από το Περιστύλιο…

Γενικώς τις τελευταίες ημέρες της Βουλής λέγανε και… κλαίγανε. Διότι σε πόσους από τους εθνοπατέρες θα επιτρέψει το εκλογικό σώμα να επιστρέψουν τον επόμενο μήνα στα βουλευτικά έδρανα; Πολλοί είχαν την προνοητικότητα να φύγουν μόνοι τους και άλλοι περιμένουν να τους διώξει ο κόσμος… Σε κάθε περίπτωση, για κάθε βουλευτή που βλέπει σκούρα τα πράγματα, οι τελευταίες παραστάσεις… Μπεν Χουρ που ανέβαιναν στη Βουλή έδωσαν ευκαιρίες για ομιλίες-κύκνεια άσματα.

• Με τη συνέχιση των εργασιών της Βουλής μέχρι και τη Μ. Τρίτη, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που βρήκαν εύκολο βήμα για να ξεκινήσουν τον… τηλεοπτικό προεκλογικό αγώνα. Όπως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που άδραξε την ευκαιρία για να επιτεθεί στον Αντ. Σαμαρά και να υποσχεθεί δίχτυ προστασίας για χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους, ώστε να μην αισθανθεί κανείς θύμα της κρίσης. Ο ίδιος άνθρωπος που τους έκοβε πριν κάνα δυο μήνες τις συντάξεις. Μιλάμε για μεγάλο δούλεμα! Άλλοι, όπως ο Κώστας Γείτονας, που ανακοίνωσε την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές, αποχαιρέτησαν από το βήμα της Βουλής τους ψηφοφόρους. Και άλλοι έχτιζαν το μέλλον, όπως η Ροδούλα Ζήση, που με ένα μελοδραματικό κρεσέντο προσέβλεπε σ’ αυτούς από τη θέση της αντιπροέδρου…

• Είπε και άλλα η Ροδούλα. Θεά η Ροδούλα. Ιδού μία από τις πολλές παρεμβάσεις της: «Τελευταία ημέρα Συνόδου, δεν είναι μέρα εντυπωσιασμού! Σύνεση, περισυλλογή, περισσότερη σοφία… Κύριε Αϊβαλιώτη, εσείς είστε τόσο συνετός! Κύριε Ροντούλη, είστε συμπλεγματικό κόμμα; Έχετε πρόβλημα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ; Πόσο μίλησε ο κ. Βενιζέλος; Με μιζέριες θα ασχολούμαστε;». Σωστά!

• Οι υπουργοί νομοθετούσαν μέχρι τελικής πτώσεως, μοίραζαν λεφτά στα κόμματα και ας χρωστάνε στις τράπεζες, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος με εμπρόθεσμη πλέον την τροπολογία-προεκλογικό πυροτέχνημα στο νομοσχέδιο Κουτρουμάνη για τον κανονισμό ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, έλυνε το θέμα των μεταναστών νομοθετώντας την απομόνωση όσων αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και την παραπομπή τους στις κατάλληλες υγειονομικές δομές. Τους οποίους, αλλοδαπούς, μάλλον βλέπει όπως τα αδέσποτα, αφού μίλησε για «αδέσποτους νοσούντες από λοιμώδη». Ενώ ο Χρυσοχοΐδης, που υπόσχεται προεκλογικά ότι θα εκλείψουν τα φαινόμενα, βλέπει την Ομόνοια… παράδεισο. Προφανώς σε όραμα. Άλλη μία άτυχη στιγμή των κυβερνώντων, που απέτυχαν να λύσουν το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.

• Μέχρι το κλείσιμο της Βουλής ο ΛΑΟΣ είχε βγει στο κλαρί, προκαλώντας τη μία μετά την άλλη ονομαστικές ψηφοφορίες. Πότε για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και πότε για τους λαθρομετανάστες. Στο θέμα του ξεπαγώματος τριών δόσεων της κρατικής επιχορήγησης προς τα κόμματα, ο ΛΑΟΣ προκάλεσε ονομαστική ψηφοφορία για να εκθέσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που με την πλειοψηφία της Βουλής φρόντισαν με την προσθήκη του «ανεκχώρητου και ακατάσχετου» να προστατευθούν ως δανειζόμενοι από τις τράπεζες, σε αντίθεση με πλήθος εργαζομένων που έχουν δανειοδοτηθεί. Ήταν όμως η Ντόρα που δημιούργησε θόρυβο, επιμένοντας ότι η τροπολογία είναι αντισυνταγματική. «Πείτε μου τι θα απαντήσουν στους έλληνες πολίτες που θα τους λένε “μου κόψατε το μισθό, μου κόψατε τη σύνταξη, αλλά ανοίξατε τα κρατικά ταμεία για να πάρετε εσείς 30 εκατομμύρια και να κάνετε εκλογές”. Είναι αίσχος αυτό, κύριε πρόεδρε!», είπε η πρόεδρος. Από κοντά και ο Ανεξάρτητος Έλληνας Πάνος Καμμένος: «Είναι προκλητικό προς τον ελληνικό λαό να δέχεστε τις εισηγήσεις της συγκυβέρνησης, η οποία θα εισπράξει 30 εκατομμύρια ευρώ, την ίδια στιγμή που το κράτος δεν πληρώνει εκείνες τις επιχειρήσεις που θα στερήσουν τους μισθωτούς από τον μισθό του Πάσχα και θα ενισχύσει τον πολιτικό αγώνα των συγκυβερνώντων και μόνο», είπε στον πρόεδρο της Βουλής.

Λέγε λέγε, κάτι από την… αριστερή φρασεολογία θα μείνει και για τις εκλογές.

• Την κυβέρνηση Παπαδήμου υπερασπίστηκε μέχρι τέλους ο Τάσος Γιαννίτσης. Κατʼ αρχάς είπε ότι είχε δίλημμα να συνυπογράψει και… καμία πρεμούρα να καταθέσει την τροπολογία. Υπερασπίστηκε τον εαυτό του από τις διάφορες κατηγορίες, λέγοντας ότι μπορεί να είναι εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, αλλά… δεν είναι σκουπίδι. Διακωμώδησε τις μελοδραματικές τοποθετήσεις όσων προέβαλαν ότι με τη ρύθμιση δεν θα αγοραστούν λαμπάδες, παπούτσια, παντόφλες, πουλάκια και οτιδήποτε άλλο…

Και βέβαια κάρφωσε τους πάντες, παρομοιάζοντας τα κόμματα με προβληματικές επιχειρήσεις, μιλώντας για τις προτάσεις του που πήγαν στις ελληνικές καλένδες και αφορούσαν μείωση της επιχορήγησης κατά 25%, επιβολή πλαφόν και περιορισμό της σε μία φορά για γενικές εκλογές και μία για ευρωεκλογές, ενώ κάλεσε τα κόμματα να δικαιολογήσουν τις δαπάνες τους.

Από την ψηφοφορία προτίμησαν να την… κοπανήσουν 86 βουλευτές. Μεταξύ αυτών οι Γ. Ραγκούσης, Β. Παπανδρέου, Μ. Χρυσοχοΐδης, Σ. Ξυνίδης, Θ. Πάγκαλος, Κ. Μητσοτάκης, Α. Σπηλιωτόπουλος, Π. Παναγιωτόπουλος, Ό. Κεφαλογιάννη, Φ. Πιπιλή. Η τροπολογία πέρασε με 155 ψήφους βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Καταψηφίστηκε από τον ΛΑΟΣ, τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Δημοκρατική Αριστερά, την Κοινωνική Συμφωνία, τη Δημοκρατική Συμμαχία, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

• Κι αν είσαι και παπάς, με την αράδα σου θα πας. Ή μήπως με το μπόι σου; Πρόεκυψε, όταν ο Γιάννης Αμοιρίδης της Δημοκρατικής Αριστεράς ζήτησε τον λόγο:

«Θέλετε κι εσείς τον λόγο, κύριε Αμοιρίδη; Ορίστε, έχετε τον λόγο», απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής στο αίτημά του.

– Γ. Αμοιρίδης: «Δεν κάνουμε φασαρία εμείς, κύριε πρόεδρε. Συζητάμε με ευγένεια».

– Φ. Πετσάλνικος: «Όλοι με ευγένεια εδώ, δόξα τω Θεώ, συζητάνε».

– Γ. Αμοιρίδης: «Εννοώ χωρίς φωνές τουλάχιστον»

– Φ. Πετσάλνικος: «Σε πιο χαμηλούς τόνους, λέτε».

– Γ. Αμοιρίδης: «Δεν απαιτούμε να μας δείτε. Δεν έχουμε το ανάλογο μπόι βέβαια. Έχουμε όμως το ανάλογο ήθος. Μπορεί να μην μας βλέπετε από πλευράς ύψους, αλλά από πλευράς ήθους μπορείτε να μας βλέπετε».

– Φ. Πετσάλνικος: «Σταθείτε στο ύψος σας, κύριε Αμοιρίδη!».

– Γ. Αμοιρίδης: «Όσο διαθέτω, κύριε πρόεδρε. Τουλάχιστον σε όλο όσο διαθέτω!»


Σχολιάστε εδώ