Σκάνδαλο μεγατόνων εις βάρος των ταμείων!

Με σκανδαλώδη τρόπο, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη Μεγάλη Τετάρτη την παροχή ειδικών ευρωπαϊκών εγγυήσεων μόνο στις τράπεζες, ώστε να αποκτήσουν αξία τα ομόλογα-»κουρελόχαρτα» του PSI που πήραν μετά το «κούρεμα» του χρέους.

Τέτοιες εγγυήσεις δεν προβλέπονται για τα ασφαλιστικά ταμεία, που αφήνονται στην τύχη τους να δανείζονται από τις τράπεζες με εγγύηση ομόλογα ασήμαντης αξίας!

Με το πρόσχημα της κατεπείγουσας ανάγκης στήριξης των τραπεζών, που θα δημοσιεύσουν οικονομικά αποτελέσματα στις 20 Απριλίου και πρέπει μέχρι τότε να έχει λυθεί το πρόβλημα της απόλυτης εξανέμισης των κεφαλαίων τους μετά το PSI, η υπηρεσιακή πλέον κυβέρνηση Παπαδήμου λαμβάνει κρισιμότατες αποφάσεις με κλειστή τη Βουλή, οι οποίες θα δέσουν «χειροπόδαρα» την επόμενη εκλεγμένη κυβέρνηση και το νέο Κοινοβούλιο.

Οι αποφάσεις που έλαβε τη Μεγάλη Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο υπέρ των ιδιωτών μετόχων των τραπεζών (προσοχή: υπέρ των μετόχων, όχι υπέρ των πιστωτικών ιδρυμάτων) μιλούν από μόνες τους και εξηγούν γιατί η διαδικασία αποφάσεων για την ανακεφαλαιοποίηση έπρεπε να εξελιχθεί με αυτόν τον αντιδημοκρατικό τρόπο:

=Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο ειδικός οργανισμός που θα διαθέσει νέα κεφάλαια στις τράπεζες από τα δανεικά των 130 δισ. ευρώ που έλαβε το Δημόσιο, συμφωνήθηκε ότι θα προσφέρει ειδικές εγγυήσεις, με τις οποίες θα περιβληθούν τα ομόλογα-»κουρελόχαρτα» που εκδόθηκαν από το κράτος για να δοθούν στους ιδιώτες πιστωτές με τη διαδικασία του PSI, σε αντικατάσταση παλαιών ομολόγων που κατείχαν και «κουρεύτηκαν».

=Οι εγγυήσεις αυτές δεν θα είχαν την παραμικρή αξία αν προσφέρονταν μόνο από το ΤΧΣ, έναν οργανισμό που ελέγχεται από το ελληνικό Δημόσιο. Θα έχουν όμως αξία δισεκατομμυρίων, επειδή πίσω τους θα βρίσκεται, ως τελικός εγγυητής, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, το γνωστό EFSF, που έχει αξιολόγηση τριπλού «Α» από τους διεθνείς οίκους.

Έτσι, μόνο για τις ελληνικές τράπεζες που θα ενισχυθούν με τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης τα «κουρελόχαρτα» του PSI θα μετατραπούν σε «χρυσά» χαρτιά: ενώ κατά τη διαπραγμάτευσή τους στη δευτερογενή αγορά έχουν χάσει το 80% της αξίας τους, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να τα αποτιμούν στο 100% της ονομαστικής τους αξίας!

Με τον τρόπο αυτό, οι τράπεζες θα αποφύγουν να εγγράψουν ζημίες της τάξεως έως και των 10 δισ. ευρώ. Έτσι, θα μειωθεί η ανάγκη έκδοσης νέων μετοχών για την ενίσχυση των κεφαλαίων τους, θα μειωθεί σημαντικά η επιβάρυνση των ιδιωτών μετόχων και οι τράπεζες θα αποφύγουν ευκολότερα την πλήρη κρατικοποίηση από το ΤΧΣ, παρότι αυτό θα ελέγχει το 70-90% του κεφαλαίου τους, όπως είπε τη Μεγάλη Τετάρτη ο Ευ. Βενιζέλος.

=Με τη «χρυσή» ευρωπαϊκή εγγύηση στα χέρια τους, οι τράπεζες θα έχουν ένα ακόμη σημαντικό όφελος: η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορεί να δέχεται ως εγγύηση για τον δανεισμό των τραπεζών τα «κουρεμένα» ομόλογα του PSI.

Δυσμενής διάκριση

Τα ταμεία δεν θα πάρουν τις ίδιες εγγυήσεις για τα ομόλογά τους, με αποτέλεσμα να μείνουν στα χαρτοφυλάκιά τους πρακτικά άχρηστοι τίτλοι πολύ χαμηλής απόδοσης και μακρινής λήξεως, που, αν πουληθούν στη δευτερογενή αγορά, θα φορτώσουν τα ταμεία με τεράστιες ζημίες, ενώ, αν χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για χρηματοδότηση από τις τράπεζες (με repos), θα αποφέρουν ελάχιστα ποσά ρευστότητας, λόγω των χαμηλών τιμών τους στην αγορά.

Με απλά λόγια, για το ίδιο ομόλογο που οι τράπεζες θα δεσμεύουν στην ΕΚΤ για να πάρουν δανεικά 100 ευρώ, ένα ασφαλιστικό ταμείο δεν θα παίρνει από τις εμπορικές τράπεζες ούτε τα μισά!

Ν. Χ.


Σχολιάστε εδώ