«Κάποιες υπηρεσίες» δουλεύουν για να αποκλείσουν τον ΛΑΟΣ

Σε συνέντευξή του στο «ΠΑΡΟΝ» επισημαίνει ότι «υπηρεσίες» εντός κι εκτός Ελλάδος επιδιώκουν να θέσουν εκτός Βουλής το κόμμα του. Εντάσσει, δε, στην προσπάθεια αποδυνάμωσης του ΛΑΟΣ και τις αποχωρήσεις των Μ. Βορίδη, Άδ. Γεωργιάδη. Παράλληλα, υπεραμύνεται των επιλογών του ως προς τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια (Β. Μπάρμπα, Γ. Κύρτσος, Αικ. Τσακάλου, Σπ. Χατζάρας κ.ά.), με το σκεπτικό ότι «όλη η κοινωνία πρέπει να έχει την εκπροσώπησή της και ο λαός θα αποφασίσει ποιον θα ψηφίσει».

Ακόμη, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κατηγορεί τον Αντ. Σαμαρά για «οβιδιακές μεταμορφώσεις», ενώ αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ντ. Μπακογιάννη, διότι -όπως τονίζει- τους… χωρίζει άβυσσος, ιδίως στα εθνικά θέματα. Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Καρατζαφέρη έχει ως εξής:

// Η προσχώρηση στον ΛΑΟΣ του γνωστού δημοσιογράφου Γ. Κύρτσου, που αποτελεί τη «φωνή» της κεντροδεξιάς παράταξης, ανακατεύει την πολιτική «τράπουλα».

Με τον Γ. Κύρτσο γνωριζόμαστε εδώ και 25 χρόνια. Δώσαμε κοινές μάχες, τότε στο πλευρό του Κ. Μκτσοτάκη. Με βοήθησε σε πολλά θέματα τότε με την TV-PRESS, τον βοήθησα σε πολλά θέματα με τον «Ελεύθερο Τύπο». Ήμασταν μαζί την εποχή του Βουδούρη στον «Ελεύθερο Τύπο», ο καθένας σε διαφορετικό μετερίζι. Μας έδιωξε και τους δύο η ΝΔ, εμένα από την ΚΟ και τον Γ. Κύρτσο από τον «Ελεύθερο Τύπο».

Ανταλλάσσουμε απόψεις και έχουμε μια κοινή πορεία και σκέψη. Υπήρχε μια κουβέντα τότε, να είναι μαζί με την Ν. Τζαβέλλα στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά δεν καρποφόρησε, γιατί είχε έντονες τότε επαγγελματικές ενασχολήσεις. Τώρα συζητήσαμε για τις ευθύνες που έχουμε για την επόμενη μέρα των εκλογών. Θα είναι μαζί μας.

Πιστεύω ότι είχε μεγάλη απήχηση, γιατί θεωρείται από τους πιο σοβαρούς δημοσιογράφους, χωρίς κορώνες και περιττούς λαρυγγισμούς. Είναι μια ήρεμη, αποφασιστική φωνή. Τον χρειάζεται ο τόπος και τον χρειάζεται ο ΛΑΟΣ.

// Στο ψηφοδέλτιό σας βλέπουμε, εκτός του Κύρτσου, και άλλες προσχωρήσεις, όπως του Μαντούβαλου στην Α’ Πειραιά, του Χατζάρα στη Β’ Αθηνών, της Μπάρμπα, της Τσακάλου και του Γ. Παπαμιχαήλ, επίσης στη Β’ Αθηνών.

Εμείς έχουμε την αντίληψη ότι το Κοινοβούλιο δεν πρέπει να είναι κλωνοποιημένο και ο ένας να είναι αντίγραφο του άλλου.

Όλη η κοινωνία πρέπει να έχει την εκπροσώπησή της και ο λαός θα αποφασίσει ποιον θα ψηφίσει. Αυτό άλλωστε είναι και η Δημοκρατία. Είναι μέσα ο δικαστικός, ο στρατιωτικός, ο νομικός, ο γιατρός, ο καλλιτέχνης.

Έχουμε μια σειρά πολύ σημαντικών ανθρώπων. Ιδιαίτερα το ψηφοδέλτιο Επικρατείας πιστεύουμε ότι θα είναι από τα ισχυρότερα που έχουν παρουσιαστεί ποτέ στον ελληνικό λαό.

Κάποιες κατηγορίες Ελλήνων θέλουν εκπροσώπηση. Είχα κουβέντα με πάρα πολλούς απόστρατους, που μου είπαν πως θέλουν να αισθάνονται ότι έχουν μια γερή εκπροσώπηση από τα ψηφοδέλτια.

Έτσι, εμείς έχουμε υποψήφιο έναν εξαιρετικό αντιστράτηγο -των καταδρομών μάλιστα-, εξαιρετικά αγαπητό στο στράτευμα.

Έχουμε έναν εκπληκτικό καθηγητή της Ιατρικής, έχουμε δικαστικούς. Πράγματι, έχουμε ένα ψηφοδέλτιο «καθρέφτη».

// Πιστεύετε ότι με βάση τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις η λεγόμενη κεντροδεξιά «πολυκατοικία» -ένας όρος που εσείς καθιερώσατε- μπορεί να ανασυνταχθεί; Και μπορεί να υπάρξει ένας και μόνο διαχειριστής;

Όταν ανέλαβε ο κ. Σαμαράς, διάβασα στις εφημερίδες ότι θα κάνει Πολιτική Άνοιξη τη ΝΔ. Δεν το είχα πολυπιστέψει.

Τώρα, όμως, βλέπω πως στα δυο χρόνια που είναι αρχηγός έχουν προκύψει δύο κόμματα από τα σπλάχνα της ΝΔ. Προφανώς, αυτό δεν θεωρείται επιτυχία.

// Ποια είναι η άποψή σας για Βενιζέλο και Σαμαρά;

Τους έζησα από πολύ κοντά, σε έντονες στιγμές, τις βραδιές των αποφάσεων στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι αρκετές φορές παρεκτράπηκαν. Μια φορά, μάλιστα, κόντεψαν να πιαστούν στα χέρια και μπήκαμε στη μέση ο Λ. Παπαδήμος και εγώ για να ηρεμήσουν. Και θυμάμαι που είπα στον Λ. Παπαδήμο «βγάλε έξω τον Βενιζέλο για να μπορέσουμε να ηρεμήσουμε», όπερ και εγένετο. Αυτοί οι δύο δεν «κολλάνε», δεν έχουν καλή χημεία.

// Βλέπετε να μην πετυχαίνει η ευρύτερη συστράτευση των κομμάτων την επομένη των εκλογών, ώστε να μπορέσει να κυβερνηθεί η χώρα;

Είναι μια συγκεκριμένη εκπροσώπηση. Πρέπει να δει κανείς προσεκτικά και να αποκλείσει κάποιους.

Υπάρχουν ευκαιριακοί αρχηγοί, αμετανόητοι αρχηγοί, αρχηγοί των άκρων.

Κλείνει ο αριθμός εκείνων οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι ασφαλείς συνομιλητές για το αύριο της χώρας.

Γι’ αυτό πρέπει να προσέξει ο ελληνικός λαός ποιος έχει την εμπειρία, ποιους γνωρίζει η Ευρώπη, ποιοι γνωρίζουν την Ευρώπη, ποιοι έχουν δείξει υπευθυνότητα. Και η εξαλλωσύνη, η αγκύλωση, η άρνηση δεν είναι στοιχεία ανάπτυξης μιας περαιτέρω πορείας.

// Πιστεύετε πως η πρόσκλησή σας προς Σαμαρά και Βενιζέλο σε τηλεοπτικό διάλογο, προκειμένου να ειπωθούν στον ελληνικό λαό όλες οι αλήθειες των ημερών της συγκυβέρνησης, θα βοηθήσει στο ξεκαθάρισμα του τοπίου;

Βεβαίως. Ο λαός πρέπει να ξέρει τι έγινε αυτούς τους δυόμισι μήνες που ήμασταν μαζί στο Μ. Μαξίμου. Τι πρέσβευαν και τι πρέσβευα. Ποιες ήταν οι διαφορές μας, πού τσακωθήκαμε, πού υποχώρησαν και πού υποχώρησα. Δεν θα έρθουν βέβαια, γιατί ξέρουν ότι θα νικηθούν κατά κράτος από τα γεγονότα εκείνης της περιόδου. Όμως, αν το τολμούσαν, εγώ θα δεχόμουν η συνάντηση να γίνει σε όποιο κανάλι θέλουν, με οποιαδήποτε σύνθεση θέλουν και θα έβγαινε όλη η αλήθεια, που είναι σαφώς υπέρ των δικών μας θέσεων.

// Σας κατηγορούν για αλλαγή στάσης και θέσης, αλλά πολλές φορές στα προγράμματά τους αντιγράφουν το δικό σας πρόγραμμα.

Εγώ χαίρομαι και θέλω να ευχαριστήσω δημόσια ιδιαίτερα τον κ. Καμμένο, που έχει πάρει τον κύριο κορμό του δικού μας προγράμματος – προτάσεις που έχουμε θέσει εμείς από το 2000, όπως για την ανασύσταση της ΜΟΜΑ. Βλέπουμε τώρα και τα άλλα κόμματα να τα φέρνουν, κι αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο. Φαίνεται ότι «κοπιάρουν» αυτά που λέμε και έχουμε ως βασικό άξονά μας.

Επίσης, πολλά πράγματα έχει πάρει και η ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό μας χαροποιεί και δεν μας δημιουργεί κανένα άλλο συναίσθημα. Αυτό σημαίνει ότι αδυνατούν από μόνοι τους να βρουν καινοτόμες λύσεις. Αλλά τα κόμματα τα οποία έχουν ουσία έχουν φανεί από τη διαδρομή τους μέσα στο Κοινοβούλιο. Και νομίζω ότι ο ελληνικός λαός μάς έχει πιστώσει πολλά θετικά από αυτά που ψηφίστηκαν, όπως η ρύθμιση των αυθαιρέτων, που ήταν δική μας πρόταση, όπως και μια σειρά άλλων θεμάτων, που θα βγουν πιο έντονα τις ημέρες της προεκλογικής περιόδου.

// Θα συνεργαζόσασταν με την Μπακογιάννη σε μια κυβέρνηση σωτηρίας;

Με την κ. Μπακογιάννη έχουμε μια σειρά διαφωνιών, ιδιαίτερα στα εξωτερικά θέματα. Εμείς δεν δεχόμαστε τη σύνθετη ονομασία με παράγωγο «Μακεδονία» στα Σκόπια, δεν θέλουμε να μπει η Τουρκία στην ΕΕ, αλλά να έχει ένα ειδικό καθεστώς. Μας χωρίζει μια άβυσσος στα θέματα αυτά. Όμως, απ’ ό,τι παρακολουθώ τον τελευταίο καιρό στο Κοινοβούλιο, έχει βάλει πολύ νερό στο κρασί της σε κάποια πράγματα.

// Συνεργασία με τον Μάνο…

Ο κ. Μάνος είναι νεοφιλελεύθερος. Εγώ θεωρώ τους νεοφιλελεύθερους τόσο επικίνδυνους για τον τόπο όσο τον κομμουνισμό.

// Το τελευταίο διάστημα φαίνεται να γύρισε κάπως το κλίμα των δημοσκοπήσεων υπέρ του ΛΑΟΣ, έπειτα από μια περίοδο κάμψης που παρατηρήθηκε.

Εγώ δεν πιστεύω ότι ήταν τέτοια η κάμψη. Ήταν μια προκατασκευασμένη κάμψη. Έχω την αίσθηση ότι στο εσωτερικό της χώρας δουλεύουν κάποιες υπηρεσίες οι οποίες θέλουν να αποκλείσουν κάποιους ανθρώπους. Δεχτήκαμε μια οργανωμένη επίθεση, αλλά μέσα από την πείρα μου δημιούργησα τα απαραίτητα αντίμετρα.

Ο ΛΑΟΣ έχει μια σταθερή βάση, η οποία είναι παραπάνω από το εκλογικό αποτέλεσμα του 2009 και θα φανεί στις κάλπες σε έναν μήνα.

// Πιστεύετε ότι η αποχώρηση κάποιων στελεχών από το κόμμα οφείλεται στο ίδιο πλαίσιο που αναφερθήκατε πιο πριν ή έγιναν κάποια λάθη ενδεχομένως;

Έχω την αίσθηση ότι εντάσσεται σε αυτό, στην προσπάθεια αποδυνάμωσης. Αυτό όμως είχε συνέπεια να σφυρηλατηθεί μια ακόμα πιο δυνατή ομάδα.

Κάποιοι ασπάστηκαν τις αρχές του νεοφιλελευθερισμού, κάποιοι επιμένουν ότι είναι μονόδρομος η παρέμβαση-συμμετοχή των Αμερικανών στα πράγματα.

Εμείς πιστεύουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει μια ισχυρή εξωτερική πολιτική, στην οποία χωράει και η Ρωσία. Από εκεί και πέρα, ο καθένας έχει μια τιμή.

// Ο ΛΑΟΣ μπορεί να μην έχει κυβερνήσει, όπως τα δύο άλλα κόμματα, αλλά συμμετείχατε, έστω και για μικρό διάστημα, στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Μήπως πρέπει να απολογηθείτε στον ελληνικό λαό γι’ αυτό;

Αν δεν ήμασταν εμείς, ο κ. Σαμαράς θα είχε δεχτεί ως πρωθυπουργό τον Νο 2 του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Πετσάλνικο. Και με φώναξαν για να γίνει η διαδικασία της ορκωμοσίας. Άρα εγώ, που πρότεινα τον Παπαδήμο, πρότεινα κάτι έξω από το ενεργό ΠΑΣΟΚ. Τι θα είχε συμβεί αν πρωθυπουργός της χώρας ήταν το υποκατάστατο του κ. Παπανδρέου; Αυτό ήταν μια μεγάλη προσφορά μου στην πατρίδα και, νομίζω, είναι και η κορυφαία πολιτική μου πράξη στα είκοσι χρόνια που πολιτεύομαι.

// Υπάρχει ελπίδα να μπει ένα αίσιο τέλος σε αυτό το δράμα που ζει ο ελληνικός λαός και, αν ναι, πότε το τοποθετείτε χρονολογικά;

Με το Μνημόνιο δεν πρόκειται να βγούμε από την ύφεση εμείς, ίσως και η επόμενη γενιά. Υπάρχει άλλος δρόμος, που εμείς τον έχουμε προτείνει και ήταν και η διαφωνία μου μέσα στην κυβέρνηση. Είπα ότι χρειάζεται μορατόριουμ πέντε ετών χωρίς να πληρώνουμε δόσεις, να κεφαλαιοποιήσουμε το χρέος και να ξοφλήσουμε σε βάθος 35ετίας με επιτόκιο 1% -όσο δανείζει η ΕΚΤ τις άλλες τράπεζες της Ευρώπης- και να δίνουμε 10 δισ. ευρώ ετησίως, χωρίς να υπάρχει αυτή η κόπωση που υπάρχει τώρα στην οικονομία. Με μείωση του ΦΠΑ στο 15%, με μείωση του συντελεστή φορολόγησης και μια άλλη σειρά πραγμάτων. Έτσι θα βγούμε από την κρίση. Με τον τρόπο που προτείνει το Μνημόνιο, θα ταλαιπωρούμαστε για μακρύ χρονικό διάστημα.

// Μιλήσατε για εκλογές-γινάτι από έναν πολιτικό αρχηγό, εννοώντας τον κ. Σαμαρά, προφανώς. Πιστεύετε ότι ο λαός θα ψηφίσει με θυμό ή με σωφροσύνη;

Σαφώς και ο κόσμος θα πάει με θυμό εξαιτίας όλων αυτών που μεθόδευσαν. Ο θυμός δεν είναι καλός σύμβουλος. Από θυμό γίνονται εγκλήματα και δεν πρέπει να γίνει ένα έγκλημα εις βάρος της Δημοκρατίας και την οικονομίας. Ο κ. Σαμαράς λέει αυτοαναιρούμενα πράγματα. Τη μία λέει «θα πάω σε συνεχείς εκλογές επιδιώκοντας την αυτοδυναμία» και την άλλη λέει ότι «πρωθυπουργός θα γίνει ο αρχηγός του πρώτου κόμματος» – επομένως δέχεται ότι θα υπάρχει κουβέντα. Δεν μπορώ να τον παρακολουθήσω, έχει οβιδιακές μεταμορφώσεις. Το γινάτι είναι βλαπτικό για την πατρίδα. Ως εκ τούτου, πάμε σε αυτές τις εκλογές, οι οποίες είναι καθοριστικές για το αύριο της χώρας, βιαστικά και εκβιαστικά.


Σχολιάστε εδώ