Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

Ταυτόχρονα όμως δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις χώρες του άξονα Αθήνα – Λευκωσίας – Τελ Αβίβ. Ο άξονας αυτός, που προορίζεται για τον εφοδιασμό των χωρών της ΕΕ με πηγές ενέργειας, υποστηρίζεται πλήρως από την ΕΕ, όπως είναι φυσικό, αλλά σύντομα φαίνεται ότι θα αποτελέσει «μήλον της Έριδος» μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας και επιπλέον υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εμπλοκής και της Τουρκίας με παράνομες και προκλητικές ενέργειες σε βάρος της Κύπρου και της χώρας μας. Πάντως τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των γεωτρήσεων στις περιοχές Ισραήλ και Κύπρου επιβεβαιώνουν ότι συνολικά τα αποθέματα φυσικού αερίου ανέρχονται τουλάχιστον στα 35 δισ. κ.μ. και επεκτείνονται μέχρι τη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης. Έτσι εξηγείται το ζωηρό ενδιαφέρον των πλέον εξειδικευμένων και παγκόσμια αναγνωρισμένων ερευνητικών εταιρειών να αναλάβουν σεισμικές έρευνες στην Κρήτη και τη θαλάσσια περιοχή της, καθώς και στο Ιόνιο. Το θέμα της αξιοποίησης από τη χώρα μας των ενεργειακών αποθεμάτων που διαθέτουμε θα είναι λυτρωτικό, αλλά χρειάζεται και μεγάλη σύνεση από την όποια κυβέρνηση θα βρεθεί στην εξουσία.

2

Ο υπό δημιουργία νέος ενεργειακός άξονας (Αθήνας – Λευκωσίας – Τελ Αβίβ) έχει δημιουργήσει πρόβλημα στις ΗΠΑ. Από το ένα μέρος βλέπει ότι ο άξονας αυτός θα περιορίσει σημαντικά την εξάρτηση των χωρών της ΕΕ (και της Ευρωζώνης φυσικά) από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, γεγονός που συνεπάγεται και περιορισμό της πολιτικής επιρροής της Ρωσίας στην Ευρώπη, καθώς οι ΗΠΑ επιθυμούν η τροφοδοσία σε ενέργεια της γηραιάς ηπείρου να γίνεται από ένα δίκτυο αγωγών υπό τον έλεγχο τους και μόνον και αποκλειστικά από χώρες με φιλική στάση προς τις ΗΠΑ, σε μόνιμη βάση και με κυβερνήσεις με τυφλή υπακοή στις εντολές της Ουάσινγκτον. Μόνον έτσι θα μπορέσει να κρατάει όμηρο την οικονομία της Ευρώπης. Για τον λόγο αυτό οι ΗΠΑ τορπίλισαν και την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, καθώς θεώρησαν ότι οι χώρες διέλευσης του (Βουλγαρία – Ελλάδα) δεν είναι τόσο πειθαρχικές και αφοσιωμένες στη Δύση. Από το άλλο μέρος όμως οι ΗΠΑ βλέπουν ότι οι πηγές ενέργειας και οι αγωγοί μεταφοράς βρίσκονται σε μουσουλμανικές χώρες με πληθυσμό ελάχιστα ή καθόλου φιλικό στη Δύση. Και είναι υποχρεωμένη η Ουάσινγκτον να κρατάει τις χώρες αυτές συνεχώς από τον απόλυτο έλεγχό της. Και αυτό στοιχίζει ακριβά. Και από χρηματική πλευρά, αλλά και από αβεβαιότητα, ειδικά στον υπό διαμόρφωση ενεργειακό άξονα Αθήνας – Λευκωσίας – Τελ Αβίβ βλέπει παρεμβολή της Ρωσίας, κυρίως μέσω Λευκωσίας ή Αθήνας.

3

Στην προσπάθεια διερεύνησης για την ύπαρξη κοιτασμάτων στη χώρα μας, φαίνεται ότι επιθυμεί να συμμετάσχει ενεργά και η γνωστή εταιρεία του Ισραήλ Delek, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της. Και έχει ήδη υποβάλει σχετική αίτηση για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών για την ανεύρεση κοιτασμάτων σε περιοχή νότια της Κρήτης, εκεί σχεδόν που τελειώνει η ελληνική ΑΟΖ, εάν είχε καθιερωθεί. Το αρμόδιο υπουργείο επιφυλάχθηκε να δώσει την απάντηση, καθώς δεν έχει καθοριστεί η ΑΟΖ, και φυσικά πρέπει να καθοριστεί μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου. Υπενθυμίζουμε ότι η ισραηλινή εταιρεία Delek είναι αυτή που έλαβε μέρος και στις έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου και εντόπισε την ύπαρξη των πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Επομένως έχει όλες τις δυνατότητες από πλευράς τεχνογνωσίας για να αναλάβει το έργο αυτό και να βοηθήσει έτσι και τη χώρα μας να καταστεί ενεργειακή δύναμη. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάκαμψη της οικονομίας μας. Ο γενικός διευθυντής της ισραηλινής ερευνητικής εταιρείας δήλωσε ότι η Ελλάδα προσφέρει τεράστιες δυνατότητες με πολλές και διαφορετικές πετρελαιογενείς περιοχές, και διαθέτει ένα ακατέργαστο διαμάντι, που η εταιρεία αυτή θέλει να εξιοποιήσει. Να ένας ακόμη λόγος που επιβάλλει τον καθορισμό αμέσως της ελληνικής ΑΟΖ, δεδομένου ότι κάθε ερευνητική εταιρεία απαιτεί η περιοχή να μην είναι αμφισβητούμενη για να αναλάβει έργο.


Σχολιάστε εδώ