Συμφωνία-«μαμούθ» 4 δισ. «δένει» τη ΔΕΗ με τη ΔΕΠΑ!

Η «συμφωνία-πλαίσιο» (αλλιώς, «προγραμματική σύμβαση», για να θυμηθούμε και τον ΟΤΕ…) θα «δέσει» τη ΔΕΗ με τη ΔΕΠΑ ως βασικό προμηθευτή αερίου για 9 ολόκληρα χρόνια (για 5 μιλούσαν οι αρχικές πληροφορίες, που είχαμε αποκαλύψει στο προηγούμενο φύλλο του «Π»), χωρίς την παραμικρή εγγύηση ότι οι τιμές πώλησης του αερίου θα είναι συμφέρουσες για τη ΔΕΗ!

Κύκλοι της διοίκησης Ζερβού, υπόψη των οποίων τέθηκαν στοιχεία του ρεπορτάζ του «Π», διαβεβαιώνουν ότι η συμφωνία θα είναι συμφέρουσα για την επιχείρηση, χωρίς όμως να σχολιάζουν ειδικότερα τις πληροφορίες και τα ζητήματα που ανακύπτουν, μέχρι να συζητηθεί το θέμα από το διοικητικό συμβούλιο. Μέλος του διοικητικού συμβουλίου με καίριο ρόλο αρνήθηκε να σχολιάσει μέχρι να ενημερωθεί επαρκώς.

Πάντως, αξιόπιστες πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι η «προγραμματική» συμφωνία ΔΕΗ – ΔΕΠΑ έχει δημιουργήσει πολλά ερωτήματα για τη σκοπιμότητά της, καθώς:

– Απαγορεύει στη ΔΕΗ για 9 χρόνια να αναζητήσει άλλον βασικό προμηθευτή φυσικού αερίου, αφού η ΔΕΠΑ θα καλύπτει τουλάχιστον το 80% των ετήσιων αναγκών της επιχείρησης. Οι ποσότητες που δεσμεύεται να αγοράσει η ΔΕΗ φθάνουν τα 11,5 δισ. κυβικά αερίου, αξίας άνω των 4 δισ. ευρώ, με τις τιμές που πωλείται σήμερα το αέριο στη ΔΕΗ από τη ΔΕΠΑ, βάσει της σύμβασης που έχουν οι δύο εταιρείες μέχρι το 2015. Η ΔΕΗ αναλαμβάνει αυτήν τη δέσμευση προμήθειας από τη ΔΕΠΑ σε μια περίοδο ραγδαίας πτώσης των τιμών στη διεθνή αγορά, που αναμένεται να συνεχισθεί λόγω της συνεχώς αυξανόμενης προσφοράς.

– Παρότι η ΔΕΗ αναλαμβάνει μια τόσο σημαντική δέσμευση έναντι της ΔΕΠΑ, η συμφωνία δεν αναφέρει το παραμικρό για την τιμή προμήθειας του αερίου, ώστε να διασφαλίζεται η θέση των υπερσύγχρονων μονάδων φυσικού αερίου της ΔΕΗ στον ανταγωνισμό. Σε μια σύγχρονη μονάδα παραγωγής με φυσικό αέριο, το κόστος του καυσίμου καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού κόστους παραγωγής και αν η ΔΕΗ αγοράζει ακριβότερα το αέριο από τους ιδιώτες ανταγωνιστές της θα κινδυνεύσει ακόμη και να τεθούν μονάδες της εκτός συστήματος, υπέρ των ιδιωτών ανταγωνιστών της!

– Παρ’ όλα αυτά, η συμφωνία δεν περιλαμβάνει κάποιον τύπο υπολογισμού της τιμής, που να εξασφαλίζει ότι η τιμή θα είναι συμφέρουσα για τη ΔΕΗ με βάση την εξέλιξη των διεθνών τιμών, αλλά αφήνει το θέμα σε μελλοντική, πιο ειδική διαπραγμάτευση, που θα γίνει από τον διευθύνοντα σύμβουλο. Άραγε, ποια διαπραγματευτική ισχύ θα έχει σε αυτήν τη συζήτηση η ΔΕΗ όταν θα έχει δεσμευθεί με μια συμφωνία-πλαίσιο, που δεν θα της επιτρέπει να στραφεί προς άλλες πηγές εφοδιασμού;

– Το σημαντικότερο, ίσως, όπως λένε πηγές με γνώση του θέματος, είναι ότι η ΔΕΗ ετοιμάζεται να κλείσει αυτήν την τεράστια συμφωνία με τη ΔΕΠΑ χωρίς να έχει καν μπει σε διαδικασία αναζήτησης προσφορών από άλλους προμηθευτές. «Ακόμη κι όταν ψάχνεις για ένα παντελόνι, κοιτάζεις δυο-τρεις βιτρίνες. Η ΔΕΗ ετοιμάζεται να κλείσει μια συμφωνία 4 δισ. ευρώ χωρίς την παραμικρή διερεύνηση της αγοράς», λένε οι ίδιες πηγές.

Πάντως, βέβαιο είναι ότι από τη συμφωνία θα έχει τεράστια οφέλη η ΔΕΠΑ και ο βασικός προμηθευτής της, η ρωσική Gazprom. Αυτά τα οφέλη δεν θα τα απολαύσει, όμως, το Δημόσιο ως μέτοχος της ΔΕΠΑ, αφού ήδη η διαδικασία ιδιωτικοποίησης βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο, με προσφορές από σχήματα 17 συνολικά ενδιαφερομένων, μεταξύ των οποίων και η Gazprom. Αν τελικά οι Ρώσοι αγοράσουν τη ΔΕΠΑ, το όφελός τους από αυτήν τη συμφωνία θα είναι διπλό, αφού θα κερδίσουν και ως προμηθευτές της ΔΕΠΑ αλλά και ως βασικοί μέτοχοι!

Νώντας Χαλδούπης


Σχολιάστε εδώ