Παράσταση πολιτικής αγωγής πρέπει να δηλώσει η Ελλάδα στη δίκη για τη «Βαριοπούλα»
Η Ελλάδα πρέπει, υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι, να κινητοποιήσει όλα τα νομικά και πολιτικά ερείσματα του διεθνούς δικαίου, ώστε να προλάβει αρνητικές εξελίξεις με τη γείτονα χώρα. Τα τουρκικά σχέδια εισβολής στην Ελλάδα θα πρέπει να γνωστοποιηθούν σε όλα τα διεθνή όργανα με παράλληλη νομική και επικοινωνιακή αξιοποίηση της υπόθεσης, ώστε να καταστεί γνωστό ότι η τουρκική απειλή εναντίον της Ελλάδος είναι υπαρκτή, συνεχής και συνιστά κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς δικαιοτοξίας. Ως γνωστόν το σχέδιο «Βαριοπούλα» των κοσμικών και των στρατιωτικών της Τουρκίας είχε σχεδιαστεί το 2003, με ιθύνοντα νου τον στρατηγό εν αποστρατεία και τότε διοικητή της Πρώτης Στρατιάς Τσετίν Νογά. Προέβλεπε τη δημιουργία έντονης πολιτικής αναταραχής στην Ελλάδα που θα προσέδιδε σημαντικά διπλωματικά ερείσματα στην Τουρκία στη μελλοντική πολιτική διαπραγμάτευση. Όπως υποστηρίζουν νομικοί και πανεπιστημιακοί εξειδικευμένοι σε διεθνή θέματα: «Η Ελλάδα, ως ζημιωθείσα από τις αξιόποινες πράξεις που αποδίδονται στους κατηγορούμενους, νομιμοποιείται ενεργητικά να παραστεί ως πολιτικώς ενάγουσα για την άμεση ζημία που δέχθηκε η τιμή και υπόληψή της, αλλά και για την απόπειρα επεμβατικής επίθεσης εναντίον της, επιφυλασσόμενη κάθε νομίμου δικαιώματός της». Και προσθέτουν: «Στην περίπτωση που η τουρκική δικαιοσύνη αρνηθεί στην Ελλάδα την πρόσβασή της στις ήδη ανοιχθείσες δίκες, τότε παραβιάζει καταφανώς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ειδικότερα το άρθρο 6.1 ΕΣΔΑ ως προς το δικαίωμα πρόσβασης σε δικαστήριο. Κάθε κράτος μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης οφείλει να μην παρεμποδίζει την πρόσβαση σε δικαστήριο οιουδήποτε έχει ανάγκη δικαστικής προστασίας». «Η απόπειρα αποβατικής επιχείρησης και η διακινδύνευση της ασφάλειας και της ελευθερίας της Ελλάδος συνιστούν παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και θεμελιώνουν δικαίωμα προσφυγής ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Το σχεδιαζόμενο πραξικόπημα και η συνεχής επιθετική πολιτική κατά της Ελλάδας παραβιάζουν καταφανώς το διεθνές κεκτημένο. Οι στρατιωτικές αυτές ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια χιλιάδων πολιτών και υποσκάπτουν τους δημοκρατικούς θεσμούς».
Τέλος στα φοβικά σύνδρομα
«Η Ελλάδα, ως υψηλό συμβαλλόμενο μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα πρέπει να κινητοποιήσει όλους τους νομικούς μηχανισμούς ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ώστε να διασφαλίσει τη νομική και ουσιαστική της θέση. Η Τουρκία με τη συμπεριφορά της παραβιάζει τη Σύμβαση θεμελιώνοντας λόγο προσφυγής της Ελλάδας κατά της Τουρκίας. Δικαιούται επίσης να παραστεί ως πολιτικώς ενάγουσα στα ποινικά δικαστήρια της Τουρκίας ενδυναμώνοντας τη θέση της και ζητώντας την καταδίκη των υπαιτίων. Η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, απαγκιστρωμένη από φοβικά σύνδρομα, θα πρέπει να αναζητήσει τα δίκαια αιτήματά της έναντι παντός δικαστηρίου και αρχής έχοντας σύμμαχο το Διεθνές Δίκαιο και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αποτελούν το θεμέλιο ελευθερίας και δικαιοσύνης κάθε λαού. Με το σχέδιο ”Βαριοπούλα” επαληθεύεται η αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας και η μη συμμόρφωση της στρατιωτικής ηγεσίας με τις διεθνείς συνθήκες. Στις σχεδιαζόμενες κινήσεις του Στρατεύματος κατά της Ελλάδος φαίνεται η απαξίωση έναντι μιας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης την οποία μπορεί να χρησιμοποιεί κατά το δοκούν για την επίλυση των εσωτερικών διαφορών», καταλήγουν στην πρόταση-έκθεσή τους νομικοί κύκλοι.
Τι προέβλεπε η «Βαριοπούλα»
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της τουρκικής εφημερίδας «Ταράφ», το σχέδιο είχε στόχο:
• Ένταση στη Θράκη με παρενόχληση των μεθοριακών περιπόλων (μέχρι και ενδεχόμενη εισβολή από τον Έβρο)
• Εμπλοκή του ονόματος του Πατριάρχη στο γενικότερο σχέδιο αποσταθεροποίησης
• Ανθελληνική προπαγάνδα μέσω ίντερνετ
Το αεροπορικό σκέλος του σχεδίου, με την ονομασία «Καταιγίδα» περιελάμβανε τις εξής κινήσεις:
• Επιθετικές εναέριες πρωτοβουλίες
• Παρενόχληση ελληνικών πτήσεων
• Πρόκληση θερμού επεισοδίου με σκοπό να σημειωθεί σύγκρουση ελληνικού και τουρκικού αεροσκάφους και συντριβή του δεύτερου στο Αιγαίο
• Πολεμική ετοιμότητα των στρατιωτικών αεροδρομίων
Το ναυτικό σκέλος, με την ονομασία «Suga», το οποίο αξιολογείται ως το σημαντικότερο, αφορούσε:
• Απόβαση στα τουρκικά νησιά Κογιούν, δίπλα από τη Χίο, τα οποία με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης είναι αποστρατικοποιημένα
• Απόβαση στις Οινούσες, που ελέγχουν από τον βορρά τον δίαυλο του Τσεσμέ, και από ανατολικά τη Χίο, τους Φούρνους και τη Λέρο.
Χαρακτηριστικά η εφημερίδα «Ταράφ», στο αποκαλυπτικό της δημοσίευμα, αναφέρει ότι:
«Κατά τις πτήσεις στο Αιγαίο θα παρενοχλούνται τα αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και θα διαμορφωθεί κλίμα σύγκρουσης.
Εάν είναι δυνατόν, θα προκληθεί πτώση ενός αεροσκάφους μας από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία και εάν δεν πραγματοποιηθεί αυτό, θα προκληθεί πτώση δικού μας αεροσκάφους με πυρά, σε κατάλληλο χώρο και χρόνο από πιλότο του Ειδικού Σμήνους το οποίο έχει αναδιαρθρωθεί. Θα διοχετευτούν στα ΜΜΕ ειδήσεις περί της πτώσης του αεροσκάφους μας από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία και θα παρουσιαστεί η αδυναμία της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στο θέμα αυτό». «Η ένταση θα αυξηθεί και στα σύνορα στη Θράκη, θα πραγματοποιηθούν περιπολίες σε περιοχές πλησίον των συνόρων στη Θράκη, ενώ θα διεξαχθούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το Πολεμικό Ναυτικό στο Αιγαίο. Στα αεροδρόμια Μπαλίκεσιρ, Τσίγλι, Τσόρλου και Νταλάμαν θα περιμένουν αεροσκάφη με βάση την αρχή 24 ωρών και ακόμη στο παραμικρό επεισόδιο θα απογειωθούν αεροσκάφη scrable». «Θα αυξηθεί με τρόπο ελεγχόμενο η εχθρότητα και η ένταση εναντίον της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και θα διασφαλιστεί ώστε οι πιλότοι να είναι πιο επιθετικοί κατά τις πτήσεις. Θα ανακοινωθεί ανεπισήμως στους πιλότους ότι σε παρόμοια περιστατικά θα μπορούν να ανοίγουν ακόμη και πυρ, στο πλαίσιο της νόμιμης άμυνας».
Μεταξύ των βασικών στόχων του σχεδίου ήταν τα διπλωματικά και γεωστρατηγικά οφέλη στις σχέσεις με την Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί η δήλωση του τέως αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγού Κοσανέρ, ο οποίος είπε ότι δεν πιστεύει πως η προετοιμασία των σχεδίων πραξικοπήματος «Βαριοπούλα» είναι κάτι άνανδρο, αλλά θεωρεί άνανδρο το ότι το δημοσίευσαν οι εφημερίδες! Οι εφημερίδες τού φταίνε και όχι οι συνάδελφοί του συνωμότες!
Οι βασικοί κατηγορούμενοι για τη δράση της οργάνωσης Εργκενεκόν, που σχέδιο της ήταν η «Βαριοπούλα», είναι οι: Στρατηγός Τσετίν Ντογάν, πρώην επικεφαλής της Α’ Στρατιάς, Στρατηγός Εργκίν Σαϊγκούν, πρώην υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Στρατηγός Μπιλγκίν Μπαλανλί, διοικητής των Στρατιωτικών Ακαδημιών, Πτέραρχος Ιμπραχίμ Φιρτίνα, πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Ναύαρχος Οζντέν Ορνέκ, πρώην διοικητής του Τουρκικού Στόλου, Υποπτέραρχος Ισμαήλ Τας, διοικητής της Ακαδημίας της Πολεμικής Αεροπορίας, Αρχιπλοίαρχος Ντενίζ Τζόρα και πολλοί άλλοι αξιωματικοί (περισσότεροι από διακόσιοι), αρκετοί εκ των οποίων είναι ακόμη εν ενεργεία.