Σταμάτησε η ελεύθερη πτώση;

Πάντως, είναι πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα, ενώ κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου προειδοποίησαν αυτήν την εβδομάδα ότι υπάρχει ορατός κίνδυνος να χρειασθεί τον Ιούνιο όχι μόνο να συμφωνηθούν με την «τρόικα» τα νέα, δυσβάστακτα μέτρα για τη διετία 2013-2014 αλλά και να χρειασθούν έκτακτα διορθωτικά μέτρα για να κλείσει ο προϋπολογισμός του 2012.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Alpha Bank, είναι ενθαρρυντικό ότι τον Μάρτιο υπήρξε μια οριακή αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ (κατά 2%) που δείχνει, πιθανότατα, ότι σταμάτησε η ελεύθερη πτώση των λιανικών πωλήσεων, που είχε γίνει αισθητή ιδιαίτερα τον Ιανουάριο. Επίσης, μικρή βελτίωση καταγράφεται στον δείκτη οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ, που σύμφωνα με τους αναλυτές του Ιδρύματος πρέπει να αποδοθεί στην απομάκρυνση των φόβων για χρεοκοπία και στις προσδοκίες που πάντα δημιουργούνται εν όψει εκλογών.

«Μετά τις εκλογές», σημειώνει η Alpha, οριοθετώντας τις προσδοκίες ανάκαμψης, «αναμένεται να δοθεί νέα έμφαση στην εφαρμογή πολιτικών που θα οδηγήσουν στην ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας. Οι πολιτικές αυτές συμπεριλαμβάνουν την υλοποίηση του ΠΔΕ και του ΕΣΠΑ 2007-2013, την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, της εξοχικής κατοικίας και των εξαγωγών γενικότερα και την προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς όπως, μεταξύ άλλων, η ενέργεια, οι λιμένες, τα αεροδρόμια, η υγεία και οι μεταφορές, καθώς και επενδύσεων που σχετίζονται με τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας».


Σχολιάστε εδώ