Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια
• Το ασανσέρ που λέγεται Χρηματιστήριο Αθηνών επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό του. Από το ξεκίνημα της χρονιάς και μέχρι τα μέσα Μαρτίου έδειξε θετική αντίδραση και «έγραψε» κέρδη, από κει και μετά και μέχρι τις πρώτες συνεδριάσεις του Απρίλη οι απώλειες ξεπέρασαν το 40%. Μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα.
• Με δυο λόγια, η Αθηνών είχε και έχει τους συνήθεις πρωταγωνιστές, τις τραπεζικές μετοχές, που αυτήν την περίοδο απλώς επιτείνουν την πτώση του Γενικού Δείκτη.
• Ο τραπεζικός κλάδος ουσιαστικά πιέζεται από την ημέρα που ανακοινώθηκε η συμφωνία της ανταλλαγής και του «κουρέματος» των ομολόγων. Οι επενδυτές ακόμα κινούνται υπό το βάρος της αβεβαιότητας που γεννούν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Την κατάσταση προφανώς δεν τη βοήθησαν οι εκτιμήσεις του προέδρου της ΕΚΤ. Ο κύριος Ντράγκι ουσιαστικά διαχώρισε τις ελληνικές τράπεζες σε βιώσιμες και μη και δήλωσε ευθέως πως «τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών έχουν εξανεμιστεί εξαιτίας του “κουρέματος” από το PSI» και ότι «η ΕΚΤ αποτιμά αυτήν την περίοδο ποιες ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να συνεχίσουν να συμμετέχουν ως αντισυμβαλλόμενοι στις πράξεις της». Με πιο απλά λόγια, ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης μάς υπενθύμισε πως υπάρχουν κάποιες ελληνικές τράπεζες που «αντέχουν» και μετά το PSI και το «κούρεμα» και θα μπορούν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται από την ΕΚΤ, ενώ κάποιες άλλες θα πρέπει να αρκεστούν στο πρόγραμμα έκτακτης ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA).
• Μην απορούμε, λοιπόν, για την «αβεβαιότητα» στον τραπεζικό κλάδο και γιατί μέσα σε λιγότερες από τρεις εβδομάδες οι απώλειες στις τράπεζες έχουν φθάσει σχεδόν στο ένα τρίτο των κερδών που είχαν πραγματοποιήσει από την αρχή της χρονιάς…
• Πέρα από τις τράπεζες, όμως, είχαμε και τις ζημίες-ρεκόρ των εισηγμένων, που επίσης λειτουργούν ως βαρίδι για το ΧΑ. Σε μια πρώτη ανάγνωση, οι ζημίες της χρήσης 2011 για την πλειονότητα των εισηγμένων ανήλθαν στα 7,36 δισ. ευρώ, ποσό-ρεκόρ και πρωτοφανές. Ακόμα και οι μισές περίπου από τις εταιρείες που, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, παρέμειναν κερδοφόρες το 2011, περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των εισηγμένων, είδαν την κερδοφορία τους να υποχωρεί σε σχέση με τη χρήση του 2010.
ΥΓ.: Το πόσο διευρυμένο είναι πια το πρόβλημα στην αγορά φαίνεται και από το στατιστικό στοιχείο που δείχνει πως οι περισσότερες εισηγμένες στο ΧΑ έχουν πια στόχο για το 2012 όχι να εγγράψουν τελικά κερδοφόρα χρήση, αλλά να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους. Με δυο λόγια, να διασφαλίσουν πως θα έχουν ρευστότητα και θα μπορούν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.