«Φιλικό» μοντέλο για τις τράπεζες η ανακεφαλαίωση

Συγκεκριμένα έχει ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ ένα «φιλικό» (όπως το αποκαλούν) μοντέλο καθόλου «εχθρικό».

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι αυτό το συγκεκριμένο μοντέλο λύνει το πρόβλημα των μετοχών σε σχέση με αυτές που θα έχει μετά την ανακεφαλαίωση, με τα χρήματα που θα βάλει το Δημόσιο.

Η αρχική συζήτηση είχε ξεκινήσει με βάση τη σχέση για κάθε 1 παλιά μετοχή, 3 νέες (δηλαδή οι τραπεζίτες να έχουν 4). Το «φιλικό» μοντέλο στο οποίο καταλήγουν προβλέπει για κάθε 1 παλιά, 5 ή 6 μετοχές, πράγμα που σημαίνει ότι οι τραπεζίτες θα έχουν ποσοστό 60 με 70% του νέου μετοχικού κεφαλαίου.

Επίσης το «φιλικό μοντέλο» προβλέπει κάποιες φορολογικές «βοήθειες» σε βάθος χρόνου, χωρίς όμως να έχει καθοριστεί πόσα χρόνια θα είναι αυτό το βάθος…

Η διαρροή για το «φιλικό μοντέλο» ήταν ο λόγος που την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha, της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς είχαν άνοδο 30%, μια από τις μεγαλύτερες ανόδους που έχουν συμβεί τον τελευταίο χρόνο.

Το «φιλικό μοντέλο» προβλέπει επίσης ότι θα παραμείνουν εν ζωή οι τέσσερις τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς), με στόχο να συγχωνευθούν έπειτα από κάποιο διάστημα, που δεν έχει όμως προσδιοριστεί χρονικά πόσο θα είναι.

Όπως επισημαίνουν οικονομικοί μας χρηματιστηριακοί κύκλοι, από τις συγχωνεύσεις και το ποιες τράπεζες θα οδηγηθούν στο κλείσιμο θα εξαρτηθεί η επόμενη μέρα του τραπεζικού συστήματος της χώρας μας.

Για τις τράπεζες που θα κλείσουν ο τομέας των καταθέσεων θα μεταφερθεί στις τράπεζες που θα παραμείνουν και οι οποίες θα τις εγγυηθούν.

Όλη πάντως αυτή η ιστορία της ανακεφαλαίωσης θα έχει πιθανότατα ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Μαΐου.


Σχολιάστε εδώ