Στόχος του Βενιζέλου να κλείσει τις διαρροές προς την Αριστερά

Eτσι, το ΠΑΣΟΚ μπαίνει στην ευθεία των εκλογών με καλύτερο πλεονέκτημα από αυτό που περιμέναμε. Σημαντικό ρόλο –θα λέγαμε τον κυρίαρχο– παίζουν η προσωπικότητα και η πολιτική σκέψη και δράση του νέου προέδρου, που θα είναι και το ισχυρό όπλο στον προεκλογικό αγώνα, ίσως και το μοναδικό.

Ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, με όπλο την πολιτική ευστροφία και τη ρητορική του δεινότητα, δείχνει να είναι ο πιο σοβαρός παίκτης όλου του πολιτικού συστήματος, έχοντας στη φαρέτρα του την εμπειρία των διαπραγματεύσεων στην Ευρώπη ως υπουργός Οικονομικών αλλά και την αποτελεσματικότητα όλων των διαπραγματεύσεων.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος αποδεικνύεται για το ΠΑΣΟΚ η μόνη λύση ελπίδας και προοπτικής. Επίσης, είναι εκείνος που, ανεξάρτητα αν συμφωνείς ή διαφωνείς μαζί του, λέει τις πιο μεγάλες αλήθειες.

Δεν λαϊκίζει και δεν υπόσχεται, ανεξάρτητα αν αρέσουν ή όχι αυτά που λέει. Ο ίδιος γνωρίζει τι κόμμα κουβαλάει και τι κόμμα θέλει, όμως λόγω του λίγου χρόνου που έχει απομείνει έως τις εκλογές δεν μπορεί να ολοκληρώσει ή να ξεδιπλώσει όλο το σχέδιο που έχει στο μυαλό του.

Με αυτά τα δεδομένα έχει ξεκινήσει τον προεκλογικό αγώνα, ποντάροντας και στο γεγονός ότι το αντίπαλο δέος της γαλάζιας πολυκατοικίας έχει μεγάλες φουρτούνες λόγω της ύπαρξης πολλών και καθόλου αμελητέων κομμάτων που έχουν διαμορφωθεί έως τώρα.

Αυτό, λοιπόν, του δίνει την πολυτέλεια να μην ασχολείται με τα μικρά κόμματα, τα οποία αφήνει να χτυπιούνται μεταξύ τους και να λύνουν τους όποιους οικογενειακούς λογαριασμούς μόνα τους.

Βέβαια, ο Βαγγέλης θα μιλήσει για τον φασισμό που ετοιμάζεται να εισβάλει στο Κοινοβούλιο, αλλά ο κύριος αντίπαλός του είναι ο Αντώνης Σαμαράς.

Πιστεύει, και έτσι είναι, ότι θα προκαλέσει φουρτούνες και ότι, όσο συσπειρώνεται το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να γίνει και η μεγάλη ανατροπή.

Γιʼ αυτό μιλάει συνεχώς για συσπείρωση, αφού μετά όλα είναι πιο εύκολα. Ξέρει τι αδυναμίες υπάρχουν, γνωρίζει τι τρικλοποδιές θα μπουν.

Είναι ένας άλλος Βαγγέλης, πιο ώριμος, πιο αποφασιστικός και πάνω από όλα αρχηγός. Εκεί που η κομματική νομενκλατούρα τον έβλεπε με μισό μάτι, τώρα αρχίζει να πιστεύει σε αυτόν.

Όσο, μάλιστα, η βάση θα τον αγκαλιάζει, τόσο εκείνος θα απελευθερώνεται και θα έρχονται πιο κοντά. Άλλωστε, και η εκλογική στρατηγική μιλά για μια επανάσταση επαφής με τη βάση, κάνοντας εξορμήσεις σε πολλές περιοχές, όχι όμως με τον παλιό, παραδοσιακό τρόπο.

Εδώ βέβαια υπάρχουν πολλές συστάσεις και από δικά του στελέχη, που θέλουν την πράσινη σημαία λάβαρο στον αγώνα, αλλά αυτό θα μπορούσε να γίνει σε άλλους χρόνους, γιατί σε αυτή τη φάση είναι δύσκολο. Όπως και να έχει η κατάσταση, η αλήθεια είναι ότι όλα θα τελειώσουν στις 7 Μαΐου, καθώς τότε θα υπάρξει ο περίφημος λογαριασμός, η λυπητερή κοινώς.

Αν το ΠΑΣΟΚ ξεπεράσει τα δημοσκοπικά ποσοστά και πιάσει από 20% και πάνω, τότε όλα θα τελειώσουν πριν αρχίσουν.

Αν όμως διαψευστούν οι προσδοκίες τους, τότε θα αρχίσουν τα όργανα, τα οποία θα είναι ηχηρά, με πολλά φάλτσα και πολλούς οργανοπαίκτες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Βαγγέλης θα είναι πρόεδρος, και μάλιστα ισχυρός. Για τα συστήματα του αύριο κανείς δεν παίρνει όρκο.

Το μόνο παρήγορο είναι ότι τα «υπόλοιπα» του Σημιτισμού έχουν κάνει επιλογές εκτός ΠΑΣΟΚ, άρα για τον Βενιζέλο τα πράγματα είναι πιο καθαρά.

Γιʼ αυτό και η στρατηγική του με την Αριστερά ξεδιπλώνεται σε προσωπικό τόνο και επίπεδο, χτυπώντας τις προσωπικές στρατηγικές των επικεφαλής των κομμάτων, και δη τον Τσίπρα, διότι ξέρει ότι μέσα στα κόμματα συνυπάρχουν διαφορετικοί άνθρωποι και διαφορετικές απόψεις.

Έτσι, ο Βαγγέλης θα χτυπήσει τον κύριο Τσίπρα πολιτικά, όπως και τον κύριο Κουβέλη, εραστές του χάους, όπως λέει, ποντάροντας με αυτόν τον τρόπο στο να κλείσει τις διαρροές από το ΠΑΣΟΚ προς αυτούς.

Η λογική και η στρατηγική του είναι να μην υπάρξουν άλλες διαρροές προς την Αριστερά. Αν το πετύχει, όλα τα άλλα είναι εύκολα για εκείνον.


Σχολιάστε εδώ