υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

Με δεδομένο ότι ένα από τα φαβορί, ο Ν. Αναστασιάδης, ήταν από τους υπέρμαχους του Σχεδίου Ανάν, ενώ ο κατά πάσα πιθανότητα υποψήφιος του ΑΚΕΛ Δ. Χριστόφιας έχει σφραγίσει τη θητεία του με αντιφατικούς χειρισμούς και επώδυνες διαπραγματευτικές παραχωρήσεις, υπάρχει μεγάλο πεδίο δράσης για μια τρίτη, ανεξάρτητη υποψηφιότητα, κι αυτό το κενό θέλει να καλύψει ο κ. Λιλλήκας. Αν μη τι άλλο, έχει μια καθαρή πατριωτική πρόταση για το Κυπριακό και μια σύγχρονη αντίληψη για την Κύπρο.

— Εξεπλάγησαν δήθεν στη Βουλή όσοι είδαν την τροπολογία με την οποία χαριζόταν στα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας το 80% του προστίμου για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Η ρύθμιση ήταν προφανώς αντισυνταγματική, καθώς εισήγαγε διάκριση εις βάρος πολιτών λόγω των θρησκευτικών πεποιθήσεών τους, μια και οι χριστιανοί θα καλούνταν να πληρώσουν το 100% του προστίμου.

• Αλλά δεν διάβαζαν και δεν άκουγαν εδώ και μέρες ότι υπήρχε διαγκωνισμός για την «πατρότητα» του ρουσφετιού; Στην περιοδεία της στη Θράκη η κ. Μπακογιάννη και ο Αχμέτ Ιλχάν προέβαλαν δεόντως την τροπολογία ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας της προέδρου της ΔΗΣΥ, ενώ συγχρόνως οι δύο βουλευτές Χατζηοσμάν και Μάταντζη δήλωναν ότι είναι δικό τους επίτευγμα…

— Εκεί, πάντως, που νομίζαμε ότι ξεμπερδέψαμε με τον Τσετίν Μάταντζη, βλέπουμε να υποκύπτει στον πειρασμό το ΠΑΣΟΚ και να ετοιμάζεται να τον ξαναδεχτεί στις λίστες των υποψηφίων του. Κατανοητή η αγωνία του κ. Βενιζέλου να διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις, αλλά όχι για μερικές χιλιάδες ψήφους να δώσει τεχνητή αναπνοή στον κ. Μάταντζη… Εξάλλου, υπάρχουν αξιόλογοι υποψήφιοι στην Ξάνθη και θα είχε μια ευκαιρία τουλάχιστον να στείλει ένα μήνυμα στο τουρκικό προξενείο…

— Μεγάλη η βιασύνη για το Ανώτατο Υπηρεσιακό, που συνεδριάζει Μεγάλη Τετάρτη, εφόσον έδωσε το «πράσινο φως» ο κ. Δήμας, μια και κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι δεν ρωτήθηκε ο υπουργός. Για την Άγκυρα γίνεται τώρα όλος ο καβγάς, όπου υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι, αλλά εξίσου περιζήτητα αποδεικνύονται το Βατικανό και η Βαρσοβία…

— Πάντως, οι «εκλεκτοί» της τριανδρίας του ΥΠΕΞ «ΠΑ-ΠΑ-ΖΕ» θα πρέπει να περιμένουν λίγο ακόμη, ώστε να ξεμπλοκάρουν τα πιο «λαμπερά» πόστα, στην Ουάσινγκτον, στο Βερολίνο και στο Λονδίνο.

Βασική προϋπόθεση για την… κατανομή είναι να μην υπάρξουν μετακομίσεις στο ισόγειο του νεοκλασικού. Κάτι που είναι μάλλον απίθανο να μη συμβεί, παρά τα καλοπιάσματα που επιχειρούνται προς τη Συγγρού.

• Η Συγγρού, όμως, γνωρίζει πολύ καλά πρόσωπα και πράγματα στο ΥΠΕΞ, γνωρίζει τον ρόλο όσων μεταπηδούσαν από το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου στην ομάδα της κ. Μπακογιάννη και τανάπαλιν. Και το πιο σημαντικό, ξέρουν πολύ καλά όχι μόνο ποιοι είχαν ανάμειξη σε περιπτώσεις όπως αυτή της φυγάδευσης του κ. Καραβέλα της Siemens και ποιοι αναλάμβαναν πρωτοβουλίες απευθείας διαπραγμάτευσης με τους Τούρκους για το Αιγαίο, αλλά κυρίως ποιοι διαχειρίζονταν τα τελευταία χρόνια τις απόρρητες δαπάνες του ΥΠΕΞ…

— Χρειάζεται απόλυτη προσοχή και σοβαρότητα ο χειρισμός ειδήσεων που αφορούν θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. Έγινε η στρατιωτική άσκηση Ελλάδας-Ισραήλ-ΗΠΑ και κάποιοι σχολιαστές έσπευσαν να γράψουν στα μπλογκ τους ότι η άσκηση περιλάμβανε και σχέδια που στόχευαν την Τουρκία. Η «πληροφορία» ήταν προφανώς βγαλμένη από το μυαλό τους, στη λογική του «ευκόλως εννοούμενου».

— Πέραν του αρχικού πανικού που δημιουργήθηκε με την αναδημοσίευση της «πληροφορίας» από τουρκικά και ξένα ΜΜΕ, ήρθε πανηγυρική διάψευση από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ με τρόπο που μάλλον εξυπηρετούσε την Άγκυρα.

— Ιδιαίτερα προσεκτικά προετοιμασμένη ήταν η επίσκεψη του κ. Λουκά Παπαδήμου, η οποία θα λέγαμε ότι είχε εντελώς συμβολικό χαρακτήρα εάν δεν είχε αποδειχτεί τελικά χρήσιμη ώστε να υπάρξει δημόσια επίσημη τοποθέτηση από την Αθήνα στην έναρξη κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και ενώ η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο, που καθιστά πιο εύκολη την άσκηση έξωθεν πιέσεων και εκβιασμών.

— Άκουγαν και διάβαζαν δημοσιεύματα για την επίσκεψη του Β. Πούτιν στην Ελλάδα και στο Άγιο Όρος και απορούσαν τόσο στην ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα όσο και στη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα. Ακόμη και για ιδιωτικές επισκέψεις ηγετών του μεγέθους του κ. Πούτιν υπάρχει πλήρης, έστω και εμπιστευτική, ενημέρωση μέσω της διπλωματικής οδού. Όχι μόνο για λόγους διπλωματικής ευπρέπειας, αλλά και για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων ασφαλείας. Γι’ αυτό και επέμεναν οι αρμόδιοι ότι δεν υπήρχε θέμα επίσκεψης Πούτιν στην Ελλάδα.

— Μετά την εκδήλωση για τον εορτασμό των είκοσι χρόνων από την ίδρυση του ΚΕΑΔ στα Τίρανα, κάτι φαίνεται να κινείται στην επαναπροσέγγιση των δύο μειονοτικών οργανώσεων, της Ομόνοιας και του Mega. Η συνεργασία των δύο αυτών φορέων είναι επιβεβλημένη για το συμφέρον της μειονότητας.

— Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, η δήλωση του προέδρου του ΚΕΑΔ Β. Ντούλε, με την οποία τοποθετήθηκε θετικά στο ενδεχόμενο προβολής υποψηφιότητας για την προεδρία της Αλβανίας του Φάτος Νάνο. Ο κ. Νάνο ήταν από τους αλβανούς πολιτικούς που είχαν «στενούς» δεσμούς με την Ελλάδα, ενώ συγχρόνως η δήλωση Ντούλε στρώνει τον δρόμο για εκ νέου συνεργασία του ΚΕΑΔ με την αντιπολίτευση. Εξάλλου, με τον κ. Μπερίσα, ο οποίος έχει υιοθετήσει τους Τσάμηδες, μάλλον δεν υπήρχαν δυνατότητες προσέγγισης.

• Μια τραγική προσωπικότητα του κυπριακού Ελληνισμού έφυγε από τη ζωή. Ο λόγος για τον Ισαάκ Ισαάκ, πατέρα του ήρωα Τάσου Ισαάκ, τον οποίο δολοφόνησαν διά ξυλοδαρμού τούρκοι τραμπούκοι στα επεισόδια στη Δερύνεια το 1996. Λίγες ημέρες αργότερα ένα ακόμη παλικάρι, ο Σολωμός Σολωμού, έβρισκε τον θάνατο στο κοντάρι όπου είχε σκαρφαλώσει για να κατεβάσει την τουρκική σημαία. Ο Ισαάκ Ισαάκ κράτησε όλα αυτά τα χρόνια ζωντανή τη μνήμη του γιου του, περιμένοντας μάταια να δει τους δολοφόνους να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη.

— Το μήνυμα συμπαράστασης στην οικογένεια Ισαάκ που έστειλε ο Θ. Πάγκαλος δεν ήταν τυχαίο, καθώς είχε βαφτίσει το κοριτσάκι που έμεινε ορφανό το 1996, την Αναστασία Ισαάκ. Ήταν τότε που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης όρθωνε ακόμη ανάστημα, δεν είχε υποκύψει στα Σχέδια Ανάν και στο «μαζί τα φάγαμε»…


Σχολιάστε εδώ