αμυντικά θέματα

Προεκλογική συγκέντρωση στο Πεντάγωνο!

ξ Μαθαίνουμε ότι κινητοποιήθηκαν όλες οι υπηρεσίες του ελληνικού Πενταγώνου, ώστε να γεμίσει η αίθουσα του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας στις 4 Απριλίου για την πραγματοποίηση διάλεξης με θέμα την οδική ασφάλεια. Η διάλεξη έγινε από ιδιωτικό φορέα, παρουσία του αναπληρωτή ΥΕΘΑ Γιάννη Ραγκούση, που είχε και την πρωτοβουλία να την οργανώσει. Ίσως έτσι να εξηγείται η μεγάλη κινητοποίηση και παρουσία των αρχηγών της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού. Ο ίδιος ο κ. Ραγκούσης έλαβε τον λόγο, για να θυμηθεί ατάκες από το προηγούμενο πόστο του, όσον αφορά την προτεραιότητα που δίνει η Πολιτεία στο θέμα της οδικής ασφάλειας. Η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε, ο υπουργός απουσίαζε, οπότε μια «ατραξιόν» σε γεμάτο αμφιθέατρο ήταν ό,τι έπρεπε για τον αναπληρωτή μας…

Στα συρτάρια της «επιτελικής ωρίμανσης»…

• Ενδιαφέρουσα η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Γιάννη Ραγκούση σε ερώτηση του βουλευτή Κυριάκου Βελόπουλου με θέμα τον θεσμό των Ειδικών Έφεδρων Οπλιτών (ΕΕΦΟΠ). Τι συμπέρασμα βγαίνει; Ότι επί 14 μήνες δεν κατάφερε να εκδοθεί μία κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών με την οποία θα καθορίζονται τα θέματα παροχών. Μάλιστα, μας πληροφορούν ότι η εν λόγω απόφαση «βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας» και ότι μετά την έκδοσή της «θα ακολουθήσει η γνωμάτευση του ΣΑΓΕ για τον καθορισμό του αριθμού και των ειδικοτήτων ΕΕΦΟΠ κατ’ έτος, όπως προβλέπεται στην ήδη εκδοθείσα υπουργική απόφαση». Να θυμίσουμε ότι η διάρκεια της επιπλέον εφεδρικής υποχρέωσης καθορίζεται σε εξάμηνα και δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από τρία έτη. Η εφεδρική υποχρέωση εκπληρώνεται με τον βαθμό και την ειδικότητα που φέρουν και στον κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων στον οποίο υπηρετούν ή στην εφεδρεία του οποίου ανήκουν. Πολύ φοβάμαι όμως ότι ελλείψει χρημάτων ο θεσμός αυτός, όπως και παλαιότερα ο θεσμός των ΟΒΑ (Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης), θα μείνει στα συρτάρια της «επιτελικής ωρίμανσης»…

Το ξέρατε ότι:

• Το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, «έχοντας εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες των υποδομών και του προσωπικού του», εκτελεί ημερησίως 16 μαγνητικές τομογραφίες, 54 υπερηχογραφήματα, 40 αξονικές τομογραφίες και 15 μαστογραφίες, πέραν όλων των επειγόντων περιστατικών που εξυπηρετούνται άμεσα; Παρ’ όλα αυτά, όλοι διαμαρτύρονται, γιατί ο χρόνος αναμονής -εκτός από το εν ενεργεία προσωπικό- φτάνει και τις δύο εβδομάδες για μία αξονική ή υπερηχογράφημα, αλλά ακόμη και τους τρεις μήνες για μία μαστογραφία! Σημειώνεται ότι το ΓΕΝ καθόρισε την προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των ασθενών, η οποία κατά σειρά περιλαμβάνει: τα επείγοντα περιστατικά, τους νοσηλευόμενους ασθενείς, το εν ενεργεία στρατιωτικό προσωπικό -το οποίο δεν έχει άλλη δυνατότητα για εκτέλεση των εξετάσεων που χρειάζεται- και τέλος τους αποστράτους και τα μέλη των εν ενεργεία και των αποστράτων.

Ξεκίνησαν οι επισκέψεις…

• Όλη η στρατιωτική ηγεσία ταξίδεψε Μ. Τετάρτη και Μ. Πέμπτη, για να ανταλλάξει τις καθιερωμένες ευχές με το προσωπικό. Έτσι, ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος επισκέφθηκε το Β’ και Γ’ Σώμα Στρατού, ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Ζιαζιάς μονάδες στην Ικαρία, Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι, ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Αντώνης Τσαντηράκης μονάδες σε Λήμνο και Σκύρο και ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης το ΝΝΑ και ναυτικά παρατηρητήρια. Κουράγιο…

Ε, εσείς, κύριοι έλληνες εφοπλιστές

• Είστε, και μπράβο σας, η πρώτη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο.
• Η πατρίδα διέρχεται, ως γνωστόν, μια φοβερή κρίση. Θα απαντήσετε: Καλά να πάθει, αφού εμπιστεύτηκε το πηδάλιο του καραβιού που λέγεται ΕΛΛΑΣ σε ανεπαρκείς και φαύλους πολιτικούς.
• Η κρίση, όμως, αυτή έχει θύμα την Άμυνα, την ελάχιστη δύναμη αποτροπής που πρέπει να διαθέτει η χώρα. Τις ΕΔ, φρουρό των τελευταίων ιχνών αξιοπρέπειας, που την έχει ανάγκη η χώρα.
• Απαιτείται γρήγορα και με ταχύτητα «πρόσω ολοταχώς» η βοήθειά σας.
• Να μεταφέρετε ΔΩΡΕΑΝ από τις ΗΠΑ υλικά που μας διατίθενται δωρεάν. Το έχουμε ανάγκη. Χρήματα για τα ναύλα δεν υπάρχουν και, αν δώσουμε έστω και 1 δολάριο για υλικό που δεν είναι ευρωπαϊκό (γιατί αν ήταν, δεν θα φώναζαν), η Γερμανία, η Αυστρία, η Φινλανδία απειλούν να μας κατασπαράξουν.
• Βοηθήστε, κύριοι εφοπλιστές του Πειραιά, της Γλυφάδας, της Βουλιαγμένης, του λονδρέζικου Σίτι, της Νέας Υόρκης.

Μια ιδέα επ’ αυτού

• Μήπως ο κ. υπουργός, ομού μετά του κ. Α/ΓΕΕΘΑ, πρέπει να καλέσουν τη διοίκηση των ελλήνων εφοπλιστών, επί τούτου, προς ενημέρωση και αίτημα βοηθείας;
• Ένα ωραίο γεύμα εργασίας στο μεγαλοπρεπές Σαρόγλειο δεν ακούγεται άσχημα. Εγώ θα προτιμούσα το ωραιότατο Δώμα – Εστιατόριο του ΓΕΝ (για να είναι το περιβάλλον ναυτικό). Το οποίο, αν δεν με απατά η μνήμη μου, το… εκσυγχρόνισε ο κ. Παπαντωνίου (μανία αυτός ο υπουργός με τους εκσυγχρονισμούς!), αναθέτοντας το έργο απευθείας, χωρίς διαγωνισμό, όσο όσο, σε σύζυγο επιχειρηματία, μεγαλοδημοσιογράφου.
• Καλό Πάσχα σε όλους.

Αναβάθμιση μαχητικών F-16

• Λίγο προ της αναχωρήσεως του κ. Αβραμόπουλου για τις ΗΠΑ, δημιουργήθηκε ένας αβάσιμος θόρυβος από «συνωμοσιολόγους», ότι ο υπουργός πηγαίνει ειδικώς εκεί για να κλείσει συμφωνία αναβάθμισης των F-16.
• Πριν κοπάσει αυτός ο θόρυβος, δόθηκε, έμμεσα, απάντηση από το ΓΕΑ, το οποίο στις 28 Μαρτίου δέχτηκε εκπροσώπους της μεγάλης εταιρείας BAE, που παρουσίασαν δική τους πρόταση για τον εκσυγχρονισμό, πέραν αυτής της LOCKHEED. Η ΒΑΕ έχει, ήδη, εκσυγχρονίσει F-16 στην Ταϊβάν και την Κορέα.
• Συμπέρασμα: Όταν οι ενδιαφερόμενοι είναι τουλάχιστον δύο, παύει να ισχύει η απευθείας ανάθεση.
• Πολύ καλά έπραξε το ΓΕΑ να ακούει κάθε πρόταση. Εξυπηρετείται η διαφάνεια…

Addio del passato

• Είναι η περίφημη άρια του αποχωρισμού από την «Τραβιάτα» του Βέρντι.
• Αυτό το μεγάλο «αντίο» λέει η Άμυνα στη RAYTHEON, που εγκαταλείπει, βάζει λουκέτο στο γραφείο της στην Αθήνα και το μεταφέρει στην Άγκυρα, παρακαλώ.
• Τι αφήνει πίσω της; Μια εκκρεμότητα με το σύστημα ASPIS των F-16 και δύο καλές συνεργασίες – επενδύσεις με την INTRACOM DEFENSE και τη ΜΕΤΚΑ. Κι αυτές τις δραστηριότητες, όταν κλείσουν οι συμβάσεις, θα τις μεταφέρει απέναντι! Γιατί; Όπως ισχυρίζονται, απουσιάζει εντελώς κάθε πρόθεση ή προθυμία συνεργασίας από τις ελληνικές Αρχές.
• Απλώς σημειώνω, κι ας βρεθεί ένας να με διαψεύσει, ότι γαλάζιος ΥΕΘΑ είχε δώσει εντολή στη γραμματέα του να απαντά μονίμως σε αιτήματα επίσκεψης εταιρειών – κολοσσών που τα προϊόντα τους λειτουργούν στις ΕΔ μας: «Ο κ. υπουργός δεν κάνει συναντήσεις με επιχειρηματίες». Η δουλειά του ήταν να κάνει κι αυτό, με πλήρη διαφάνεια. Στο υπουργείο, βέβαια. Και όχι σε πολυτελείς «γιάφκες» του Βύρωνα ή των νοτίων προαστίων ή σε κότερα.
• Πρέπει κάποτε να ξεφύγουμε από αυτές τις αγκυλώσεις φοβικών, άτολμων και ανεπαρκών πολιτικών.

Άστοχες ενέργειες

• Εκεί που καλά καθόταν, ικανοποιημένη, η ΕΑΑΣ (Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού), μετά την επίσκεψή της στον γίγαντα Πετσάλνικο, που, όπως ο μέντοράς του Γιωργάκης, δεν δίνει έναν παρά για το Στράτευμα, εκτόξευσε πύραυλο – μανιφέστο, με το οποίο ζητούσε την ιδιωτικοποίηση του ΝΙΜΤΣ, με την υστερόβουλη σκέψη ότι θα εισπράττονται πόροι από το ΜΤΣ, οπότε θα… πάχαινε το μέρισμα.
• Ευτυχώς, επενέβη έγκαιρα ο Α/ΓΕΣ, Αντγος κ. Κων. Ζαζιάς, και τα μάζεψαν. Το από το 1942 λειτουργούν νοσοκομείο των βετεράνων στο παζάρι;
• Δεν γνωρίζουν ότι το ΜΤΣ, το οποίο δίνει το μέρισμα, δεν έχει ιδιοκτησιακά δικαιώματα στο νοσοκομείο; Ό,τι είχε, τα αντάλλαξε με ακίνητη περιουσία που του διατέθηκε. Το ΝΙΜΤΣ είναι ΝΠΔΔ με ιδιοκτήτη το κράτος, το ΥΕΘΑ.
• A propos, που λένε οι Γάλλοι, ο Οργανισμός SUPERBRANDS-Greece, μετά μακροχρόνια έρευνα, κατέταξε το ΝΙΜΤΣ μεταξύ των δέκα πρώτων διακεκριμένων νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας. (Τα 4 από τα 10 κρατικά, δηλαδή Αγία Σοφία, Παίδων / ΝΙΜΤΣ / Αγλαΐα Κυριακού / Ευαγγελισμός.)
• Θα διερωτηθεί, οπωσδήποτε, κάποιος: Αποδίδει και εξυπηρετεί τους βετεράνους το ΝΙΜΤΣ; Η απάντηση είναι η εξής: Είναι εμφανής η προσπάθεια από τη διοίκηση, αν λάβουμε υπόψη τα «φέσια» από τα ασφαλιστικά ταμεία, την περίθαλψη μεταναστών και την περικοπή δαπανών.


Σχολιάστε εδώ