«Πράσινο φως» για την απόκτηση του Alpha από τον Κοντομηνά

Στον πλήρη έλεγχο του Δημήτρη Κοντομηνά ο Alpha. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε τη μεταβίβαση του 66,66% των μετοχών της εταιρείας Alpha Media Group Limited από το τηλεοπτικό δίκτυο του RTL, το οποίο τον Σεπτέμβριο του 2008 είχε αποκτήσει την πλειοψηφία του Alpha. Το ταξίδι αυτό ολοκληρώθηκε με το RTL να προσθέτει νέα, χαμηλότερου επιπέδου, ριάλιτι προγράμματα στην ελληνική τηλεόραση, χωρίς ωστόσο να κατακτήσει την πολυπόθητη δεύτερη θέση στη θεαματικότητα. Συνέβαλε, πάντως, στη βελτίωση των οικονομικών της τηλεοπτικής εταιρείας.

Στην απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναφέρεται πως η απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου της Alpha Media Group Limited από τη Sixomen Ltd, συμφερόντων Δημήτρη Κοντομηνά, «δεν συνιστά περίπτωση απαγορευμένου ελέγχου ούτε αποκτάται με αυτή δεσπόζουσα θέση στις σχετικές αγορές Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης», όπως επίσης πως δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη δυνατότητα να περιορίσει σημαντικά τον ανταγωνισμό στις σχετικές αγορές. Στο πακέτο της πώλησης περιλαμβάνεται εκτός από τον Alpha και η εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών Plus Productions. Ο κύκλος εργασιών του τηλεοπτικού σταθμού ανήλθε το 2010 σε 60.121.960,12 ευρώ και για την Plus σε 9.890.365 ευρώ, όπως αναφέρεται στην απόφαση. Το μερίδιο του σταθμού δεν υπερβαίνει το ανώτατο όριο του 35% που ορίζει ο νόμος Ρουσόπουλου, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις επιμέρους αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται με τα υπόλοιπα ΜΜΕ που ελέγχει ο Δ. Κοντομηνάς. Στη Sixomen Ltd μετέχουν ο Δ. Κοντομηνάς με 55,79%, η ΔΕΜΚΟ με 34,32% και η Interfinance με 9,90%.

Σε κύκλο συζητήσεων για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Alpha βρίσκεται εδώ και καιρό ο Δ. Κοντομηνάς, έχοντας απευθυνθεί μεταξύ άλλων και στον Τζ. Καλημέρη. Μετά το τέλος Ιουνίου ο Κρ. Μάινους θα ακολουθήσει τους Γερμανούς του RTL, φεύγοντας από τη χώρα.

Στο μεταξύ, στις συσκέψεις για το δελτίο του Alpha και στο control λαμβάνει μέρος πλέον ο Σεραφείμ Φυντανίδης, που ανέλαβε ρόλο συμβούλου στις ειδήσεις του καναλιού. Η πρόσληψή του συνέπεσε χρονικά στο κανάλι με την απόλυση δύο δημοσιογράφων, γεγονός που σχολιάστηκε αρνητικά. Από τον σταθμό και τις εκπομπές απολύθηκαν οι Νόρα Μολυβιάτη και Στέλιος Προμπονάς, με το επιχείρημα ότι δεν υπήρχαν αλλού θέσεις για να μετακινηθούν. Σύμβουλος στις ειδήσεις είναι πλέον ο Βασίλης Θωμόπουλος, ο οποίος αναλαμβάνει και τη διεύθυνση του ραδιοφώνου.


Σχολιάστε εδώ