Τα συν και τα μείον των μέτρων για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης

Άλλωστε ο νυν υπουργός έχει συνδέσει το όνομά του με τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και εν μέρει και στην πάταξη του κοινού εγκλήματος. Είναι, ίσως, πολύ γρήγορο να του αποδοθεί η προσωνυμία του «Ιαβέρη» των ημερών μας. Μια από τις αρετές του κ. Χρυσοχοΐδη είναι, χωρίς αμφιβολία, η αποφασιστικότητά του. Απόδειξη, η αναγγελία των πρόσφατων μέτρων για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος για τη χώρα μας, της λαθρομετανάστευσης, που είναι πιο έντονο και πιο οξύ απ’ ό,τι σε κάθε άλλη κοινοτική χώρα. Από τις στήλες αυτής της εφημερίδας έχει αναλυθεί από έγκριτο συνεργάτη της εις βάθος όλο το πλέγμα του προβλήματος, τόσο στην εσωτερική όσο και στη διεθνή διάστασή του. Συνεπώς η επανάληψη, παρότι πάντοτε διδάσκει, νομίζω ότι δεν θα ωφελήσει. Ωστόσο, ορισμένες επισημάνσεις για τα ληφθέντα μέτρα μπορεί να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόησή τους. Ήδη στα αναγγελθέντα μέτρα ασκείται κριτική ότι είναι αποσπασματικά, βεβιασμένα και δεν θα αποφέρουν τα προσδοκώμενα. Κυρίως αποδίδεται σε αυτά προχειρότητα και λέγεται ότι στοχεύουν περισσότερο στην εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων λόγω των επικείμενων βουλευτικών εκλογών. Ειδικότερα αμφισβητείται ότι τα «Κέντρα Φιλοξενίας» που θα διασπαρούν στην ελληνική επικράτεια θα λειτουργήσουν όπως νοούνται και αργά ή γρήγορα θα μετατραπούν σε «κέντρα συγκεντρώσεως», στα οποία θα εγκλείονται συλλήβδην παράνομοι οικονομικοί μετανάστες, πρόσφυγες που αιτούνται ασύλου, ακόμα και ευπαθή άτομα. Στη συνέχεια λόγω κορεσμού αυτών των κέντρων θα αφήνονται ελεύθεροι. Ακριβώς αυτοί οι φόβοι έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και «ψυχρή» υποδοχή από τους τοπικούς άρχοντες και τις τοπικές κοινωνίες.

Στα θετικά των αναγγελθέντων μέτρων εντάσσεται η ανακούφιση, έστω και προσωρινή, των κατοίκων του κέντρου της πρωτεύουσας και άλλων ευπαθών περιοχών της. Το σημαντικότερο όμως και θετικότερο στοιχείο των μέτρων είναι ότι στηρίζονται στο «Πρόγραμμα Δράσης – Action Plan», έργο της προηγούμενης υπουργίας στο αυτό υπουργείο του κ. Χρυσοχοΐδη και των συνεργατών του. Το «Action Plan», που έτυχε της επιδοκιμασίας της αρμόδιας επιτροπής της ΕΕ, προβλέπει τη λήψη σειράς μέτρων, σε συνετή βάση και με συγκεκριμένες πολιτικές. Ατυχώς, στο «πρόγραμμα δράσης» δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή και συνέχεια. Επί υπουργίας του κ. Χρ. Παπουτσή έμφαση δόθηκε στην πρόληψη, με την αναγγελία φράκτη στον Έβρο, αμφιβόλου αποτελεσματικότητας. Να θυμίσουμε ότι το Σινικό Τείχος δεν προστάτεψε αποτελεσματικά την κινεζική αυτοκρατορία από τις εισβολές των Μογγόλων ούτε η γραμμή Μαζινό τη Γαλλία από τη χιτλερική εισβολή. Στις ημέρες μας περίπου το ίδιο ισχύει για τις ΗΠΑ και τον φράκτη στα σύνορα με το Μεξικό.

Το «Action Plan» προβλέπει τη λήψη σειράς μέτρων που στοχεύουν όχι στην απώθηση, αλλά στη συνετή αντιμετώπιση, με τη δημιουργία κατάλληλου μηχανισμού, που με γρήγορες διαδικασίες θα είναι σε θέση να ξεχωρίζει τους πρόσφυγες που αιτούνται πολιτικού ασύλου από τους παράνομους οικονομικούς μετανάστες. Οι τελευταίοι θα επαναπροωθούνται στις χώρες προέλευσής τους. Η απώθηση στα σύνορα, πέραν των δυσκολιών που παρουσιάζει η αθρόα απέλαση ύστερα από επιχειρήσεις-«σκούπα», δεν ταιριάζει σε μια πολιτισμένη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία έχει αναλάβει διεθνείς δεσμεύσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Μόνο όταν οι επίδοξοι λαθρομετανάστες πεισθούν ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και ότι θα αντιμετωπιστούν όπως ορίζουν οι διεθνείς κανόνες δεν θα επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως ορμητήριο ή καταφύγιο. Η κυβέρνηση η σημερινή και η μελλοντική, που θα προκύψει από τις εκλογές, πρέπει να δεσμευτούν ότι θα κινηθούν στα πλαίσια του «Προγράμματος Δράσης», μαζί με την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα επιτρέψουν την ισομερή ανάληψη βαρών τόσο από την ΕΕ όσο και γενικότερα από τη διεθνή κοινότητα.


Σχολιάστε εδώ