έτους 2009, έκτακτη εισφορά στην ακίνητη περιουσία έτους 2009, φόρος ακίνητης περιουσίας ετών 2010-2011 και έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών έτους 2012 είναι μόνο κάποιες από τις επιβαρύνσεις που θα κληθούμε να πληρώσουμε μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

> Τι πήγε πραγματικά στραβά; Πρόκειται για ανικανότητα των υπευθύνων να διαχειριστούν τη διαδικασία ή για ημετέρους που λειτούργησαν ως κομματικά φερέφωνα; Θα μάθουμε άραγε ποτέ γιατί ουδείς από τους καθʼ ύλην αρμοδίους δεν θέλησε να συμβουλέψει τα ασφαλιστικά ταμεία να σταματήσουν να καταθέτουν υποχρεωτικά τα διαθέσιμά τους σε ομόλογα που επρόκειτο να «κουρευτούν»; Δεν είναι άραγε περίεργο τη μια ημέρα να μεταφέρεις τα αποθεματικά σου σε ειδικό λογαριασμό, τρεις ημέρες μετά να μετατρέπονται σε κρατικούς τίτλους και την αμέσως επομένη να υπόκεινται σε haircut; Εκ των υστέρων, πάντως, η κυβέρνηση έκανε μια ακόμη αμφιβόλου αποτελέσματος πρόταση, με πολλά αν και εφόσον, που όχι μόνο δεν περιλαμβάνει την παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, αλλά αντίθετα επιδιώκει τη μετατροπή των εναπομεινάντων μετρητών των ταμείων σε ομόλογα, κάτω από σύνθετες διαδικασίες πώλησης και επαναγοράς κρατικών τίτλων, προκειμένου σε βάθος χρόνου να γίνει μουαγέν στη ζημιά.

> Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια! Η Ελλάδα στις αρχές της κρίσης είχε δημόσιο χρέος στο 120% του ΑΕΠ, τραπεζικό στο 30% και ανεργία στο 9%. Σήμερα το πρώτο ξεπέρασε το 165%, οι τράπεζες είναι ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία και η τρίτη εκτοξεύτηκε στα ύψη.

> Πού είναι κρυμμένοι όλοι αυτοί που πανηγύριζαν με την επιτυχία του εγχειρήματος; Εκτός κι αν λειτούργησαν στη λογική της αυτοεκπληρούμενης προφητείας, συνυπολογίζοντας τον κίνδυνο νέας χρεοκοπίας. H απαξίωση στα νέα ελληνικά ομόλογα του PSI φαίνεται και στις χαμηλές τιμές διαπραγμάτευσής τους, καθώς, αν και το haircut ήταν περίπου 54%, η τρέχουσα αξία τους είναι μειωμένη κατά 73% έναντι των αρχικών ονομαστικών τιμών.

> Πώληση, ενοικίαση, sale and lease back ή παραχώρηση σε ΑΕΕΑΠ; Όποια διαδικασία κι αν ακολουθηθεί για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου, το σίγουρο είναι πως έχει απαξιωθεί τόσο πολύ, που οι τιμές θα μπορούσαν να θεωρηθούν ξεπούλημα και να αποτελέσουν αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας.

> Επειδή μιλάμε για ένα θέμα που αφορά εκατομμύρια Έλληνες και αντιμετωπίζεται από τους πολιτικούς ως το προεκλογικό τυρί στη μετεκλογική φάκα, αναρωτιόμαστε τι έχουν στο μυαλό τους όλοι αυτοί που διοχετεύουν τα περί haircut στα δάνεια των νοικοκυριών… Μήπως δεν γνωρίζουν ότι τα περισσότερα από αυτά (κυρίως τα βιώσιμα) βρίσκονται ήδη σε χαρτοφυλάκια που έχουν τιτλοποιηθεί και πουληθεί σε αλλοδαπές τράπεζες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να «κουρευτούν»;

> Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος! Τι κι αν τα πρόστιμα είναι βεβαιωμένα, τι κι αν έχουν επιβληθεί με δικαστική απόφαση υπέρ του Δημοσίου, εντούτοις από τα περίπου 8 δισ. ευρώ που αποτελούν το συνολικό ύψος τους, οι μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών κατάφεραν να εισπράξουν μόλις 615 εκατ. ευρώ.

> Δεν νομίζουμε ότι δεν το γνωρίζουν, απλώς κάνουν ότι δεν το ξέρουν! Κακώς οι διοικήσεις ορισμένων τραπεζών, ημικρατικών και μη, προσανατολίζονται στην εύκολη λύση της πώλησης των αλλοδαπών θυγατρικών τους, αφού θα μπορούσαν κάλλιστα να τις διατηρήσουν στην κατοχή τους και να αποταθούν στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης Ανάπτυξης, ζητώντας ακόμη και μετοχική συνεργασία, με στόχο την άμεση ρευστότητα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

> Με «βιτρίνα» κάποιες γενικού περιεχομένου υπηρεσιακές ανάγκες, συνεχίζουν να εξυπηρετούν την εκλογική τους πελατεία! Σε ποια από τις κρατικά εποπτευόμενες τράπεζες η Διεύθυνση του Ανθρωπίνου Δυναμικού της προκήρυξε θέση με αρμοδιότητα την υλοποίηση του έργου των κατασκηνώσεών της;

> Να γιατί οι Γερμανοί πιέζουν προς την κατεύθυνση της εσωτερικής υποτίμησης και του ξεχαρβαλώματος των κάθε είδους εργασιακών – ασφαλιστικών δικαιωμάτων… Τα συμφέροντα των εταιρειών τους θέλουν οι άνθρωποι να εξυπηρετήσουν και έως τώρα το έχουν καταφέρει μια χαρά! Η διοίκηση του ΟΤΕ, με τις πλάτες της Deutsche Telekom, ανακοίνωσε πως με την κατάργηση επιδομάτων και ωριμάνσεων θα εξοικονομηθούν πάνω από 160 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας.

> Πίσω από τέτοιες ενέργειες συνήθως κρύβεται κάποια χάρη, κάποια εξυπηρέτηση, κάποια ειδική μεταχείριση! Είναι δυνατόν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να επιβάλλει στον υπάλληλο μιας ΑΕΠΕΥ διπλάσιο χρηματικό πρόστιμο απ’ ό,τι στην εργοδότρια εταιρεία του; Είκοσι χιλιάδες ευρώ στον κ. Νάτση, διότι παρείχε την υπηρεσία της διαχείρισης χαρτοφυλακίου, και δέκα χιλιάδες ευρώ στη ΜΟMENTUM FINANCE ΑΕΠΕΥ, επειδή οι μηχανισμοί εσωτερικού ελέγχου της ως προς την εποπτεία των ενεργειών του ανωτέρω δεν ήταν επαρκείς.

> Οι υποκρύπτουσες υπεραξίες μπορούν να καταστήσουν λάστιχο το τελικό τίμημα! Η εθνική ποσόστωση των τεύτλων που μπορεί να παραχθούν σε άλλη χώρα και η ντόπια ακίνητη περιουσία φαίνεται να αποτελούν δέλεαρ για τους υποψήφιους μνηστήρες της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

> Αν είναι οι τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν για να ακολουθήσουν το μοντέλο της Proton bank, τότε καλύτερα να μη γίνει τίποτε και να παραμείνει η κατάσταση ως έχει! Και εξηγούμαστε: η ενίσχυση του πιστωτικού ιδρύματος από το ΤΧΣ όχι μόνο δεν εδραίωσε την παρουσία του στην αγορά, με αύξηση των εργασιών του και ενίσχυση του μεριδίου του, αλλά αντίθετα περιόρισε τις δανειοδοτήσεις του προς τις επιχειρήσεις και περιέκοψε την παροχή ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία.

> Όπως κάθε φορά, έτσι και τώρα η διοίκηση της ΔΕΗ βρήκε το τέλειο πρόσχημα για να ζητήσει αυξήσεις τιμολογίων! Οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν την ένταση του ανταγωνισμού στη χονδρεμπορική, την αύξηση των διεθνών τιμών στα καύσιμα και την επιβολή υψηλών φόρων. Και όλα αυτά την ώρα που ο συνολικός δανεισμός της ενισχύθηκε, οι τόκοι για την περυσινή χρήση άγγιξαν τα 207 εκατ. ευρώ, ενώ το ΥΠΕΚΑ επικαλούμενο το ιερό του ευαγγέλιο, βλέπε Μνημόνιο, άφησε όλα τα σενάρια ανοιχτά.

> Έχει το μαχαίρι, έχει και το καρπούζι! Μια νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της FBB θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ των επιδιώξεων του κ. Ρέστη για την εξαγορά της Δωδώνη. Κι αυτό γιατί από τη στιγμή που η ΑΤΕbank δεν θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τη συμμετοχή της στην τράπεζα, πιθανολογείται ότι θα δώσει ως αντάλλαγμα ποσοστά της γαλακτοβιομηχανίας.

> Άλλος ένας πανεπιστημιακός που αποχωρεί από τον δοτό κυβερνητικό θώκο του γενικού γραμματέα, για να επιστρέψει στην εξασφαλισμένη θεσάρα του καθηγητή στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο! Ο λόγος για τον κ. Λαμπρόπουλο των Συγχρηματοδοτούμενων Δημοσίων Έργων.

>Δεν λέει να σταματήσει τις αναθέσεις νέων έργων ο κ. Ανωμερίτης! Λιγότερο από έναν μήνα πριν από τις εκλογές, και στον ΟΛΠ συνεχίζουν να μοιράζουν χρήμα σε αναδόχους κατασκευής δύο δεξαμενών και ενός πάρκου, προϋπολογισμών 1.033.200, 230.625 ευρώ και 1.000.000 ευρώ, αντίστοιχα.

> Είναι παρά πολλά τα λεφτά, πατριώτες! Τίνος κρατικά εποπτευόμενου ομίλου οι συνολικές υποχρεώσεις διπλασιάστηκαν σε σχέση με την προηγούμενη χρήση; Μα θέλει και ερώτημα… Του ΟΠΑΠ, από τα 360 στα 615 εκατομμύρια ευρώ.

> Λέτε να αποτελεί προάγγελο απολύσεων σε ΕΤΕ, ΑΤΕ και ΤτΕ; Αυτό τουλάχιστον διαφαίνεται από την πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, που, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι οι ασφαλισμένοι σε φορείς ή κλάδους κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας που εντάχθηκαν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν. 3029/2002 και του άρθρου 1 του Ν. 3655/2008 μπορούν σε περίπτωση διακοπής καθ’ οιονδήποτε τρόπο της υποχρεωτικής ασφάλισής τους να τη συνεχίσουν προαιρετικά καταβάλλοντας κάθε μήνα ολόκληρο το ποσό εισφορών εργοδότη και ασφαλισμένου, με βάση υπολογισμού τις τακτικές αποδοχές του τελευταίου μήνα πριν από την απόλυσή τους.

> Οργιάζουν οι προεκλογικές τακτοποιήσεις με μισθούς που προκαλούν σοκ! Η αναφορά μας για τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Asset Management ΑΕΔΑΚ κ. Σαραντινό, ο οποίος είχε ενταχθεί στο δυναμικό του ημικρατικού ομίλου ως σύμβουλος Διοίκησης.

> Πού να τολμήσει ο κ. Σαχινίδης να αναλάβει ατομικά την ευθύνη; Οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αναμένεται να επικυρωθούν με υπουργική πράξη, που θα πρέπει να έχει την υπογραφή ολάκερου του Υπουργικού Συμβουλίου. Και σαν μην έφτανε μόνο αυτό, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του προκειμένου, παρά την ενίσχυσή τους με χρήματα των φορολογουμένων, να παραμείνουν όλα ως είχαν, με πλήρη διασφάλιση της αυτονόμησης στις αποφάσεις των ΓΣ και των ΔΣ τους.

> Κάθε πέρυσι και καλύτερα! Μεταξύ των εισηγμένων που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση των ταμειακών διαθεσίμων τους και ο Τηλέτυπος, που από τα περίπου 42 εκατ. ευρώ το 2010 προσγειώθηκε απότομα στα 14 το 2011.

> Ξέσπασε εμφύλιος στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών! Στα χαρακώματα Vodafone και Cosmote, μετά την κίνηση της πρώτης να ζητήσει από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων να διερευνήσει κατά πόσο ακολουθούνται οι κανόνες του ανταγωνισμού στην καρτοκινητή.

> Έλεος πια με τους απανταχού συμβούλους, που βαφτίζονται «ειδικοί» προκειμένου, έναντι παχυλών αμοιβών, να δώσουν άλλοθι στους υπουργούς να προχωρήσουν ακάθεκτοι σε ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας! Αυτήν τη φορά, μέχρι την επόμενη φυσικά, τη σκυτάλη έλαβαν οι εταιρείες Fithtner-Kantor-Cres-Ntua για την υλοποίηση του προγράμματος ΗΛΙΟΣ.

> Αν είστε όρθιοι, καλύτερα να καθίσετε! Φόρος εισοδήματος, τέλος επιτηδεύματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, έκτακτη εισφορά επί των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης, ενιαίο τέλος ακινήτων έτους 2009, έκτακτη εισφορά στην ακίνητη περιουσία έτους 2009, φόρος ακίνητης περιουσίας ετών 2010-2011 και έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών έτους 2012 είναι μόνο κάποιες από τις επιβαρύνσεις που θα κληθούμε να πληρώσουμε μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

> Μιλάμε για πρακτικές μαφίας, τύπου… αν κινηθείς εναντίον μου, θα κυνηγήσω τους δικούς σου! Κάπως έτσι σκέφτηκαν οι νομικοί σύμβουλοι ορισμένων τραπεζών και είπαν να εκβιάσουν τους δανειολήπτες τους πως, αν αξιοποιήσουν τον νόμο των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, θα διεκδικήσουν το κουρεμένο ποσό από τους τριτεγγυητές, που είθισται να είναι συγγενικά τους πρόσωπα.

> Τυχαία η στρεβλή εικόνα; Δεν νομίζουμε! Κουτοί είναι να ανακοινώσουν ξεχωριστά τα συγκεντρωτικά στοιχεία για την πορεία κάθε προγράμματος ΕΣΠΑ; Αραιά και πού μας λένε για τη συνολική απορρόφηση, έτσι ώστε να μην είναι κανείς σε θέση να τους ελέγξει.

> Ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια! Η ραγδαία αύξηση των εισπρακτικών εταιρειών, που σε αριθμό ξεπερνούν πλέον τον αντίστοιχο των εμπορικών τραπεζών, σε συνδυασμό με το ότι το 54% των εσόδων των call center προέρχεται από τον τραπεζικό κλάδο, καταδεικνύει το πρόβλημα που υπάρχει με τις καθυστερήσεις καταβολής των οφειλών από τους υπόχρεους.

> Σε αναγκάζουν είτε να μην τα δηλώσεις στην εφορία είτε να απαιτήσεις υπέρογκα ποσά από τον αντισυμβαλλόμενο! Ο λόγος για τα εισοδήματα από τα ενοίκια, ο πραγματικός συντελεστής φορολόγησης των οποίων ξεπερνά το 50%. Το ΥΠΟΙΟ πάντως, αντί να σκύψει στο πρόβλημα των μικροϊδιοκτητών, νομοθέτησε υπέρ των μεγάλων, παρέχοντάς τους το δικαίωμα να επιλέξουν τη φορολόγηση με βάση την κλίμακα, που θα στερήσει αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ από τον κρατικό κορβανά.

> Δώρον άδωρον! Τι κι αν το ΣτΕ έκρινε ότι η επιστροφή φόρων βάσει δήλωσης θα πρέπει να είναι έντοκη από την ημέρα υποβολής του σχετικού αιτήματος; Εντούτοις, επειδή αυτό δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία, οι πολίτες θα πρέπει να διεκδικούν τους τόκους με αγωγή αποζημίωσης.

> Βάζουν τα χέρια τους και βγάζουν τα μάτια τους! Οι μειώσεις στις τιμές που ζητάνε οι ξένοι tour operators δεν είναι απόρροια μόνο της μεγάλης πτώσης των προκρατήσεων, αλλά και της τακτικής ορισμένων ξενοδόχων, οι οποίοι τις ρίχνουν από μόνοι τους, προκειμένου να υπογράψουν συμβόλαια και να πάρουν τις προκαταβολές.

> Και δώσ’ του να πληρώνει ο απλός πολίτης, ώστε να έχουν εγγυημένες τιμές οι κύριοι της πράσινης ενέργειας (η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ενισχύθηκε το 2011 κατά 74% σε σχέση με το 2009 και κατά 44% σε σχέση με το 2010)! Γιατί δεν μιλάει κανείς για τη χρέωση αυτή; Αληθεύει ότι το πολυδιαφημισμένο τέλος υπέρ ΑΠΕ αυξήθηκε μέσα στη διετία πάνω από 1.500%;

> Άλλος ένας κλάδος που, ενώ θα μπορούσε να συμβάλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας, τείνει να καταντήσει ο φτωχός συγγενής! Από τη μια ο υψηλός ΦΠΑ και από την άλλη το ελάχιστο μέρος των προμηθειών διανομής έχουν οδηγήσει καπνοβιομηχανίες, διανομείς και πρατηριούχους ένα βήμα πριν από το λουκέτο.

> Δεν μπορεί, πού θα πάει, θα φτάσει η ώρα να καθίσουν στο σκαμνί και οι δικοί μας επίορκοι! Ούτε η ΕΕ ούτε οι ΗΠΑ κατάφεραν να σώσουν τους πολιτικούς τους φίλους στη μακρινή Ουκρανία, με αποτέλεσμα πρώην υπουργός να κριθεί ένοχος για κατάχρηση εξουσίας στη σύναψη συμβολαίου μεταξύ του υπουργείου του και ενός νομικού γραφείου, το οποίο είχε υπερασπιστεί ενώπιον των διεθνών δικαστηρίων τη σύμβαση συνεργασίας για την εκμετάλλευση των πετρελαίων στο υπέδαφος του Εύξεινου Πόντου.


Σχολιάστε εδώ