Του άρεσε και θέλει να παραμείνει στο Μαξίμου ο Παπαδήμος

Σύμφωνα με κάποιους συνεργάτες του πρωθυπουργού, «ο κ. Παπαδήμος ναι μεν έχει τη δική του πορεία εδώ και χρόνια, έξω από την πολιτική, όμως υπό τις συνθήκες ανάγκης που υπάρχουν στην Ελλάδα βλέπει το ενδεχόμενο να συνεχίσει να είναι πολιτικά “παρών” και μετά τις εκλογές, αν υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων και συμπόρευση πάνω σε βασικούς άξονες, που έχουν και τη συναίνεση των Ευρωπαίων». Ουσιαστικά, ο κ. Παπαδήμος αναμένει να δει την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης, λαμβάνοντας όμως από τώρα «θέση μάχης» για την «επομένη των εκλογών».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Παπαδήμος επιχειρεί να δημιουργήσει «πολιτικές παρακαταθήκες» ώστε να είναι μέσα στο παιχνίδι, παρότι τόσο ο Ευ. Βενιζέλος όσο και ο Αντ. Σαμαράς φαίνονται προβληματισμένοι από την πρωθυπουργική του θητεία και έχουν σοβαρές επιφυλάξεις για τα ηγετικά του προσόντα.

Ωστόσο, ο κ. Παπαδήμος το τελευταίο διάστημα φροντίζει συστηματικά να δημιουργεί «προφίλ πρωθυπουργού», προκειμένου να μπορεί να σταθεί μετά τις εκλογές με αξιώσεις απέναντι στους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο σε περίπτωση κυβέρνησης συνεργασίας.

Χαρακτηριστική προς την κατεύθυνση αυτή είναι η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κύπρο, καθώς στη Μεγαλόνησο πρώτος πήγε ο Αντ. Σαμαράς, ακολούθησε αμέσως μετά την εκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο Ευ. Βενιζέλος και ο κ. Παπαδήμος έκλεισε αυτόν τον κύκλο. Ενώ λογικά θα έπρεπε να είχε προηγηθεί επίσκεψη εν ενεργεία πρωθυπουργού, ο οποίος μάλιστα ήταν ήδη πέντε μήνες στο τιμόνι της χώρας, καθώς και οι συνομιλίες για το Κυπριακό ήταν σε κρίσιμη φάση και η Κύπρος ετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ και υπήρξε κλιμάκωση των τουρκικών απειλών για τις γεωτρήσεις και την ανάληψη της προεδρίας.

Πάντως, ο κ. Παπαδήμος ουσιαστικά «κατέγραψε τις παρακαταθήκες του» στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο με δύο τρόπους.

Πρώτα με την εκτεταμένη αναφορά που έκανε στη σύνθεση και στη λειτουργία της κυβέρνησής του, υπερτονίζοντας την «αποτελεσματικότητα της συνεργασίας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων», ενώ συνεργάτες του σημείωναν πως υπήρξε ένα «πρωτόγνωρο πολιτικό πείραμα, που προχώρησε με την καταλυτική παρουσία του Λ. Παπαδήμου, στην πιο δύσκολη περίοδο που γνώρισε η χώρα μετά τον πόλεμο». Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «οι τελευταίοι πέντε μήνες έδειξαν πως αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα και εξαιρετικούς κινδύνους μπορούμε τελικά να συνεργαζόμαστε, μπορούμε να ξεπερνάμε τις διαφορές μας και χρόνιες παθογένειες της πολιτικής μας ζωής, μπορούμε να παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις για να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Δημιουργήσαμε μια γέφυρα ελπίδας και ευκαιριών».

Στη συνέχεια με τη γέφυρα που δημιούργησε ανάμεσα στην πεντάμηνη θητεία του και την «επομένη των εκλογών», θέτοντας επί τάπητος και το διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης (κατά τη δική του εκδοχή): ότι, δηλαδή, από το αν θα ψηφίσει η επόμενη κυβέρνηση νέα σκληρά μέτρα και θα προχωρήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ανταγωνιστικότητα (π.χ., νέο ξήλωμα των εργασιακών σχέσεων, νέες επώδυνες αλλαγές στο Ασφαλιστικό κ.ά.) θα κριθεί το αν θα παραμείνει η χώρα στο ευρώ ή όχι.

Ουσιαστικά, ζήτησε αποφάσεις από την επομένη των εκλογών για το νέο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα, που προσδιόρισε ότι πρέπει να ψηφιστεί εντός του Ιουνίου του 2012, αλλά και για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που, όπως είπε, είναι «αναγκαίες προϋποθέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ». Χαρακτήρισε, μάλιστα, τα παραπάνω εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας, «τον χειρισμό του οποίου πρέπει να αναλάβει κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή».

Ο κ. Παπαδήμος ποντάρει πολύ σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να ηγηθεί εκ νέου μιας κυβέρνησης συνεργασίας στις γνωριμίες του με τραπεζικούς και πολιτικούς κύκλους στην Ευρώπη αλλά και στη στήριξη που του παρέχουν αρκετά ελληνικά ΜΜΕ.


Σχολιάστε εδώ