Στον «πάγο» μέχρι τον Μάιο

Η επιστολή του Πατριάρχη, με την οποία πολλοί μητροπολίτες θεωρούν ότι παρεμβαίνει προκλητικά στα εσωτερικά της Εκκλησίας της Ελλάδος, δίνοντας συμβουλές και κάνοντας υποδείξεις, θα αποτελέσει θέμα συζήτησης των συνοδικών ιεραρχών στη συνεδρίαση του μηνός Μαΐου.

Η παραίνεση του κ. Βαρθολομαίου προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο να… νουθετήσει η τελευταία όσους μητροπολίτες έχουν «ξεφύγει από το μαντρί» και την επίσημη γραμμή που θέλει το Φανάρι έχει ρίξει λάδι στη φωτιά ακόμη μία φορά ανάμεσα σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη. Αν και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θεωρείται περισσότερο φιλοπατριαρχικός από τον μακαριστό προκάτοχό του, εντούτοις η στάση του Φαναρίου έχει πικράνει ακόμη και τους πιο πατριαρχικούς! «Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν είναι κανενός «το μαγαζάκι». Κανένας να μη θεωρεί εκεί στο Πατριαρχείο πως μπορούν να δίνουν τον ρυθμό και να χορεύουμε εμείς εδώ», έλεγε μητροπολίτης που δεν μασάει τα λόγια του και είναι πάντοτε επιφυλακτικός με τους χειρισμούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Εκκλησιαστικές πηγές εκτιμούν πως συγκεκριμένοι -νεόκοποι- μητροπολίτες «έδωσαν αέρα» στις διεκδικήσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και έχουν παρασύρει σε λάθος χειρισμούς και τον κ. Βαρθολομαίο, με αποτέλεσμα τώρα να μην μπορούν να μαζέψουν τα προβλήματα και τις έριδες. Οι περισσότεροι μέσα στην Ιερά Σύνοδο φέρονταν σφόδρα ενοχλημένοι από το ύφος με το οποίο είναι γραμμένη η επιστολή και από τις απαιτήσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Συμφώνησαν, ωστόσο, να τη βάλουν προς το παρόν στο συρτάρι, για να μη δείχνουν σε αυτήν την τόσο σημαντική περίοδο για την Ορθοδοξία ότι ασχολούνται με τα… ανθρώπινα.


Σχολιάστε εδώ