Μικρά & ενοχλητικά

Σε δίλημμα και οι ιεράρχες

Αμηχανία δεν προκάλεσε μόνο στους πολιτικούς η αυτοκτονία του 77χρονου συνταξιούχου στο Σύνταγμα. Και οι αρχιερείς βρέθηκαν σε δίλημμα. Καθημερινά βλέπουν πως η κρίση σπρώχνει πολλούς στην απελπισία και πως ήταν θέμα χρόνου να συμβούν και τέτοια τραγικά περιστατικά.

Από την άλλη, η θέση της Εκκλησίας απέναντι στην αυτοχειρία είναι δεδομένη και κατηγορηματικά αντίθετη. Γι’ αυτό και η δήλωση που έκανε η Ιερά Σύνοδος ήταν προσεκτικά γραμμένη. Τα διoγκούμενα προβλήματα και η επιδείνωση της κρίσης, δήλωσε η ΔΙΣ, «καλλιεργούν την απόγνωση και οδηγούν τους ανθρώπους σε απονενοημένες καταστάσεις, τους στερούν δε την αξιοπρέπειά τους», διευκρινίζοντας πως «η Εκκλησία ουδέποτε επικροτεί τέτοιες επιλογές ως απάντηση στα προβλήματα των ανθρώπων.

Αντίθετα, καλλιεργεί την υπομονή, την ελπίδα και την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Χριστού».

***

Κάθε φορά τα ίδια

Πικραμένοι με την υποκρισία των πολιτικών, που προεκλογικά… παρελαύνουν στα ράσα των παπάδων και όταν πέσει η ψήφος ξεχνούν την Εκκλησία, είναι, λένε οι πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και πολλοί μητροπολίτες, κυρίως της Αττικής.

Το γνωστό προεκλογικό… τροπάριο ακούγεται με μαθηματική ακρίβεια μερικές εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Υπουργοί, βουλευτές και πολιτευτές τούς επισκέπτονται, άλλοι έχοντας μία πρόφαση, άλλοι… απροκάλυπτα, για να βγουν μία φωτογραφία, να κάνουν μία χειραψία με τον παπά, τον μητροπολίτη, τον αρχιεπίσκοπο. Να του φιλήσουν το χέρι και να παρακολουθήσουν ευλαβικά τη Λειτουργία κάποια Κυριακή σε κάποιον κεντρικό ναό. Και αν έχει και τηλεοπτική μετάδοση και δει το κοινό πόσο πιστοί είναι, ακόμη καλύτερα… Όταν, όμως, περάσουν οι εκλογές, οι περισσότεροι ξαναπατούν στην Εκκλησία έπειτα από τέσσερα χρόνια.

Ο Αρχιεπίσκοπος, μετά το άδειασμα που του έκαναν… ομοθυμαδόν οι πολιτικοί των δύο μεγάλων κομμάτων με την υπόθεση του φωτοβολταϊκού πάρκου στην Πεντέλη, τους βλέπει μπροστά του με βαριά καρδιά.

Εξαιρούνται δυο-τρεις πολιτικοί, λένε συνεργάτες του, που είχαν την ευθυκρισία να πουν τα πράγματα με το όνομά τους και να «βάλουν πλάτη» στις προσπάθειες της Εκκλησίας. Οι μητροπολίτες του Λεκανοπεδίου, από την άλλη, προσπαθούν να αποσπάσουν υποσχέσεις από τους πολιτικούς που τάζουν αφειδώς πως θα βοηθήσουν στο έργο τους, όταν με το καλό εκλεγούν. Όμως, όπως σχεδόν πάντοτε συμβαίνει, μετά «μην τον είδατε» τον υποψήφιο!

***

«Καθάρισε»

Απολύτως διαυγής εξήλθε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος από τα μπερδέματα που πήγαν να του προσάψουν σχετικά με τους όρους της μετα-πατερικής θεολογίας. Η Σύνοδος συνέστησε στον μητροπολίτη να είναι πιο προσεκτικοί οι ομιλητές της Θεολογικής Ακαδημίας της Μητρόπολής του όσον αφορά τους θεολογικούς όρους που χρησιμοποιούν και είχαν προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών σε συγκεκριμένους θεολογικούς και εκκλησιαστικούς κύκλους. Προς απογοήτευση όσων ήθελαν να τον «κοντύνουν», ο Δημητριάδος «καθάρισε» – και σχετικά εύκολα…


Σχολιάστε εδώ