Προσχεδιασμένο το λιντσάρισμα κατά του διευθυντή της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Ωνασείου

Η διοίκηση του Ωνάσειου οργάνωσε –εντός μισής ώρας-«εκτάκτως» εκείνη την ημέρα τη συγκέντρωση των ασθενών με τεχνητή καρδιά (που ήταν σε έξαλλη κατάσταση και φυσικά υποκινούμενοι από ιατρούς του Κέντρου) και των ιατρών της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων.

Μέσα στο μισάωρο αυτό «βρέθηκαν όλως τυχαία» εκεί τα τακτικά μέλη του Ωνάσειου Παρασκευαΐδης και Φουντεδάκη. Τα μέλη αυτά μαζί με τους Λεκάκη – Μουτσόπουλο συνεδρίασαν «εκτάκτως» στη διπλανή αίθουσα, όπου αποφάσισαν –υπό την πίεση των ασθενών– την ανάθεση της Μον. Μεταμοσχεύσεων στον Σφυράκη. Απόφαση που «επικυρώθηκε» από τον υπουργό 1-2 ημέρες μετά.

Το Σάββατο πριν από την Καθαρά Δευτέρα, που είχε πάει ο Λοβέρδος στο Ωνάσειο με θέμα τις Μεταμοσχεύσεις, μετά την αποχώρησή του ο γενικός διευθυντής (Μουτσόπουλος) είπε δημοσίως ότι «ξέρουμε ότι πολλοί ιατροί από το Ωνάσειο υποκινούν τους ασθενείς με τεχνητές καρδιές με σκοπό την επάνοδο στο νοσοκομείο ιατρών που είχαν αποχωρήσει, όπως ο κ. Σφυράκης».

Μετά το πρωτοφανές λιντσάρισμα του Ανδρέα Μπαϊρακτάρη δεν εκδόθηκε κανένα δελτίο Τύπου από τη διοίκηση του Ωνάσειου, από το σωματείο εργαζομένων ούτε από την Ένωση των Ιατρών για να καταδικάσουν την πρωτοφανή αυτή συμπεριφορά προς ιατρό του Ωνάσειου. Αλλά όλοι συμφωνούσαν ή όλοι το γνώριζαν από πριν… Άλλη ερμηνεία δεν μπορεί να υπάρξει.

Στη συγκέντρωση της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων (υπό την ευθύνη πλέον του Σφυράκη) πριν από μερικές ημέρες ο αντιπρόεδρος του ΔΣ Ι. Παρασκευαΐδης είπε δημοσίως ότι:

• Ξέρουμε (η διοίκηση) ότι πολλά από αυτά που συμβαίνουν με τους ασθενείς με τις τεχνητές καρδιές καθοδηγούνται μέσα από το νοσοκομείο.

• Υπήρξε εκμετάλλευση ασθενών του Ωνάσειου από ιατρούς.

• Υπάρχουν καλοθελητές από το Ωνάσειο που δίνουν πληροφορίες στο υπουργείο για ό,τι συμβαίνει εδώ μέσα.

• Η διοίκηση γνωρίζει ότι η κλινική του Α. Μπαϊρακτάρη δεν στελεχώθηκε όπως έπρεπε.

Με βάση τα παραπάνω, εύλογο το ερώτημα που προκύπτει:

Πώς γίνεται ΔΥΟ μέλη από τη διοίκηση του νοσοκομείου να παραδέχονται δημόσια ότι ιατροί ήταν πίσω από αυτήν την τεχνητή κρίση-λιντσάρισμα εναντίον του κ. Μπαϊρακτάρη, που οδήγησε στην απομάκρυνσή του από τη θέση του και την ανάληψή της από τον κ. Σφυράκη και να μη διεξάγεται μια ένορκη διοικητική εξέταση ή παρέμβαση του Εισαγγελέα. Και η μεν διοίκηση έχει τους… λόγους της γιʼ αυτό και σιωπά.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Αθηνών, Ελένη Ράικου, δεν θα πρέπει να διατάξει έρευνα; Εδώ απειλήθηκε η ζωή ενός καρδιοχειρουργού από κάποιους που κάποιοι υποκίνησαν. Δεν έχει τελεστεί αδίκημα;

Τι ισχύει και τι προηγήθηκε

Με βάση τη λειτουργία του Ωνάσειου, για την κρίση μιας θέσης ιατρού συστήνεται μια επιτροπή στην οποία συμμετέχει υποχρεωτικά (μαζί με τον διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και του Καρδιοχειρουργικού Τομέα) ο διευθυντής της κλινικής, δηλ. ο κ. Μπαϊρακτάρης. Τη θέση του αναπληρωτή πήρε τελικά ο κ. Χαμογεωργάκης (επίσης από την Καρδιοχειρουργική Κλινική του νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ) ενώ δεύτερος στις κρίσεις ήρθε ο Σφυράκης, ο οποίος όχι μόνο δεν είχε τα τυπικά προσόντα (διδακτορική διατριβή κτλ.) αλλά είχε και 3 καταδικαστικά πορίσματα εναντίον του για το θέμα των 10 πολυπόθητων μοσχευμάτων που χάθηκαν το 2009, που αν αξιοποιούνταν σε κάποιους από τους ασθενείς με μηχανική καρδιά, θα ανέτειλε μια άλλη μέρα. Βασικός κριτής για τη θέση αυτή ήταν ο Χ. Ρόκκας, διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ. Παράνομα δηλαδή ήταν ο διευθυντής της κλινικής στην τριμελή επιτροπή για την κρίση της θέσης του αναπληρωτή διευθυντή του για λόγους που όλοι καταλαβαίνουν…

Τον Αύγουστο του 2011 η κ. Παπανικολάου, διευθύντρια της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, «έχοντας συνεννοηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας», όπως αναφέρει στην επιστολή της, έστειλε ένα υπόδειγμα απόφασης του ΔΣ του Ωνάσειου σχετικά με την απόφαση που έπρεπε αυτό να πάρει για τη λειτουργική συνεργασία με το ΑΤΤΙΚΟΝ! Μερικούς μήνες αργότερα, συγκεκριμένα τον Νοέμβριο, η συνεργασία αυτή –την οποία κανείς δεν θέλει στο Ωνάσειο– δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.

Το Ωνάσειο θα μπορούσε λειτουργικά (και λόγω γεωγραφικής θέσης) να συνεργαστεί με το Ασκληπιείο Βούλας, το οποίο να σημειωθεί ότι δεν διαθέτει ούτε Αιμοδυναμικό ούτε Καρδιοχειρουργική Κλινική.

Από όσα έχουν συμβεί στο Ωνάσειο, φαίνεται ότι δεν ήταν σύμπτωση η «συνεργασία» με το ΑΤΤΙΚΟΝ, η οποία εξυπηρετεί μόνο το ΑΤΤΙΚΟΝ. Ως γνωστόν, τα 3 από τα 6 μέλη του ΔΣ (το 7ο μέλος είναι από το Ίδρυμα Ωνάση) είναι από ανταγωνιστικό νοσοκομείο, δηλαδή το ΑΤΤΙΚΟΝ και όχι από το Ωνάσειο… Πρόκειται για τους Λεκάκη, Παρασκευαΐδη και Βέργαδο (αναπληρωματικό μέλος, οφθαλμίατρος).

Στο μεταξύ έντονα συζητιέται στους διαδρόμους του νοσοκομείου ότι πρόκειται να πάρει τη θέση του διευθυντή της Παιδοκαρδιοχειρουργικής Μονάδας το μέλος του ΔΣ Α. Χατζής και θέση θωρακοχειρουργού στη Μον. Μεταμοσχεύσεων ο κ. Ν. Αναστασίου, επίσης μέλος του ΔΣ. Οι προσλήψεις αυτές θα γίνουν με συνοπτικές διαδικασίες και πιθανότατα πριν από τις εκλογές, προφανώς γιατί μετά άλλοι θα είναι οι… συσχετισμοί.

Και λαϊκό δικαστήριο

Θα πρέπει να τονιστεί ότι στα 3 χρόνια που ήταν αναπληρωτής διευθυντής στην Πανεπιστημιακή Κλινική Bad Oeynhausen στη Γερμανία ο Μπαϊρακτάρης ήταν ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ υπεύθυνος για την επιλογή της καρδιάς, καθώς και του λήπτη προς μεταμόσχευση.

Στο νοσοκομείο αυτό έχουν γίνει πάνω από 1.800 μεταμοσχεύσεις καρδιάς και κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εμπειρία του Μπαϊρακτάρη στον εν λόγω τομέα.

Το τελευταίο τρίμηνο-τετράμηνο –στα πλαίσια αποδυνάμωσης και συνειδητής υπονόμευσης του διευθυντή– σε κάθε μόσχευμα που απέρριπτε ο Μπαϊρακτάρης γινόταν λαϊκό δικαστήριο!

Μέχρι και ένορκη διοικητική εξέταση έγινε από 3 μέλη του ΔΣ (συνταγματολόγο, καρδιολόγο και καρδιοχειρουργό/θωρακοχειρουργό, ο οποίος ελάχιστα έως καθόλου έχει ασχοληθεί με μεταμοσχεύσεις καρδιάς) για ένα μόσχευμα που δεν αξιοποιήθηκε λόγω αδυναμίας προσγείωσης του αεροπλάνου εξαιτίας καιρικών συνθηκών. Λες και γιʼ αυτό έφταιγε ο Μπαϊρακτάρης.

Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι ποτέ δεν στελέχωσε η διοίκηση το τμήμα του Μπαϊρακτάρη. Ζήτησε νοσηλεύτρια για αποκλειστική απασχόληση στους ασθενείς με τεχνητή καρδιά, δεν το έκαναν. Ζήτησε μία ακόμα συντονίστρια μεταμοσχεύσεων για να υπάρχει πάντα κάλυψη των εφημεριών, δεν το έκαναν. Ζήτησε να γίνουν αναπληρωτές διευθυντές δύο στελέχη της κλινικής που παρέλαβε (Ζαρκαλής, Τσουρέλης, ο οποίος τελικά παραιτήθηκε για οικογενειακούς λόγους μερικούς μήνες αργότερα), δεν το έκαναν. Στο διάστημα που ήταν διευθυντής Μεταμοσχεύσεων έκανε τις 4 πρώτες μεταμοσχεύσεις ΕΠΙΤΥΧΩΣ και μετά είχε 3 θανάτους (σύνολο 7 μεταμοσχεύσεις καρδιάς). Όμως τις 4 πρώτες καρδιές τις είχε φέρει ο Τσουρέλης, ο οποίος ήταν ο μόνος εκπαιδευμένος, το δεξί χέρι και μαθητής του γνωστού καρδιοχειρουργού Πέτρου Αλιβιζάτου. Μετά την παραίτηση του Τσουρέλη δεν υπήρχε άλλος εκπαιδευμένος, με αποτέλεσμα οι 3 τελευταίες καρδιές να είναι προβληματικές. Είναι δεδομένο και αδιαμφισβήτητο ότι ο Μπαϊρακτάρης ποτέ δεν στελεχώθηκε σωστά. Να σημειωθεί τέλος ότι η άδεια μεταμοσχεύσεων βγαίνει στο όνομα του διευθυντή του Προγράμματος Μεταμοσχεύσεων, ο οποίος πρέπει να είναι και ΤΙΠ (Τακτικό Ιατρικό Προσωπικό).

Ο Σφυράκης είναι με βάση την απόφαση του ΔΣ επιστημονικός συνεργάτης –για έναν χρόνο– με ΑΠΟΛΑΒΕΣ αναπληρωτή διευθυντή.

Δεν είναι διευθυντής ούτε ΤΙΠ και επομένως κάθε άλλο παρά νόμιμη είναι η αφαίρεση της άδειας από τον διευθυντή και η ανάθεσή της στον Σφυράκη, που βαρύνεται με τρία καταδικαστικά πορίσματα.


Σχολιάστε εδώ