Χάντρες για ιθαγενείς μοιράζει η κυβέρνηση!

Τώρα ξεκινάνε οι διαδικασίες για έναν νέο παραλιακό δρόμο από Μέγαρα (της Περιφέρειας Αττικής) μέχρι Φάληρο, ταυτόχρονα με τη σύνδεση του Ελληνικού με τα Σπάτα. Θα έχουμε «παγόδα» – αρχιτεκτονικό σύμβολο στο Φάληρο; Θα γίνει και αυτό, λέει η κυβέρνηση. Και στο κέντρο της Αθήνας; Μα, φυσικά, «προχωρά» για πολλοστή φορά η πεζοδρόμηση της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας! Επίσης, το τρίδυμο Διαμαντοπούλου – Κουτρουμάνη – Καμίνη ανακοίνωσε ότι θα δώσει ένα δισ. ευρώ (!) για να φτιάξει έντεκα κεντρικές πλατείες, να αξιοποιήσει τρία παλαιά ξενοδοχεία, πράσινους διαδρόμους, ποδηλατοδρόμους και άλλα πολλά. Αλήθεια, νομίζουν ότι πιστεύει κανείς πλέον τις εξαγγελίες κυβέρνησης και υπουργών «υπό προθεσμία»; Αφού εκτός της αναξιοπιστίας, γενικά, των πολιτικών στην κοινωνία, όλοι αναμένουν ήδη την επόμενη κυβέρνηση. Και στη λέξη «όλοι» περιλαμβάνονται και οι αρμόδιοι κρατικοί λειτουργοί… Λεφτά, άραγε, υπάρχουν;

Πάντως, στην ευρύτερη περιοχή του Μεταξουργείου φαίνεται ότι παίζεται χοντρό παιχνίδι. Ήδη ο υπουργός Οικονομικών υπέγραψε φορολογικά κίνητρα για εγκατάσταση επιχειρήσεων. Το ΙΚΑ φιλοδοξεί να μετατρέψει την περιοχή σε στρατηγικό του κέντρο, με δύο ανακαινισμένα κτίρια γραφείων στην Πειραιώς, που αναμένουν νέα χρηματοδότηση. Ακολουθούν οι (πολλάκις ανακοινωθείσες) πολεοδομικές παρεμβάσεις. Ήδη στην περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν τοποθετηθεί επενδυτικά κεφάλαια σε ακίνητα, ενώ γνωστές τεχνικές εταιρείες έχουν ήδη κατασκευάσει ή προχωρούν τα έργα κατασκευής συγκροτημάτων κατοικιών τύπου loft. Οι ανωτέρω καλοβλέπουν και τη χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων για τα σχέδιά τους. Η εικόνα ολοκληρώνεται από τους μεμονωμένους μικροϊδιοκτήτες που πουλάνε ή μισθώνουν ιδιοκτησίες τους όσο όσο. Για να επιβεβαιωθεί ο κανόνας: μέσα στην κρίση, οι δυνατοί θα κερδίσουν και οι αδύναμοι θα χάσουν…

***

• Μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με τα φάρμακα των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ, αφού καθυστερεί ο λογιστικός έλεγχος και η πληρωμή τους από το Ταμείο. Μάλιστα τα προβλήματα θα ενταθούν για τους ασφαλισμένους από 1η Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία θα εφαρμοστεί η μεταφορά του κλάδου υγείας στον ΕΟΠΠΥ.

• Έκλεισαν τη Μ. Τετάρτη τα ψηφοδέλτια των παρατάξεων για τις εκλογές του Πανελλήνιου Συλλόγου Μηχανολόγων που θα πραγματοποιηθούν στις 27 Μαΐου. Φαβορί για τη θέση του προέδρου παραμένει ο νυν πρόεδρος του συλλόγου Θόδωρος Παπαδόπουλος της ΠΑΣΚ, αλλά δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε την έκπληξη του πεισματάρη και εργατικού γενικού γραμματέα του συλλόγου Τάσου Ευσταθίου από τη ΔΚΜ.

• Για τις εκλογές του Πανελλήνιου Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών οι εγγραφές και τα ψηφοδέλτια θα ολοκληρωθούν στις 10 Μαΐου. Παρά την επιθυμία του να είναι υποψήφιος με την ΕΛΕΜ, ο δραστήριος Παναγιώτης Αντιβαλίδης (που άφηνε ανοιχτές τις πόρτες για τη θέση του προέδρου του ΣΠΜΕ, του προέδρου του τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας και της διοικούσας του ΤΕΕ) πήρε αρνητική απάντηση από τον νομικό σύμβουλο του ΤΕΕ λόγω ασυμβίβαστου. Ιδιαίτερα προβλήματα έχει η δεξιά παράταξη της ΔΚΜ στον ΣΠΜΕ, αφού δεν υπάρχει επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο. Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι αφήνουν τη μάχη, παρότι αποφάσισαν να προχωρήσουν κατ’ αρχάς χωρίς κάποιον επικεφαλής, αλλά με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων στελεχών. Να φανταστείτε ότι μέχρι και ο πρόεδρος της ΔΚΜ του ΤΕΕ θα είναι στο ψηφοδέλτιο, από όσα ακούμε, πρακτική που δεν συνηθίζεται. Από την άλλη, η ΠΑΣΚ, που αναδεικνύεται σε ισχυρή ομάδα, θα κατέβει με επικεφαλής τον Κοτζαμπασάκη, ο οποίος θα έχει τη στήριξη του Μήλη, που εμφανίζεται ακόμη πιο δυναμωμένος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αφού μέχρι και στην εκλογική επιτροπή του κόμματος συμμετέχει.

• Έντονες διαβουλεύσεις πραγματοποιεί με στελέχη του στενού περιβάλλοντός του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης σχετικά με τις εκλογές των Πανελλήνιων Συλλόγων Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων. Θεωρεί ότι έχει μεγάλη σημασία η εκλογή των συνεργατών του Γιάννη Κοτσαμπασάκη και Θόδωρου Παπαδόπουλου αντίστοιχα στη θέση των προέδρων. Άλλωστε η εκλογή τους θα εξυπηρετήσει τα μελλοντικά του σχέδια για την επανεκλογή του στο ΤΕΕ.

• Χαμός έχει γίνει μετά την ανακοίνωση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία αποδεκτά αποδεικτικά στοιχεία στη Β’ φάση τακτοποίησης των αυθαιρέτων θα είναι μόνο δημόσια έγγραφα, όπως αεροφωτογραφίες, λογαριασμοί ΔΕΗ κλπ. Το ΥΠΕΚΑ αποκάλυψε πολλές περιπτώσεις δηλώσεων αυθαίρετων κτισμάτων σε αδόμητα οικόπεδα στη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Παρά τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΚΑ για το είδος των εγγράφων που θα είναι αποδεκτά για τη Β’ φάση, το ΤΕΕ δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα την ηλεκτρονική πλατφόρμα υποδοχής των εγγράφων. Το πιθανότερο σενάριο είναι το ΤΕΕ να είναι έτοιμο στις αρχές Ιουνίου.

• Τα χρόνια πέρασαν και κάποιοι ξέχασαν (ή δεν έμαθαν ποτέ…). Ή ίσως ακόμη και σήμερα το πολιτικό σύστημα μυαλό δεν έβαλε. Η Άννα Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε ότι ανάμεσα στα μέτρα βελτίωσης του αναπτυξιακού νόμου προβλέπεται από τη μία η κατάργηση του ελάχιστου ορίου επενδυτικού σχεδίου για την ένταξη στο νόμο και από την άλλη η αύξηση των ποσοστών επιδότησης του συνολικού προϋπολογισμού που αφορούν κτιριακά έργα, στο 60% και ειδικά για τις νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο 70%. Σύμφωνα με το υπουργείο, ικανοποιείται έτσι το αίτημα πολλών συλλογικών φορέων και Επιμελητηρίων. Για όσους δεν κατάλαβαν, θα μπορείτε να καταθέσετε «επενδυτικό σχέδιο» ύψους π.χ. 200 χιλ. ευρώ με 140 χιλ. ευρώ κτιριακά έργα. Πάλι κενά κουφάρια βιομηχανικών κτιρίων θα γεμίσουμε την Ελλάδα, αλλά αντί για «εργοστάσια» θα έχουμε τώρα και «εργαστήρια». Τίποτε δεν μας έμαθε η δεκαετία του ’80 και του ’90…


Σχολιάστε εδώ