Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

• Μια εβδομάδα που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα προσφερόταν για εξαγωγή συμπερασμάτων, με αφορμή τις αργίες του Πάσχα (δικό μας και των Καθολικών), πρόσφερε αρκετές συγκινήσεις στους δραστηριοποιούμενους στο ΧΑ και παράλληλα μας υπενθύμισε πόσο ευάλωτη, ρηχή και «αφιλόξενη» για τον μέσο ιδιώτη επενδυτή παραμένει η αγορά.

• Προερχόμενο από ένα τετραήμερο αργίας, τη Μεγάλη Τρίτη το ΧΑ ακολούθησε μια εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία από τις ευρωαγορές, κλείνοντας με ποσοστιαία κέρδη άνω του 3% και κυρίως με κέρδη άνω του 20% για τον τραπεζικό κλάδο.

• Με τις τράπεζες να παραμένουν πρωταγωνίστριες, αυτή τη φορά με αφορμή την είδηση ότι τα ομόλογά τους θα λάβουν την εγγύηση του Προσωρινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Στήριξης (EFSF).

• Την ίδια ώρα οι ευρωαγορές σημείωναν σημαντικές απώλειες, κυρίως λόγω του φόβου πως η Ισπανία βαδίζει στα χνάρια της Ελλάδας και θα χρειαστεί κι αυτή με τη σειρά της «διάσωση».

• Κάπου εκεί όμως επαναλήφθηκε η… μακρά ιστορία που έχει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά στο να μην μπορεί να ξεφύγει από τις πιέσεις και να εδραιώσει μια θετική εικόνα, ούτε όταν τα δεδομένα βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

• Έτσι, τη Μεγάλη Τετάρτη η αγορά επέστρεψε σε αρνητικό έδαφος, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να κατοχυρώνουν τις βραχυπρόθεσμες θέσεις τους στις τράπεζες. Με δυο λόγια, όσα έβγαλαν τη Μεγάλη Τρίτη στις τράπεζες, τα… εξαργύρωσαν την επομένη.

• Δείγμα κι αυτό της απροθυμίας των επενδυτών να παραμείνουν τοποθετημένοι στην αγορά, να κρατήσουν ανοικτές θέσεις ακόμα και σε βαριά χαρτιά. Είναι προφανές πως κανείς δεν πιστεύει ότι το ΧΑ μπορεί να προσφέρει μια σχετική «ασφάλεια» και προτιμά να παίρνει τα κέρδη του άμεσα. Για να μη «γράψει» ζημίες μετά…

• Με αυτά τα δεδομένα χρήζει ιδιαίτερης μνείας το γεγονός ότι αυξήθηκε η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στο ΧΑ τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα, με βάση τα επίσημα στοιχεία η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς έφτασε στο 50,8% τον περασμένο μήνα από 49,7% τον Φεβρουάριο. Με βάση τα ίδια στοιχεία, οι ξένοι που δραστηριοποιούνται στο ΧΑ πραγματοποίησαν τον Μάρτιο το 37,4% της συνολικής αξίας συναλλαγών. Συναλλαγές, πάντως, που ήταν μειωμένες κατά 33,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 57,6% σε σχέση με τον… τζίρο του αντίστοιχου μήνα του 2011. Αλλά και η συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ έφτασε στα 28,60 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, μειωμένη κατά 2,6% σε μηνιαία βάση.

ΥΓ.: Τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων στην αγορά παραγώγων. Κι εδώ πρωταγωνιστής ο τραπεζικός κλάδος…


Σχολιάστε εδώ