Αβεβαιότητες και παρεμβάσεις
Το όλο σκηνικό, όπως διαμορφώνεται, δημιουργεί αβεβαιότητα ως προς το αποτέλεσμα της κάλπης και ανησυχία για την επόμενη ημέρα. Ο προβληματισμός εκτείνεται όχι μόνον πέραν των γεωγραφικών ορίων της χώρας, αλλά και πέραν του Ατλαντικού. Ωστόσο, αυτό σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογεί την ωμή, πρωτοφανή παρέμβαση της Κρ. Λαγκάρντ, που έδωσε «γραμμή» στους έλληνες ψηφοφόρους προς τα κόμματα που στηρίζουν το Μνημόνιο, επισημαίνοντας ότι δεν θα ήταν σοφή επιλογή το να καταφύγουν σε… περιθωριακά κόμματα που λαϊκίζουν! Ταυτόχρονα, ο… γνωστός Β. Σόιμπλε χαρακτήρισε τις εκλογές ως ένα «εμπόδιο» που πρέπει να ξεπεραστεί. Με τις παρεμβάσεις τους αυτές ουσιαστικά ρίχνουν νερό στον μύλο της αποσταθεροποίησης και ακυβερνησίας και αποδεικνύουν ότι δεν έχουν αντιληφθεί την οριακή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα πράγματα στην Ελλάδα.
Απόλυτος…
ΣΤΟ εσωτερικό μέτωπο, ο Αντ. Σαμαράς περιέγραψε τη στάση που θα τηρήσει η ΝΔ στην πορεία προς τις εκλογές, αλλά και την επόμενη ημέρα. Επανέλαβε το δίλημμα «αυτοδυναμία ή ακυβερνησία;», απέκλεισε το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, οπότε η επανάληψη των εκλογών θα είναι μονόδρομος. Υπογράμμισε ότι ο επόμενος πρωθυπουργός θα είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, δηλώνοντας εμμέσως ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε επανάληψη του μοντέλου Παπαδήμου. Ακόμη, ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε τον Β. Βενιζέλο συνυπεύθυνο (με τον Γ. Παπανδρέου) για όσα συνέβησαν την προηγούμενη διετία, ενώ για τα μικρότερα κόμματα της Δεξιάς -Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΛΑΟΣ, Δημοκρατική Συμμαχία- είπε ότι έχουν στόχο να αποτρέψουν την αυτοδυναμία της ΝΔ και ουσιαστικά λειτουργούν ως σωσίβιο για το ΠΑΣΟΚ, του δίνουν άσυλο για τα εγκλήματα που διέπραξε. Τον κίνδυνο ακυβερνησίας επισημαίνει και ο Β. Βενιζέλος, ωστόσο προκρίνει τη λύση της κυβέρνησης συνεργασίας, που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα οξυμμένα προβλήματα της χώρας. Κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά για παλαιοκομματικές αντιλήψεις, λέγοντας ότι οι υποτιθέμενες εναλλακτικές προτάσεις του είτε είναι ανέφικτες είτε δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από την «τρόικα». Στο… κενό έπεσε η πρόταση του Αλ. Τσίπρα για κοινή κάθοδο των κομμάτων της Αριστεράς και των Οικολόγων στις οκτώ μονοεδρικές περιφέρειες, αναδεικνύοντας εκ νέου τον βαθύ διχασμό που υπάρχει στον ευρύτερο χώρο. Η Αλ. Παπαρήγα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι νοθεύει τη λαϊκή συνείδηση, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ στα πρώτα χρόνια, ενώ ο Φ. Κουβέλης χαρακτήρισε την πρόταση επικοινωνιακό τρικ. Ωστόσο, εμφανίστηκε ανοικτός σε μια ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία, με βασικούς όρους την παραμονή στην Ευρωζώνη και τη σταδιακή απεμπλοκή από το Μνημόνιο.
Τέλος εποχής…
Η έναρξη της προεκλογικής περιόδου «σημαδεύεται», ωστόσο, από τη σύλληψη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Α. Τσοχατζόπουλου για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα («ξέπλυμα μαύρου χρήματος»). Το όνομά του εμπλέκεται στην υπόθεση με τις «μίζες» για την αγορά των γερμανικών υποβρυχίων, ενώ διαπιστώθηκε ροή «μαύρου χρήματος» μέσω «off shore» εταιρειών. Παράλληλα, από τις δηλώσεις του «πόθεν έσχες» δεν δικαιολογείται η αγορά ακινήτων και κυρίως της κατοικίας του επί της Δ. Αρεοπαγίτου. Οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου ποικίλες και εκ διαμέτρου αντίθετες: Η Αλ. Παπαρήγα μίλησε για «εκλογικό αποπροσανατολισμό», ενώ η Ντ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι «επιτέλους, η Δικαιοσύνη λειτούργησε». Παράλληλα με τον κ. Τσοχατζόπουλο συνελήφθησαν και δύο άλλοτε στενοί του συνεργάτες, που φέρονται να εμπλέκονται στις «off shore» και τις αγοραπωλησίες ακινήτων.
Φουρτούνες
ΕΝΤΟΝΗ πολιτική αντιπαράθεση με φόντο την απεργία των ναυτεργατικών σωματείων, που είχε αποτέλεσμα να ματαιωθούν τα δρομολόγια των πλοίων, να πληγεί η τουριστική κίνηση και να δημιουργηθεί «αλαλούμ» στη μεταφορά προϊόντων. Ο Β. Βενιζέλος κατηγόρησε τη ΝΔ για επαμφοτερίζουσα στάση, με τον εκπρόσωπό της να του απαντά ότι «η διαστρέβλωση (σ.σ. των θέσεων της ΝΔ) και η παραπληροφόρηση δεν θα τον σώσουν». Η υπουργός Ανάπτυξης Ά. Διαμαντοπούλου έστρεψε τα πυρά της κατά του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας ότι είναι αυτό που υποκινεί τις κινητοποιήσεις, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στον τουρισμό, την οικονομία και την εικόνα της χώρας διεθνώς. Το ΚΚΕ υπεραμύνθηκε του δικαίου της απεργίας και απευθυνόμενο προς την κυβέρνηση και προσωπικά την κ. Διαμαντοπούλου μίλησε για «λυσσασμένους μισθοφόρους των εφοπλιστών»! Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να προχωρήσει στην επιστράτευσή τους. Μερίδα συνδικαλιστών προειδοποιούν για ανάλογες κινητοποιήσεις κατά τη θερινή περίοδο, αν κι εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
«Πρόκληση»
ΣΦΟΔΡΕΣ επικρίσεις και ισχυρές αναταράξεις προκάλεσε στο εσωτερικό των κομμάτων η έγκριση από τη Βουλή της τροπολογίας για τη χρηματοδότηση ύψους 28 εκατ. ευρώ. Στην ψηφοφορία από τους 214 βουλευτές που μετείχαν, μόλις… 155 ψήφισαν «ναι», 56 είπαν «όχι», ενώ 3 δήλωσαν «παρών» και οι υπόλοιποι απείχαν. Από τις πλέον ηχηρές απουσίες αυτές των Θ. Πάγκαλου, Β. Παπανδρέου, Γ. Ραγκούση από πλευράς ΠΑΣΟΚ, Κ. Μητσοτάκη και Μ. Βαρβιτσιώτη από τη ΝΔ. Η τροπολογία ψηφίστηκε από τα δυο μεγάλα κόμματα, το ΚΚΕ παρέστη, αλλά δεν πήρε μέρος στην ψηφοφορία, αντίθετοι ήταν ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Αριστερά, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΛΑΟΣ, που έκαναν λόγο για απόφαση-πρόκληση προς τους πολίτες, που βλέπουν να «πετσοκόβονται» οι μισθοί και οι συντάξεις τους. Τέλος, η Ντ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε παράνομη την απόφαση και δήλωσε ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια. Η στάση του κ. Ραγκούση έχει ενοχλήσει την ηγεσία, αλλά και πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ίδιος έχει δηλώσει έτοιμος να παραιτηθεί από την κυβέρνηση αν του ζητηθεί από τον πρωθυπουργό.