XΡΗΜΑτιστήριο

Το προβάδισμα φαίνεται να ανήκει στον εφοπλιστή κ. Ρέστη, όχι τόσο γιατί έχει στο δυναμικό του τον πρώην υποδιοικητή του βασικού της μετόχου κ. Καζατζή, ο οποίος γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στη γαλακτοβιομηχανία, αλλά επειδή έχει υποσχεθεί διοικητική θέση σε υψηλόβαθμο στέλεχος ιδιωτικού πιστωτικού ιδρύματος που ασχολείται με τα αγροτικά και έχει αναλάβει να πείσει την ΕΑΣ Ιωαννίνων να του πουλήσει τις μετοχές της, τις οποίες και θα επιστρέψει εντός ενός έτους μετά το deal. Έχουμε συνέχεια…

> Ποτέ δεν είναι αργά, αρκεί να υπάρξουν ηγέτες που δεν θα στρέψουν το πιστόλι στον κρόταφο της χώρας τους! Επειδή, απ’ ό,τι φαίνεται, η πρώτη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι αρκετή και αναμένεται νέα -πιθανόν στη λήξη της προθεσμίας για τους κρατικούς τίτλους αλλοδαπού δικαίου-, θα θέλαμε να επαναφέρουμε στο τραπέζι την έννοια του επαχθούς χρέους, εκείνου δηλαδή που συνάπτει μια κυβέρνηση χωρίς τη συμφωνία των πολιτών της χώρας και που οι πιστωτές γνώριζαν επ’ αυτού, μήπως και υπάρξουν δεύτερες σκέψεις, αλλαγή στάσης, διαφορετική λογική στην αντιμετώπιση των δημοσιονομικών.

> Πρόκειται για διαχρονικούς οικονομικούς δείκτες! Υψηλές μερισματικές αποδόσεις, χαμηλή τιμή σε σχέση με την εσωτερική αξία και μικρή αναλογία τιμής προς κέρδη θα πρέπει να αποτελούν ευαγγέλιο για τους επενδυτές που αναζητούν μετοχές με προοπτικές.

> Με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια! Με πρόσχημα τη στημένη κόντρα μεταξύ των στελεχών του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και των προέδρων των προς αποκρατικοποίηση εταιρειών, επιχειρείται να ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα των υποψήφιων αγοραστών, που δεν είναι άλλο από τον διαχωρισμό των υποδομών από την καθαυτό λειτουργό επιχείρηση, ούτως ώστε να υφαρπάξουν το φιλέτο με χαμηλότερο τίμημα.

> Με αγωγές και μηνύσεις γενικού περιεχομένου δεν πρόκειται να πετύχουν τίποτε… Εκτός κι αν αυτός είναι ο στόχος! Αν οι διοικήσεις ταμείων, οργανισμών, φορέων κ.λπ., των οποίων τα ομόλογα «κουρεύτηκαν» νταβατζίδικα από την κυβέρνηση Παπαδήμου, θέλουν πράγματι να βγάλουν άκρη, αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να προσανατολιστούν στο πότε τα αποθεματικά τους μετατράπηκαν σε κρατικούς τίτλους και σε ποια τιμή κτήσης, έτσι ώστε να ξεκαθαριστεί αν κάποιοι γνώριζαν εκ των προτέρων και μεθόδευσαν δόλια την πορεία προς αυτή την κατεύθυνση.

> Το σχέδιο λεηλασίας του τραπεζικού μας συστήματος ήταν καταπληκτικό – βγάζουμε το καπέλο στους εμπνευστές του. Αφού αρχικά η «τρόικα» πήρε τους τραπεζίτες μας με το μέρος της, παρέχοντάς τους ρευστότητα και επιβάλλοντας κάθε είδους αντεργατικό μέτρο, στη συνέχεια τους πέταξε, υφαρπάζοντας τα κλειδιά των μαγαζιών τους, έτσι ώστε στο τέλος να ξεπουληθούν έναντι πινακίου φακής σε αλλοδαπά συμφέροντα. Η έκθεση βιωσιμότητας ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ, που θα διαχωρίζει τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα σε συστημικά και μη ή, αν προτιμάτε, σε βιώσιμα και μη, όπως ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι, αναμένεται να κρίνει ποια από αυτά θα ανακεφαλαιοποιηθούν (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς, ΤΤ), σε ποια θα ακολουθηθεί η λύση των εξαγορών – συγχωνεύσεων (Attica, Proton, Probank, FBB) και σε ποια ο διαχωρισμός σε good και bad (ΑΤΕ).

> Είναι πολλά τα χρήματα που διακυβεύονται! Ποιος ελέγχει τους διορισμένους από τη Δικαιοσύνη διαμεσολαβητές – πραγματογνώμονες των εταιρειών που υπάγονται στις διαδικασίες συνδιαλλαγής του άρθρου 99 του Ν.3588/2007; Και το ρωτάμε αυτό γιατί υπάρχουν πληροφορίες περί συμφωνιών κάτω από το τραπέζι, είτε υπέρ των χρεωστών είτε των πιστωτών.

> Αν μιλάμε για μαϊμού-απομακρύνσεις, σημαίνει ότι η ζημιά για το προβληματικό ΙΚΑ-ΤΑΥΣΟ είναι μεγάλη! Είναι γεγονός ότι θυγατρική εταιρεία κρατικά εποπτευόμενης τράπεζας έκανε μαζική χρήση ενός ευεργετικού-φωτογραφικού νόμου, προκειμένου οι αποχωρήσαντες στην 25ετία υπάλληλοί της να λάβουν άμεσα σύνταξη, που είθισται να καταβάλλεται μόνο σε περίπτωση απόλυσης;

> Και ο νοών… νοείτω! Κάτι πρέπει να γίνει με τα μετοχικά πακέτα που αλλάζουν χέρια έναντι σημαντικού discount μεταξύ μελών οικογενειών βασικών μετόχων εισηγμένων εταιρειών, καθώς οι υπεραξίες που προκύπτουν καλύπτουν πλήθος οικονομικών τους προβλημάτων.

> Ο Θεός να μας βγάλει ψεύτες, αλλά οι πολιτικοί εξακολουθούν να συμπεριφέρονται σαν να μην έχουν μάθει το παραμικρό, σαν να μην έχουν συνειδητοποιήσει το κακό που έχουν προκαλέσει! Ένας μήνας πριν από τις εκλογές, και από την πασαρέλα της Βουλής παρήλασαν οι νέοι επικεφαλής της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου.

> Ας αφήσει κάτι και για τους επόμενους, δεν θα τον παρεξηγήσουμε! Μια ακόμα δουλειά που δεσμεύει τον ΟΛΠ έσπευσε να κλείσει ο κ. Ανωμερίτης, καθώς ενέκρινε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της OLP Consulting Logistics, έτσι ώστε να προχωρήσει στην υπογραφή προγραμματικών συμφωνιών, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.

> Περί της Alapis ο λόγος! Μπορεί λεφτά για τις βασικές λειτουργίες της εταιρείας να μην υπάρχουν, ωστόσο χρήματα για την πρόσληψη διεθνούς φήμης ελεγκτικού οίκου, που θα εκπονήσει το επιχειρηματικό της σχέδιο, βρέθηκαν…

> Επειδή πρόκειται για θέμα εθνικής ασφάλειας, θα τεθεί άραγε βέτο από τους εθνοπατέρες; Ποια η θέση των κομμάτων για την πρόθεση της διοίκησης του ΟΤΕ, δηλαδή της Deutsche Telekom, να πουλήσει τον δορυφόρο Hellas Sat, προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει τον δανεισμό του οργανισμού;

> Η επιθυμία των αλλοδαπών επιχειρηματιών, διαταγή για κάποιους έλληνες πολιτικούς! Δεν πρόλαβε καλά καλά η ηγεσία των γερμανών βιομηχάνων να ζητήσει επισήμως τη δημιουργία fund, που θα επενδύουν σε λιμάνια, μαρίνες κ.λπ., και η υπουργός Ανάπτυξης – Ναυτιλίας έθεσε ήδη το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

> Για να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη! Όσο άξιες εισαγγελικής διερεύνησης είναι οι ατασθαλίες που εντοπίστηκαν στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, άλλο τόσο αντικείμενο δικαστικού ελέγχου θα έπρεπε να αποτελέσουν οι καταγγελίες των συνδικαλιστών για: 1) τον κώδικα λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς, που παρέχει εξασφαλισμένα έσοδα, 2) το άνοιγμα της αγοράς στη λιανική, με αβάντες σε αεριτζήδες επιχειρηματίες και 3) το τέλος ΑΠΕ, προκειμένου να υπάρχουν εγγυημένες τιμές. Και δεν είναι μόνο αυτές οι περιπτώσεις, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε πολλές ακόμη, όπως αυτήν της απόκτησης του 49% στα εργοστάσια παραγωγής φωτοβολταϊκών της Silcio, χωρίς να προηγηθεί κάποια ανοικτή διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος και να συμμετέχουν άλλοι υποψήφιοι επενδυτές.

> Ας είναι καλά το Δημόσιο, που παραμονές εκλογών του 2004 είχε πουλήσει το περιουσιακό του στοιχείο έναντι πινακίου φακής! Ο όμιλος Ελλάκτωρ «έσωσε» την παρτίδα με την κερδοφόρα ρευστοποίηση μέρους της συμμετοχής του στην European Goldfields.

> Το θέμα είναι να προχωρά κανείς μέχρι εκεί που τον παίρνει! Μεταξύ των έξι, από τους συνολικά 28 κατηγορούμενους για το σκάνδαλο στην Proton, στους οποίους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, συγκαταλέγεται το πρώην μεγαλοστέλεχος της τράπεζας, κ. Αντώνης Αθανάσογλου. Το ερώτημα είναι γιατί δεν έκανε χρήση του νόμου 3904/10, καθώς, βάσει του άρθρου 406Α του Ποινικού Κώδικα, θα μπορούσε να είχε αποφύγει τη δίωξή του, πριν τον καλέσει ο Εισαγγελέας να τον εξετάσει ως ύποπτο;

> Και μετά σου λέει ότι δεν αποτελεί το μακρύ, αόρατο, χέρι των τραπεζών! Πρόστιμο 20.000 ευρώ επεβλήθη στην Τειρεσία ΑΕ από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, καθώς καταχώρισε στο αρχείο της στοιχεία και τα ανακοίνωνε σε τρίτους αποδέκτες, χωρίς να έχει ελέγξει την ακρίβειά τους, δημιουργώντας έτσι πρόβλημα στην πιστοληπτική ικανότητα του άμεσα ενδιαφερομένου.

> Θα το σκεφτεί πολύ σοβαρά να τοποθετηθεί ξανά σε ελληνικούς κρατικούς τίτλους! Αντί για κέρδη 133 εκατ. ευρώ, η Ελληνική Τράπεζα παρουσίασε ζημίες 87 εκατ. ευρώ, λόγω του κόστους της απομείωσης των ελληνικών ομολόγων, εξέλιξη που την οδήγησε σε περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης κατά 66 εκατ. ευρώ.

> Έρχονται και παρέρχονται οι ημερομηνίες που θα έπρεπε να παρθούν ουσιώδεις εταιρικές αποφάσεις, και ουδείς ενδιαφέρεται πέρα του να τηρηθούν τα τυπικά, ώστε να μην υπάρξουν μπλεξίματα με τις αρχές! Για του λόγου το αληθές, εξέπνευσε η χρονική περίοδος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Ηλεκτρονικής Αθηνών, με την εταιρεία να ανακοινώνει ότι θα συγκαλέσει γενική συνέλευση, προκειμένου να ληφθεί εκ νέου σχετική απόφαση, όταν βελτιωθεί η οικονομική συγκυρία ή κριθεί σκόπιμο.

> Εδώ δεν δανειοδοτούν τις υγιείς, θα δώσουν χρήματα στις προβληματικές; Τι κι αν η Ευρωπαϊκή Διεύθυνση Ανταγωνισμού απεφάνθη ότι η εκδοθείσα εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου υπέρ των πιστωτριών τραπεζών για τη χρηματοδότηση του επιχειρησιακού σχεδίου της Εν. Κλωστοϋφαντουργίας δεν παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία. Εντούτοις οι διοικήσεις των τελευταίων αποφεύγουν ακόμα και να απαντήσουν στην αντίστοιχη της εταιρείας, με αποτέλεσμα να βρίσκεται προ των πυλών της πτώχευσης.

> Ο εκφοβισμός των δανειοληπτών δεν πρόκειται να περάσει! Ας μην απειλούν οι τράπεζες ότι το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε μαζικές πωλήσεις των κατοικιών που έχουν δεσμεύσει, καθώς αφενός η νομοθεσία δεν τους το επιτρέπει (αναμένεται νέα παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών και αύξηση του ορίου απαιτήσεων), αφετέρου οι τιμές τους θα πέσουν κατακόρυφα, πλήττοντας έτσι τα χαρτοφυλάκια των στεγαστικών τους και κατ’ επέκταση τους ισολογισμούς τους.

> Είτε χρωστάς είτε όχι, κάτι ενδιάμεσο δεν υπάρχει! Από τη στιγμή που κάποιος οφείλει στην εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ., γιατί του κατάσχονται μόνο οι τελικές πληρωμές ΕΣΠΑ και όχι οι προκαταβολές ή/και οι ενδιάμεσες;

> Οι ευθύνες ανήκουν στην πολιτική ηγεσία και όχι στους πολίτες, καθώς οι πρώτοι είναι που σύναψαν τις συμφωνίες με όρους ενάντια στα συμφέροντα του Δημοσίου! Η απώλεια εσόδων των παραχωρησιούχων, ελέω της πτώσης της κυκλοφοριακής ροής και της άρνησης πληρωμής των διοδίων, ενισχύει το χρηματοδοτικό κενό, με αποτέλεσμα είτε την περικοπή των έργων είτε την ανάγκη αποζημίωσης των αναδόχων.

> Αν και αυτές δεν είναι πρακτικές που παραπέμπουν στη δημιουργία καρτέλ, τότε τι είναι; Τι κι αν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ με βάση τους τιμοκαταλόγους χονδρικής έχουν υψηλά περιθώρια κέρδους σε κάποια προϊόντα… Εντούτοις εξακολουθούν να διατηρούν τις τιμές αυτών σε παραπλήσια επίπεδα.

> Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τις αγοραπωλησίες αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού! Οι κάτοχοί τους ψάχνουν να τα «σκοτώσουν», ενώ οι υποψήφιοι μνηστήρες κρατάνε πισινή, γιατί δεν εμπιστεύονται το αφερέγγυο κράτος, που άλλα λέει τη μια και άλλα την άλλη…

> Αν και δεν περιμένουμε απάντηση, δεν μπορούμε να μην κάνουμε την ερώτηση! Κύριε Μποτόπουλε, πρόεδρε της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αληθεύει ότι υπήρξε τραπεζική παρέμβαση, προκειμένου είτε να μην μπουν σε επιτήρηση είτε να τοποθετηθούν το πολύ για μια εβδομάδα οι μετοχές τριών εισηγμένων επιχειρήσεων που ανήκουν στους κλάδους των κατασκευών και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης; Είναι γεγονός ότι τα χαρτιά τους είτε έχουν χρησιμοποιηθεί ως ενέχυρο για δάνεια είτε έχουν μπει ως margin για την παροχή πίστωσης;

> Οι απομακρύνσεις στις ΑΧΕΠΕΥ δεν αφορούν μόνο απλούς υπαλλήλους, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη! Για του λόγου το αληθές, στη χρηματιστηριακή εταιρεία του φτερωτού αλόγου φαίνεται να έχουν δρομολογήσει την αποχώρηση του κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος φυσικά δεν πρόκειται να πάει χαμένος, αφού αφενός είναι μέλος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, αφετέρου οδεύει για επικεφαλής εισηγμένης εταιρείας. Έχουμε συνέχεια…


Σχολιάστε εδώ