Σκιές στην ομίχλη…

Τις αμέσως προσεχείς ημέρες αναμένεται (υποτίθεται) ότι θα προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, ωστόσο η καθυστέρηση τροφοδοτεί σενάρια περί μετάθεσης ή ακόμη και… αναβολής τους. Τα σενάρια ενισχύουν τόσο οι αργοί ρυθμοί ολοκλήρωσης της διαδικασίας ανταλλαγής των ομολόγων όσο και οι δυσκολίες που ανακύπτουν στην υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Παράλληλα, δεν λείπουν δηλώσεις και αναφορές από πολιτικούς και άλλους φορείς, που κάνουν λόγο για μετάθεση του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών τον Σεπτέμβριο ή, ακόμη… χειρότερο, για ολοκλήρωση της τετραετίας με ή χωρίς τον Λ. Παπαδήμο στη θέση του πρωθυπουργού. Η προοπτική αναβολής προκαλεί αντιδράσεις, με τη ΝΔ να ζητά από τον κ. Παπαδήμο να ορίσει «εδώ και τώρα» την ημερομηνία, ενώ υπέρ της άμεσης διεξαγωγής των εκλογών είναι όλα τα κόμματα της Αριστεράς. Αντίθετα, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αν και δεν το ομολογεί δημοσίως, θα προτιμούσε μια μικρή αναβολή, έστω λίγων εβδομάδων, ενώ ο Γ. Καρατζαφέρης επιθυμεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη, από 4 έως 12 μήνες! Αμφότεροι με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να αλλάξουν το κλίμα στις δημοσκοπήσεις και στην ελληνική κοινωνία.

Διεργασίες
ΚΑΘ’ ΟΔΟΝ προς τις εκλογές οι διεργασίες εντός και πέριξ των κομμάτων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Στο ΠΑΣΟΚ αναζητούν εναγωνίως υποψηφίους για τα ψηφοδέλτια, ενώ την ίδια ώρα μακραίνει ο κατάλογος των εν ενεργεία βουλευτών που ανακοινώνουν την απόφασή τους να αποχωρήσουν από την πολιτική. Ντ. Ρόβλιας, Σ. Μερεντίτη πρόσθεσαν το όνομά τους στον κατάλογο, ενώ έπεται συνέχεια. Στη ΝΔ έκλεισε ο κύκλος της επιστροφής των διαγραμμένων, και ο Αντ. Σαμαράς επανέφερε το δίλημμα «αυτοδυναμία ή ακυβερνησία και νέες εκλογές»! Από την πλευρά τους, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Π. Καμμένου με την προσχώρηση και δέκατου βουλευτή (Μιχ. Γιαννάκης) συγκρότησαν Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ακόμη πιο δύσκολη είναι η προσπάθεια του Γ. Καρατζαφέρη να στελεχώσει τα ψηφοδέλτια του ΛΑΟΣ, ενώ ο Στ. Μάνος, μετά το «ναυάγιο» της συμμαχίας με την Ντ. Μπακογιάννη, ανακοίνωσε τη… συμπόρευσή του με τον Γρ. Βαλιανάτο. Κατά τα λοιπά, το πολιτικό τοπίο παραμένει ρευστό και ασταθές, ενώ οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν σημαντικές ανακατατάξεις στις επερχόμενες εκλογές και είσοδο επτά-οκτώ κομμάτων στη Βουλή.

Στα βαθιά…
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ που θα προκύψει μετά τις εκλογές, αυτοδύναμη ή συνεργασίας, θα πέσει αμέσως στα… βαθιά, ενώ οι προοπτικές κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι. Στα μέσα Μαΐου θα καταφτάσουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της «τρόικας», προκειμένου να καθορίσουν τα μέτρα για τη διετία 2013-14, ύψους 11,5 –κατά άλλους 14– δισ. ευρώ. Οι πιθανότητες στα μέτρα αυτά να περιληφθούν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων είναι ισχυρές, ενώ εκτός απροόπτου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθεί εκ νέου το ενδεχόμενο κατάργησης 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Μετά το ΔΝΤ και τις Βρυξέλλες, και ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος δεν απέκλεισε την περίπτωση η χώρα μας να χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης στο τέλος του 2014. Κι αυτό, ακόμη κι αν εφαρμοστεί πλήρως και κατά γράμμα το πρόγραμμα προσαρμογής που περιλαμβάνει το δεύτερο Μνημόνιο.

Στο μεταξύ, η ανεργία τραβάει την ανηφόρα, καθώς έφτασε το 21% τον Δεκέμβριο, το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ποσοστό, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΙΟΒΕ το 2012 η ύφεση θα κινηθεί γύρω στο 5%.

Δεν πληρώνει…
ΦΡΕΝΟ στην ενδεχόμενη διεκδίκηση πολεμικών ή άλλων αποζημιώσεων από μέρους της Ελλάδας επιχειρεί να βάλει η Γερμανία. Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, αφού εξέφρασε τη λύπη του για τα θύματα της Κατοχής, σημείωσε ότι έχουν δοθεί οι αναγκαίες αποζημιώσεις και ως εκ τούτου τέτοιο θέμα δεν τίθεται πλέον. Η ανακοίνωση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από κόμματα και φορείς, γεγονός που υποχρέωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να δηλώσει –με καθυστέρηση ενός 24ώρου– ότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της και δεν πρόκειται να το κάνει. Κατά συνέπεια… παραμένει ανοιχτό τόσο το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων όσο και αυτό του κατοχικού δανείου. Η… ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι την περασμένη Τετάρτη η ελληνική Βουλή κύρωσε τη συμφωνία συμβιβασμού με τη Siemens για το σκάνδαλο με τις «μίζες» για τις κρατικές προμήθειες τις τελευταίες δεκαετίες. Το θέμα προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με προεξάρχοντα τον Γ. Καρατζαφέρη.

Πλασματικά
ΠΟΙΝΙΚΕΣ διώξεις για σωρεία κακουργημάτων (κατάχρηση, απιστία προς το Δημόσιο κ.ά.) άσκησε ο Εισαγγελέας εις βάρος των διοικήσεων της ΔΕΗ από το 1999 έως το 2010, διευθυντικών στελεχών, αλλά και συνδικαλιστών της επιχείρησης. Αυτά μετά τις αποκαλύψεις του ΣΔΟΕ για διασπάθιση σημαντικών ποσών, δαπάνες χωρίς δικαιολογητικά (ταξίδια συνδικαλιστών, συμμετοχή σε συνέδρια κ.ά.) Σε αρκετές περιπτώσεις έξοδα διογκώθηκαν (ακόμη και στο διπλάσιο), ενώ οι επιχορηγήσεις προς τη ΓΕΝΟΠ έγιναν με αδιαφανείς διαδικασίες και με πλαστά παραστατικά. Παράλληλα, έργα δόθηκαν σε συγγενικά πρόσωπα συνδικαλιστών, ενώ μελέτες πληρώθηκαν με χιλιάδες ευρώ χωρίς να παραδοθούν ποτέ στη ΔΕΗ. Οι αποκαλύψεις ήρθαν να αναδείξουν τις «αθέμιτες συναλλαγές» διοίκησης και συνδικαλιστών, υπό την ανοχή των εκάστοτε κυβερνήσεων, με τεράστιο κόστος για την επιχείρηση και κατ’ επέκταση τον κρατικό προϋπολογισμό.


Σχολιάστε εδώ