60% η ανανέωση στα ψηφοδέλτια

Για τον λόγο αυτό και εντός της άλλης εβδομάδας πρόκειται να διευθετηθούν σταδιακά, αλλά με ταχείς ρυθμούς, όλες οι εκκρεμότητες που αφορούν τους εκλογικούς συνδυασμούς, το πρόγραμμα των περιοδειών του Αντ. Σαμαρά και των κορυφαίων στελεχών. Παράλληλα, πρέπει να επιλεγούν οι διαδικασίες για την παρουσίαση του προεκλογικού προγράμματος και να ξεκινήσει η προβολή των τηλεοπτικών σποτ σε συνεργασία με τη διαφημιστική εταιρεία που έχει αναλάβει την καμπάνια. Όλα αυτά θα τεθούν επί τάπητος στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα, η οποία θα συνέλθει την Τρίτη μετά το Πάσχα (17 Απριλίου) υπό την προεδρία του Αντ. Σαμαρά. Στην Επιτροπή μετέχουν συνολικά πενήντα στελέχη, νέα αλλά και παλαιότερα, με εμπειρία σε εκλογικές αναμετρήσεις, βουλευτές, συνδικαλιστές, εκπρόσωποι φορέων και επαγγελματικών τάξεων. Ωστόσο, λόγω του μεγάλου αριθμού των μελών δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν επιφυλάξεις για τη λειτουργικότητα και ιδίως την αποτελεσματικότητα της Επιτροπής. Παράγοντες της Λ. Συγγρού δεν φαίνεται να συμμερίζονται τους προβληματισμούς τους, επισημαίνοντας ότι έχει γίνει η προεργασία και όλα τα θέματα βρίσκονται στην τελική ευθεία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία της ΝΔ θα εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια (μέρες) που παρέχει ο εκλογικός νόμος για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων (με εξαίρεση το ψηφοδέλτιο Επικρατείας). Κι αυτό, όπως αναφέρουν αρμόδια κομματικά στελέχη, για να ρυθμιστούν οι εκκρεμότητες, είτε αυτές έχουν να κάνουν με πρόσωπα που συζητούν το ενδεχόμενο να ενταχθούν στις λίστες του κόμματος είτε με τους εναπομείναντες δύο από τους διαγραμμένους βουλευτές (Ελ. Βόζεμπεργκ, Γ. Βλάχος).

Στη Λ. Συγγρού έχουν έναν επιπλέον λόγο να καθυστερήσουν όσο τους επιτρέπει ο νόμος, έτσι ώστε να περιορίσουν στο ελάχιστο τις πιθανότητες όσοι δεν περιληφθούν στους συνδυασμούς από αντίδραση να αναζητήσουν θέση στις λίστες άλλων κομμάτων. Σύμφωνα με τους επιτελείς του κόμματος, η ανανέωση στους υποψήφιους βουλευτές θα είναι της τάξης του 50-60%, αλλά, όπως συνηθίζει να λέει ο κ. Σαμαράς, «τη μεγάλη ανανέωση θα την κάνει με την ψήφο του ο ελληνικός λαός». Ο ίδιος δεν κρύβει την επιθυμία του να «απαλλαγεί» από μια σειρά στελέχη που είτε βρίσκονται στο Κοινοβούλιο πέραν της 15ετίας είτε έχουν φθαρεί λόγω του πρωταγωνιστικού ρόλου που διαδραμάτισαν στην πενταετία 2004-9.

Γκρίνιες…

ΠΑΡΑ ταύτα δεν λείπουν οι γκρίνιες και οι επιφυλάξεις ως προς τις διαδικασίες επιλογής, κυρίως όμως για τους υποψηφίους που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια. Βουλευτές επισημαίνουν ότι ναι μεν υπάρχουν αρκετά νέα πρόσωπα, ωστόσο ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν υψηλή αναγνωρισιμότητα και μπορεί να λειτουργήσουν ως «μαγνήτης» για τους ψηφοφόρους. Εκφράζουν, δε, την προσδοκία αυτό να συμβεί τουλάχιστον με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, όπου παραδοσιακά ο εκάστοτε αρχηγός δίνει το στίγμα του με τα πρόσωπα που θα συμπεριλάβει σʼ αυτό. Δύο εκλόγιμες θέσεις, πάντως, αναμένεται να καταλάβουν, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, ο εκπρόσωπος του κόμματος Γ. Μιχελάκης και ο σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ, Χρ. Λαζαρίδης. Έχει ακουστεί το όνομα του καθηγητή Ιατρικής Χρ. Στεφανάδη, ενώ στις εκλόγιμες θέσεις πιθανότατα θα περιληφθεί γυναίκα που θα προέρχεται από τον χώρο του πνεύματος. Γκρίνια υπάρχει και για το γεγονός ότι, σύμφωνα με όσα λένε οι… διαμαρτυρόμενοι, στους συνδυασμούς πρόκειται να περιληφθούν στελέχη της Πολιτικής Άνοιξης, με συνέπεια να εκτοπιστούν άλλοι ενδιαφερόμενοι. Πέραν αυτών διατυπώνονται αιτιάσεις βουλευτών ότι βάζουν υποψηφίους από τις ίδιες περιοχές ή ακόμα και συγγενικά τους πρόσωπα (π.χ. Χαλκιδική, Πιερία κ.α.) Διχασμένα εμφανίζονται τα στελέχη όσον αφορά την προσχώρηση στο κόμμα της πρώην βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Αρ. Αγάτσα, με τους υπέρμαχους να υποστηρίζουν ότι θα λειτουργήσει θετικά και η παρουσία της θα ενισχύσει το ψηφοδέλτιο στη Βοιωτία, καθώς θα «μεταφέρει» προσωπικές της ψήφους από το ΠΑΣΟΚ. Όσοι έχουν αντίθετη άποψη σημειώνουν ότι αυτού του είδους οι μεταγραφές δημιουργούν σύγχυση και θολώνουν το μήνυμα που πρέπει να εκπέμψει η ΝΔ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η κ. Αγάτσα αποφάσισε να προσχωρήσει στη ΝΔ διαβλέποντας ότι με το ΠΑΣΟΚ είχε ελάχιστες πιθανότητες να εκλεγεί. Κι αυτό διότι η δύναμη του ΠΑΣΟΚ στη Βοιωτία, όπως και στην υπόλοιπη επικράτεια, θα συρρικνωθεί, με ορατό τον κίνδυνο να εκλέξει έναν βουλευτή, ενώ το 2009 είχε πάρει τρεις έδρες. Στην περίπτωση αυτή, ισχυρό προβάδισμα θα είχε η άλλη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Β. Τσόνογλου, καθώς έχει τη στήριξη του παλαιού βουλευτή της περιοχής Αλ. Ακριβάκη, ο οποίος έχει αποσυρθεί, εξακολουθεί όμως να επηρεάζει σημαντική μερίδα ψηφοφόρων στην περιοχή.

Τρεις ταχύτητες

ΤΑ τηλεοπτικά σποτ της ΝΔ θα είναι… τριών ταχυτήτων! Πιο συγκεκριμένα, ορισμένα θα προβάλλουν τις θέσεις του κόμματος σε βασικά ζητήματα, ενώ θα θέτουν το διακύβευμα των εκλογών. Άλλα θα «υπενθυμίζουν» τα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ, με τα λάθη, τις παραλείψεις και τις αστοχίες που οδήγησαν τη χώρα στο σημερινό τραγικό αδιέξοδο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχουν σποτ ειδικά για τον Β. Βενιζέλο. Με τα συγκεκριμένα θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τις ανακολουθίες του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ σε θέματα όπως η οικονομική κρίση, το «χαράτσι» στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ και ταυτόχρονα να τον ταυτίσουν με τον Γ. Παπανδρέου και την «καταστροφική» κυβερνητική θητεία του. Συγκριτικά με το παρελθόν, αυτήν τη φορά τα σποτ θα είναι πολύ λιγότερα και πιο σύντομη η διάρκεια προβολής τους, κι αυτό για καθαρά οικονομικούς λόγους. Είναι ακριβώς οι ίδιοι λόγοι που υποχρέωσαν τη Λ. Συγγρού να μη λειτουργήσει εκλογικά περίπτερα σε δημόσιους χώρους (πλατείες κ.α.), αλλά όλα να γίνουν από τις κομματικές οργανώσεις και τα κατά τόπους γραφεία.

Αν και η αρχική σκέψη ήταν το πρόγραμμα του κόμματος να παρουσιαστεί σε ένα θεματικό συνέδριο, τώρα με την πίεση του χρόνου που υπάρχει το πιθανότερο είναι αυτό να γίνει σε μια εκδήλωση. Άλλωστε, με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία ελάχιστοι θα είναι οι πολίτες που θα επιλέξουν κόμμα με βάση τις προτάσεις του, π.χ. για την παιδεία ή τον τουρισμό.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ