Δημοσκοπική… ευφορία στον ΣΥΡΙΖΑ
Την εκτίμηση αυτή τη στηρίζουν τόσο στην επαφή που έχουν με τον κόσμο μέσα από τις ανοιχτές κομματικές συγκεντρώσεις που γίνονται όσο και στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων.
Μάλιστα, στην τελευταία έρευνα του «βαρόμετρου» της PublicIssue τα στελέχη του χώρου δεν στάθηκαν μόνο στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται τρίτη δύναμη (σε απόσταση αναπνοής από το ΠΑΣΟΚ) ή στο ότι ο Α. Τσίπρας ισοβαθμεί με τον Α. Σαμαρά στο ερώτημα για το ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός.
Επισήμαναν κυρίως το ποιοτικό στοιχείο της εν λόγω δημοσκόπησης, σύμφωνα με το οποίο οι ερωτώμενοι για το ποια κυβέρνηση επιθυμούν μετά τις εκλογές απάντησαν ως πρώτη επιλογή -και μάλιστα με διαφορά- «μια κυβέρνηση συνεργασίας της Αριστεράς».
Αυτό, λένε, δείχνει ότι τα τρομοκρατικά διλήμματα του κατεστημένου της συγκυβέρνησης αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ περί χάους και ακυβερνησίας δεν αγγίζουν το εκλογικό σώμα, το οποίο είναι αποφασισμένο να τιμωρήσει τα κόμματα που οδήγησαν τον λαό στη σημερινή απελπιστική κατάσταση.
Ταυτόχρονα, υπογραμμίζουν, τα στοιχεία αυτά βάζουν με την «πλάτη στον τοίχο» τις ηγεσίες του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ, που απορρίπτουν την ενωτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Ας σκεφτούν καλά, ανέφερε το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ, και ας ρωτήσουν προηγουμένως τους φίλους και τους ψηφοφόρους τους πριν αρνηθούν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
Σήμερα, ξεκαθαρίζουν, υπάρχουν οι όροι ανατροπής του Μνημονίου και ως εκ τούτου η συστράτευση του συνόλου των αντιμνημονιακών-αντινεοφιλελεύθερων δυνάμεων είναι λαϊκή απαίτηση και ιστορική ανάγκη.
Εκ των πραγμάτων, λένε, η άρνηση συνεργασίας των διαφόρων δυνάμεων της Αριστεράς είναι ένα «πάσο στον δικομματισμό», ο οποίος βρίσκεται στη σοβαρότερη δοκιμασία μετά τη μεταπολίτευση.
Δεν είναι σήμερα, αναφέρουν, η ώρα για εμφυλίους στην Αριστερά ούτε για ρευστοποιήσεις ή περιχαράκωση της πελατείας.
Είναι η ώρα όλα τα κόμματα της Αριστεράς να αντιπαραθέσουν αγώνα, προγράμματα και κοινή δράση, προκειμένου να γίνει εφικτή η απομάκρυνση της «τρόικας» από την εξουσία και τη χώρα.
Κεντρικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ στην προεκλογική περίοδο θα είναι το «ψήφος εξουσίας στην Αριστερά» και στόχος, εκτός από την ενίσχυση του σχήματος, θα είναι να μη συγκεντρώσουν τα κόμματα του Μνημονίου ούτε 51% ούτε και 151 έδρες στη Βουλή, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για «τη μεγάλη ανατροπή και για τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα καταγγείλει το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση».
Στην κυρίαρχη προπαγάνδα -εγχώρια και εισαγόμενη- «ψηφίστε κόμματα του Μνημονίου ή αλλιώς έρχεται το χάος», ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά ξεκάθαρα ότι το χάος είναι η εφαρμογή του Μνημονίου και υποστηρίζει ότι η ενίσχυση και τελικά η επικράτηση της Αριστεράς μέσα από μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι αυτή που θα δώσει «σταθερότητα, ελπίδα και προοπτική στον ελληνικό λαό».
Στο μεταξύ, με την επίσημη προσχώρηση της Σ. Σακοράφα και του Π. Κουρουμπλή στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί πλέον 11 βουλευτές, ενώ, όπως ανακοίνωσε, ο Α. Μητρόπουλος θα είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής.