Σε σκηνικό τρέλας οι εκλογές
Είναι κοινή η εκτίμηση ότι την επόμενη ημέρα το πολιτικό τοπίο δεν θα θυμίζει σε τίποτα αυτό της προηγούμενης και διάχυτη η αίσθηση ότι η προσφυγή στις κάλπες ενδεχομένως να μην είναι το τέλος της διαδρομής, αλλά η αρχή μιας νέας.
Στα κόμματα κυριαρχεί ο προβληματισμός και περισσεύει η αγωνία για τα αποτελέσματα της κάλπης και τις εξελίξεις που είναι πιθανό να δρομολογήσουν, ενώ στην «αντίπερα όχθη» στην κοινωνία επικρατεί οργή και αγανάκτηση. Κι αυτά ενώ η χώρα βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης και είναι υποχρεωμένη να υλοποιήσει ένα ασφυκτικό, σκληρό πρόγραμμα λιτότητας, και μάλιστα διαρκείας.
Παρότι δεν έχει ακόμη οριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών (αναμένεται να γίνει τις προσεχείς ημέρες), αν και όλα δείχνουν ότι θα είναι πιθανότατα η 6η Μαΐου, με ένα πολύ μικρό ενδεχόμενο τη 13η Μαΐου, τα κόμματα έχουν ξεκινήσει ουσιαστικά εκστρατεία, καθορίζουν σταδιακά την προεκλογική ατζέντα τους, ενώ εντός της εβδομάδας θα οριστικοποιήσουν τις λίστες με τους υποψήφιους βουλευτές. Περιθώρια για άλλες αναβολές ή καθυστερήσεις δεν υπάρχουν, καθότι, πέραν των άλλων, η κυβέρνηση έχει περιέλθει σε τέλμα, όταν υπουργοί και βουλευτές δεν προωθούν «ρουσφετολογικές ρυθμίσεις» στη Βουλή, με συνέπεια κάθε ημέρα που περνάει να είναι χαμένος χρόνος για τη χώρα. Ζήτημα δεν φαίνεται να ανακύπτει με τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού που θέτουν ορισμένα κόμματα, ακόμη και στην περίπτωση που οι εκλογές διεξαχθούν μετά την οριστικοποίηση και δημοσιοποίηση των στοιχείων.
Συνταγματολόγοι επισημαίνουν ότι οποιαδήποτε προσφυγή στα ανώτερα δικαστικά όργανα δεν θα είχε καμία τύχη, αφού κανένα δικαστήριο δεν θα αμφισβητούσε το αποτέλεσμα των εκλογών. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αρχίζουν την προσπάθειά τους από χαμηλά, χαμηλότερα από κάθε άλλη εκλογική αναμέτρηση, αντιμετωπίζουν προβλήματα συσπείρωσης και ταυτόχρονα πρέπει να ελέγξουν, να ανακόψουν, ει δυνατόν να αναστρέψουν το ρεύμα διαρροής προς παλαιά κόμματα, αλλά και νεοσύστατους πολιτικούς σχηματισμούς. Στο ΠΑΣΟΚ ειδικά, η νέα ηγεσία καλείται να υπερβεί τις μεγάλες δυσκολίες στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, αφού από τη μια στελέχη με μακρά κοινοβουλευτική παρουσία αποσύρονται μαζικά και από την άλλη η προσφορά είναι περιορισμένη. Αποτέλεσμα τόσο της απαξίωσης που υπάρχει στους πολίτες για τον πολιτικό κόσμο όσο και της οικονομικής συγκυρίας, αφού ελάχιστοι είναι εκείνοι που εμφανίζονται διατεθειμένοι να δαπανήσουν για την προεκλογική εκστρατεία. Άλλωστε κι όσοι αποσύρονται δεν το κάνουν διότι «κουράστηκαν» να είναι στην ενεργό πολιτική, αλλά επειδή διαπιστώνουν ότι δεν έχουν πιθανότητες επανεκλογής και φοβούνται την αποδοκιμασία των ψηφοφόρων. Ενδεικτικό των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι το γεγονός ότι για τις πενήντα θέσεις που πρέπει να καλυφθούν στο ψηφοδέλτιο της Β΄ Αθηνών οι ενδιαφερόμενοι δεν ξεπερνούν τους είκοσι κι από την Ιπποκράτους διαμηνύουν ότι την ύστατη ώρα θα γίνει «επιστράτευση» στελεχών, ακόμη κι αν οι ίδιοι δεν το επιθυμούν!
Σε άλλες περιφέρειες οι ενδιαφερόμενοι δεν συγκεντρώνουν τα βασικά χαρακτηριστικά που θέτει το κόμμα, δεν είναι επαγγελματικά καταξιωμένοι, ώστε να έχουν απήχηση στις τοπικές κοινωνίες, και κατʼ επέκταση δεν είναι αναγνωρίσιμοι, έτσι ώστε να λειτουργήσουν ως «μαγνήτης» για τους ψηφοφόρους. Τα προβλήματα συγκρότησης των ψηφοδελτίων ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν τον κ. Βενιζέλο να δώσει «άφεση αμαρτιών» στους διαγραμμένους και να ανοίξει τον δρόμο της επιστροφής τους. Κίνηση με αμφίβολα αποτελέσματα, καθώς η απόφασή του αυτή προκαλεί τις αντιδράσεις βουλευτών που είχαν υπερψηφίσει το Μνημόνιο αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος της επιλογής τους, ενώ και οι… μετανοημένοι εμφανίζονται ανακόλουθοι σε σχέση με την αρχική στάση τους, ακυρώνονται πολιτικά, κι αυτό ίσως τους κοστίσει τη μη επανεκλογή τους. Αντίθετα, μεγάλη είναι η προσφορά από τους γενικούς γραμματείς υπουργείων. Τις προηγούμενες ημέρες παραιτήθηκαν τέσσερις (τρεις του υπουργείου Υγείας και μία του Εργασίας) για να είναι υποψήφιοι στις εκλογές.
Θέλουν αναβολή
ΔΙΑΧΥΤΟΣ ήταν ο προβληματισμός μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που μετείχαν στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, όπου η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη. Στην αίθουσα δεν βρέθηκαν περισσότερα από 350 μέλη. Στις συζητήσεις που εξελίχθηκαν στο περιθώριο κυριάρχησαν η αγωνία για τις δημοσκοπήσεις, η ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία και ο φόβος για το αποτέλεσμα των εκλογών. Ορισμένοι, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους, τάχθηκαν υπέρ της αναβολής και μετάθεσής τους για τον Σεπτέμβριο ή ακόμη και αργότερα, με την ελπίδα ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση και μαζί τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις. Μοναδικό ενθαρρυντικό και θετικό στοιχείο από τη συνεδρίαση η πολύ καλά δομημένη ομιλία του κ. Βενιζέλου, που εξέπληξε ευχάριστα τα περισσότερα στελέχη.