Με ανοιχτά χαρτιά στη μάχη ο Σαμαράς

Η ένταση που επικρατεί στην κοινωνία και το κλίμα απαξίωσης για τον πολιτικό κόσμο τον προβληματίζουν, αλλά δεν φαίνεται να μετριάζουν τις… προσδοκίες του. Εκτιμά ότι οι πολίτες θα κατανοήσουν την κρισιμότητα των στιγμών και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το μέλλον του τόπου κι έστω και την ύστατη ώρα θα προσχωρήσουν στις απόψεις του, δίνοντας στη ΝΔ την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Θα δώσω τη μάχη για μια ισχυρή κυβέρνηση κι ο λαός θα το καταλάβει», σημειώνει σε κάθε ευκαιρία. Σ’ αυτό ακριβώς στοχεύει και η κατηγορηματική άρνησή του στο ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, όπως και η προειδοποίηση ότι η έλλειψη αυτοδυναμίας οδηγεί αναπόφευκτα σε νέες εκλογές.

Αυτοδυναμία ή ακυβερνησία ή νέες εκλογές. Κόντρα στις δημοσκοπήσεις και στις επιθυμίες συγκεκριμένων κέντρων (όπως έχει επισημάνει), ο πρόεδρος της ΝΔ θέτει στόχο την αυτοδυναμία, δίνοντας μάλιστα διαστάσεις εθνικής αναγκαιότητας. Επικαλούμενος μια σειρά λόγους και αιτίες, υπεραμύνεται της θέσης του ότι μια ισχυρή και μονοκομματική κυβέρνηση αποτελεί μονόδρομο και ότι είναι η μόνη που μπορεί να αντιμετωπίσει τα οξυμμένα προβλήματα της χώρας. Μια κυβέρνηση που θα εφαρμόσει συγκεκριμένη πολιτική, χωρίς συμβιβασμούς και ιδεολογικές προσμείξεις. Προβάλλει και λόγους αντικειμενικούς, που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία αυτής καθαυτής της κυβέρνησης. Πώς μπορεί κάποιος να πάρει σημαντικές αποφάσεις ή να κάνει μεγάλες αλλαγές όταν «θα είναι συνδεδεμένος με το τηλέφωνο με κάποιον άλλον ηγέτη και θα πρέπει να πάρει έγκριση και άδεια» από τον αρχηγό του κόμματος με το οποίο συγκυβερνά, διερωτήθηκε σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του. Παρά τις αντίθετες απόψεις που υπάρχουν και εντός ΝΔ, ο κ. Σαμαράς επαναδιατυπώνει τη θέση του ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας η λύση θα είναι η επανάληψη των εκλογών.

Κυβέρνηση συνεργασίας ίσον αδύναμη κυβέρνηση. Με την εμπειρία προφανώς και από την κυβέρνηση Παπαδήμου, ο πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος στην προοπτική μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ενώ αφήνει σαφείς αιχμές εναντίον όσων -εντός κι εκτός Ελλάδος- προωθούν τη συγκεκριμένη «λύση», ότι επί της ουσίας «θέλουν την αυριανή κυβέρνηση αδύναμη κι ελεγχόμενη». Προσθέτει, μάλιστα, «αδύναμες κυβερνήσεις σε μια τέτοια περίοδο τις θέλουν μόνον εκείνοι που εκπροσωπούν ένα φαύλο πολιτικό σύστημα και δεν ενδιαφέρονται να αλλάξει ουσιαστικά τίποτα». Πέραν των άλλων, μια συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ θα «φρενάρει» όσες αλλαγές σχεδιάζει να προωθήσει η ΝΔ, από τη διαφάνεια και την αποκατάσταση της ευνομίας μέχρι την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και των προβλημάτων της παιδείας. Ακόμη, η συγκεκριμένη συγκυβέρνηση θα λειτουργήσει ως «πλυντήριο» για τα «εγκλήματα» που διαπράχθηκαν επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, αφού η ΝΔ δεν θα μπορέσει να κινήσει τις διαδικασίες για την απόδοση των ευθυνών, ιδίως και πρωτίστως, δε, για την υπαγωγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στον μηχανισμό στήριξης.

Όχι άλλος Παπαδήμος. Για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε και ο Λ. Παπαδήμος κλήθηκε να τεθεί επικεφαλής της κυβέρνησης συνεργασίας, ο Αντ. Σαμαράς εκφράζει ανοιχτά την αντίθεσή του σε τέτοιου είδους λύσεις. Έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι μετά τις εκλογές, και εφόσον καταστεί αναπόφευκτη η συγκυβέρνηση δύο ή περισσότερων κομμάτων, πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος κι όχι κάποιος τραπεζίτης ή τεχνοκράτης.

Η θέση του αυτή έχει πολιτική αφετηρία: Πρώτον, δεν μπορεί να εκχωρείται η πρωθυπουργική εξουσία σε πρόσωπο που δεν έχει τη λαϊκή έγκριση. Δεύτερον, διότι η επιλογή αυτή υποδηλώνει την αδυναμία των πολιτικών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του αξιώματος. Τρίτον, διότι ο τεχνοκράτης ή ο τραπεζίτης που καλείται να αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού παρεκκλίνει της βασικής αποστολής και ενίοτε εφαρμόζει δικές του πολιτικές. Είναι προφανές ότι ρόλο σ’ όλα αυτά έχει διαδραματίσει και η συνεργασία του κ. Σαμαρά με τον κ. Παπαδήμο, που κάθε άλλο παρά ανέφελη ήταν, ασχέτως αν η ΝΔ απέφυγε να δημοσιοποιήσει τις αντιρρήσεις της σε μια σειρά αποφάσεις και συμπεριφορές, προκειμένου να μη θέσει σε κίνδυνο τη συνοχή και τη σταθερότητα της κυβέρνησης. Ο κ. Σαμαράς έχει και… προσωπικούς λόγους να ζητάει πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας να είναι ο αρχηγός του πρώτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, καθώς εκτός συγκλονιστικού απροόπτου τις εκλογές της 6ης Μαΐου θα τις κερδίσει η ΝΔ.

Και ενστάσεις…

Βουλευτές και στελέχη της παράταξης εκφράζουν την άποψη ότι ο κ. Σαμαράς στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν πρέπει να περιοριστεί στη διατύπωση του διλήμματος «αυτοδυναμία ή ακυβερνησία;», αλλά να «προκαλέσει» τα κόμματα που μάχονται στην αντίπερα όχθη στο μείζον ζήτημα της διακυβέρνησης του τόπου. Δηλαδή, να τους καλέσει όλους, ήτοι ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Αριστερά, Ανεξάρτητους Έλληνες, να σχηματίσουν κυβέρνηση και να αναλάβουν εκείνοι να βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Και αν αρνηθούν, τότε θα έχουν αυτοί την ευθύνη για την προσφυγή σε νέες εκλογές, τονίζουν οι βουλευτές της ΝΔ.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ