Καταρρέουν και οι μεγάλες επιχειρήσεις

Αρκεί να ρίξει μια ματιά σε γεγονότα που συμβαίνουν στην αγορά, εκεί που κτυπάει η καρδιά της οικονομίας.

Έχουμε λοιπόν και λέμε…

Μεγάλος αριθμός εισηγμένων επιχειρήσεων έχει πάνω από τρεις μήνες να καταβάλει μισθούς στους εργαζόμενούς τους, όχι γιατί ξαφνικά έγιναν κακοπληρωτές. Ο λόγος απλούστατος, αυτός που βιώνουν όλες οι επιχειρήσεις. Αδυνατούν να εισπράξουν αυτά που τους χρωστάνε πελάτες τους.

Κανένας ξένος οίκος δεν φορτώνει πρώτες ύλες για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ακόμη και σε γνωστούς κολοσσούς, αν δεν προκαταβάλουν όλη την αξία σε μετρητά! Δεν δέχονται οι ξένοι προμηθευτές εγγυητικές επιστολές καμιάς ελληνικής τράπεζας! Τώρα που υποτίθεται, μετά το «κούρεμα» και τη νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ, ότι θα άλλαζε το κλίμα…

Όλα αυτά οδηγούν πολλές μεγάλες επιχειρήσεις στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα, στο άρθρο 99. Κι όπως εκτιμούν μεγάλα δικηγορικά γραφεία που ειδικεύονται σ’ αυτόν τον τομέα, μέχρι τον Αύγουστο θα έχει εκτιναχθεί ο αριθμός των αιτήσεων, δεδομένου ότι η μια μετά την άλλη εξαντλούν κάθε περιθώριο επιβίωσης.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ένα και μόνο. Πολλαπλασιασμό των λουκέτων και των απολύσεων, αύξηση δηλαδή της ανεργίας όχι μόνο των εργαζομένων, αλλά και των επιχειρηματιών.

Από κοντά και το Δημόσιο, που ήδη προαναγγέλλει ότι μέσα στο 2012 θα γίνουν 50.000 απολύσεις, 50.000 δηλαδή οικογένειες θα βρεθούν στον δρόμο…

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, αυξήθηκε ο τζίρος των λαθραίων τσιγάρων που διακινούνται στην Ελλάδα. Υπολογίζεται στα 3,5 δισ. ευρώ και οι συνολικοί φόροι (έσοδα) που χάνει το Δημόσιο είναι 500 εκατ. ευρώ!

Θαυμάσια και σ’ αυτόν τον τομέα δουλεύουν οι διωκτικοί μηχανισμοί (Τελωνεία, Αστυνομία κ.λπ.).


Σχολιάστε εδώ